Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

25.06.18, 20:04
Dobry wieczór,
5 czerwca wykonałam zestaw badań, które wykazały ze:
FT3= 5,56 (norma 3,13-6,76)
FT4=15,38 (norma 12,0-22,0)
TSH= 6,04 (norma 0,27-4,20)
ANTY-TPO(S)= 18,69 (norma <34)
INSULINA= 21,84 (norma 2,6-24,9)
WITAMINA D3= 15,2 (norma 30-100)
FERRYTYNA= 12,47 (norma 13-150)
Wykonałam również USG, które wykazało ze prawy płat ma objętość 4,3ml a lewy 3ml.

A podstawie wyników lekarz zdiagnozował u mnie niedoczynność tarczycy i insulinooporność. Od 6 czerwca zaczęłam brać sorbifer durules (100mg), vigantoletten (4000 jednostek) oraz euthyrox 25. Od 20 czerwca mam zwiększony euthyrox do 50 oraz biorę glucophage 500mg (za 2 dni mam zwiększyć do 1000mg).

Proszę o pomoc w interpretacji wyników ponieważ mimo wizyty u lekarza, chciałabym poznać inne opinie o tych wynikach.
Edytor zaawansowany
  • milaemalka 25.06.18, 20:35
    Masz niedoczynnosć,małą tarczycę.Jeżeli nie wiesz to pomiędzy euthyroxem a żelazem trzeba zachować kilku godzinny odstęp.Zelazo powoduje bóle zoładka.Warto poszukać takie,które najmniej szkodzi
  • liococo 25.06.18, 20:44
    Żelazo biorę około północy, a euthyrox po przebudzeniu (staram się brać go wcześniej bo podobno osiąga się lepsze wyniki). Nie odczuwam bólów żołądka, ale od około 3 tygodni biorę euthyrox i nie czuje żadnych zmian, cały czas jestem senna i ospała, to najbardziej mnie niepokoi.
  • laura.phys 26.06.18, 08:47
    Takie samopoczucie może mieć związek z tym ze masz skrajnie olbrzymia insulinoopornosc, może warto się przejść tez do diabetologa. Senność i ospałość mogą być skutkiem stanu przedcukrzycowego również, nie tylkotarczyca daje takie objawy.

    Endokrynolog u którego byłaś dobrze cię zdiagnozował.bedziesz zwiększać dawkę h. Tarczycy do momentu osiągnięcia porzadanych poziomów.

    Z mojej strony uczulam na kontakt z diabetologiem i zachowanie Ścisłej diety, bo jesteś o krok od cukrzycy 2.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.