Dodaj do ulubionych

wyniki, starania o ciąże, Hashimoto w rodzinie

17.06.18, 17:06
Hej,

Proszę o interpretację wyników - chcę wiedzieć czy iść do endokrynologa czy nie. Badania zlecone przez gina, wizyta za miesiąc.

TSH - 2,02 uIU (0,34-4,82)
FT3 - 3,2 pg/ml (2,0-4,4)
FT4 - 1,0 ng/dl (0,77-1,61)

Bardzo dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 22.06.18, 19:01
    Jeśli samopoczucie dobre, to przeznaczyłabym te pieniądze na coś innego wink
  • laura.phys 23.06.18, 08:58
    nie Zgodzę się z flanelka. Tsh podwyższone a hormony niskie. Żeby się dowiedzieć czegoś więcej musiałabyś wykonać usg tarczycy, zrobić test z forum, zbadać przeciwciała. Tajna początek. Napisz cis o objawach.

    Swoją droga chcialamzapytac flanelke na jakiej podstawie stwierdza ze z tarczyca wszystko ok? Hashimotka ze stażem.
  • flanelka.5 23.06.18, 21:14
    tsh 2 dla osoby nie leczącej się hormonami i nie piszącej o objawach niedoczynności to nie jest dużo. mam wrażenie że ludzie czasami zwalaja wszystko na tarczycę i szukają dziury w całym. tak jakby wszystko zależało od magicznej pigułki. tsh jest drugim po objawach wskaźnikiem przez który należałoby robić dalsze badania.
  • laura.phys 23.06.18, 22:41
    Dziewczyna pisze ze stara się o ciąże i ma rodzinie hashimoto. Ja nauczona doświadczeniem: moje zawsze idealne tsh, poglebilabym diagnostykę w kierunku hashimoto.

    Nie pisalabym natomiast po tej ilości wiadomości, ze przeznaczyłam pieniądze na cos innego i nie dlatego ze wierze w magiczna pigułkę, ale dlatego ze jestem hashimotka z wiecznie idealnym tsh i hormonami w normie, która przez ponad 10 lat nie uzyskała rozpoznania i leczenia i której nieleczona choroba nadwyrężyła organizm. A hashimoto zasugerowal laryngolog po obejrzeniu gardła i scienczonej śluzówki i info ze brat ma tez hashimoto.

    Dlatego uważam ze warto, na tym forum zwlaszcza, zachęcać ludzi aby przebadali się i warto zachęcać ich aby szukali dobrego endo który leczy nie na podstawie tsh jedyne.
    Posty takie jak flanelki uważam co najmniej za nierozważne.
  • coccolinka 24.06.18, 09:37
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

    Zrobiłam test. Wyszło mi 29 punktów. jakie badania powinnam teraz zrobić, żeby się upewnić? Anty TPO i anty TG? Staramy się 8 miesiecy, w 4 miesiącu starań poroniłam w 5 tygodniu. mam bardzo krótkie cykle (20-24 dni, w tym średnio 7 dni faza lutealna mimo dobrego progesteronu, prolaktyny i innych hormonów płciowych)

    mam duże problemy z utrzymaniem energii na stałym poziomie, sucha skóra, wypadające włosy, wahania wagi, ciągle zimne ciało, zwłaszcza stopy, dłonie i przedramiona. praktykuję intensywną jogę, kiedyś biegałam, ale mimo 6 miesięcy regularnych ćwiczeń nie byłam w stanie biegać bez nieprzyjemnego ucisku w klatce i braku powietrza, zawsze czerwonej twarzy. u mnie w rodzinie występuje hashimoto, choroba gravesa basedova (nie wiem jak to się pisze) i bielactwo. raczej nie zwracałam uwagi wcześniej na objawy, dopóki nie zaczęliśmy się starać. mam 28 lat.
  • laura.phys 24.06.18, 12:50
    Na początek usg tarczycy i anty tpo i antyterrorysta,
    Przy hashimoto jeszcze jest problem anemii: ferrytyna, morfologia, b12
    Niedoboru wit d: d25oh
    Tezyczki: niedoboru witaminy d, wapnia(wapnjzonizowany),magnezu(wizyta u neurologa, poziom mg w erytrocytach)
    Insulinooporności: krzywa insulinowa i glukozowa.
    Często brak innych mikroelementów: cynk, selen, mangan, miedź, molibden
  • flanelka.5 24.06.18, 22:54
    Lauro niecztasz że zrozumieniem i wychodzą z tego kasliwe komentarze. Napisałam przecież że dalsza diagnostyka uzależniona od samopoczucia. Ja mam inne doświadczenia w temacie niż ty a jednak nie czepiam się wiele razy byłam niepotrzebnie naciagana na robienie badan które okazywał się bezuzyteczne. Masz prawo mieć swoją opinię. Ja też mam takie prawo. Uszanuj.
  • laura.phys 25.06.18, 10:35
    Tak najprawdopodobniej czytań bez zrozumienia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.