Dodaj do ulubionych

Pomoże ktoś mi zinterpretować wynik na tarczycę?

12.06.18, 15:47
TSH 1,650 norma 0,270-4,200
FT4 17,74 norma 12,00-22,00
ft3 4,31 norma 3,10-6,80

P-ciałą p/peroksydazie tarczycowej <9,0 norma <34,0
P-ciała p/tyreoglobulinie <10 norma <115
Edytor zaawansowany
  • miszka922 13.06.18, 20:43
    Hej! Napisz coś o sobie - np. ile masz lat, dlaczego zrobiłaś badania tarczycy, jakie masz objawy (polecam wypełnić test - na stronie głównej forum jest link). To pozwoli nam na szerszy ogląd sytuacji. Z tego co widzę:

    TSH w miarę ok.
    FT4 57.40% [ wynik 17.74, norma (12 - 22)]
    FT3 32.70% [ wynik 4.31, norma (3.1 - 6.8)]

    FT3 poniżej 50% i sporo niższe od FT4 - możesz mieć problemy z konwersją - tzn. ja to rozumiem tak tarczyca wytwarza w miarę ok ilość hormonu, ale ma problem z jego przetworzeniem (poprawcie mnie jeśli się mylę).

    Przeciwciała niskie, więc Hashimoto nie widać.

    Robiłaś może USG tarczycy?

  • scatenata 28.07.18, 19:14
    witajcie.wielka prosba ws wynikow tarczycy. moje najnowsze wyniki to: Tsh 1.7
    FT4 -7.79% [ wynik 0.87, norma (0.93 - 1.7)] na minusie!
    FT3 24.58% [ wynik 2.59, norma (2 - 4.4)]
    ferrytyna 13 norma 13-150
    antyciala 2 mies temu po 300 i antTG i ANTYTP
    ze zlym samopoczuciem walcze od 2 lat. rok temu puchla mi twarz zrobilam badania przeciwcial nie bylo tsh ok, ft3 ft4 niskie bardzo ale w normie. dlugo moglabym pisac co sie dzialo ale zaczne od konca- padam ze zmeczenia.nie chce mi sie spac ale nie mam sily na nic. miesiaczka 2 dniowa co 45 dni teraz w zasadzie nic. zaczelam ashwagande, selen teraz, b complex,magnez od dawna, b12 ... bronię się przed hormonami ale pisze do Was bo chyba mam dosc. chce zyc normalnie a nie od kawy do kawy. kiedys jadlam wszystko i duzo i nie tylam teraz bez glutenu bez konserwantow, bez nabialu bez psiankowych i co? po roku diety antyhashimoto dostalam przeciwciala i ujemna konwersje! zart. wiec pytam wprost, czy dobrze widze ze moje wyniki sa tragiczne?i czy novothyral nie bylby tu dobrym pomyslem?bardzo prosze o komentarz
  • scatenata 28.07.18, 19:21
    ja sie przylaczam do prosby o interpretację:
    czerwiec : TSH 3.3 FT4 -22.08% [ wynik 0.76, norma (0.93 - 1.7)] na minusie ! FT3 6.67% [ wynik 2.16, norma (2 - 4.4)]
    ferrytyna 13 norma 13-150
    cholesterol podwyzszony
    teraz po kroplach joalis / detoksykujace rzekomo organizm/ :
    : Tsh 1.7
    FT4 -7.79% [ wynik 0.87, norma (0.93 - 1.7)] na minusie!
    FT3 24.58% [ wynik 2.59, norma (2 - 4.4)]

    antyciala 2 mies temu po 300 i antTG i ANTYTP
    ze zlym samopoczuciem walcze od 2 lat. rok temu puchla mi twarz zrobilam badania przeciwcial nie bylo tsh ok, ft3 ft4 niskie bardzo ale w normie / FT4 15.58% [ wynik 1.05, norma (0.93 - 1.7)] FT3 32.08% [ wynik 2.77, norma (2 - 4.4)]. dlugo moglabym pisac co sie dzialo ale zaczne od konca- padam ze zmeczenia.nie chce mi sie spac ale nie mam sily na nic. miesiaczka 2 dniowa co 45 dni teraz w zasadzie nic. zaczelam ashwagande, selen teraz, b complex,magnez od dawna, b12 ... bronię się przed hormonami ale pisze do Was bo chyba mam dosc. chce zyc normalnie a nie od kawy do kawy. kiedys jadlam wszystko i duzo i nie tylam teraz bez glutenu bez konserwantow, bez nabialu bez psiankowych /odrzuca mnie/ , bez jajek i co? po roku diety antyhashimoto dostalam przeciwciala i ujemna konwersje! zart. wiec pytam wprost, czy dobrze widze ze moje wyniki sa tragiczne?i czy novothyral nie bylby tu dobrym pomyslem?bardzo prosze o komentarz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.