Dodaj do ulubionych

Pomoże ktoś mi zinterpretować wynik na tarczycę?

12.06.18, 15:47
TSH 1,650 norma 0,270-4,200
FT4 17,74 norma 12,00-22,00
ft3 4,31 norma 3,10-6,80

P-ciałą p/peroksydazie tarczycowej <9,0 norma <34,0
P-ciała p/tyreoglobulinie <10 norma <115
Edytor zaawansowany
  • miszka922 13.06.18, 20:43
    Hej! Napisz coś o sobie - np. ile masz lat, dlaczego zrobiłaś badania tarczycy, jakie masz objawy (polecam wypełnić test - na stronie głównej forum jest link). To pozwoli nam na szerszy ogląd sytuacji. Z tego co widzę:

    TSH w miarę ok.
    FT4 57.40% [ wynik 17.74, norma (12 - 22)]
    FT3 32.70% [ wynik 4.31, norma (3.1 - 6.8)]

    FT3 poniżej 50% i sporo niższe od FT4 - możesz mieć problemy z konwersją - tzn. ja to rozumiem tak tarczyca wytwarza w miarę ok ilość hormonu, ale ma problem z jego przetworzeniem (poprawcie mnie jeśli się mylę).

    Przeciwciała niskie, więc Hashimoto nie widać.

    Robiłaś może USG tarczycy?

  • juliuszek90 15.06.18, 14:08
    Właśnie dużo w interpretacji wyników zależy od różnych czynników. Coś co z reguły może wydawać się zawyżone lub zaniżone w Twoim przypadku może być poprawnym wynikiem. Dlatego najlepiej pójść do lekarza, wtedy jest się pewnym ranking.abczdrowie.pl/s/Endokrynolog

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.