Dodaj do ulubionych

Pomoc w interepretacji wyników

30.06.18, 16:40
Dzień dobry, czy mógłby ktoś pomóc w interpretacji wyników profilu tarczycowego. Czy można tutaj mówić o jakichś nieprawidłowościach czy wszystko jest w normie?

anty TG: 16.67% [wynik 10, norma (0 - 60) ]
anty TPO: 25.42% [wynik 15.25, norma (0 - 60) ]
ft3: 31.18% [wynik 3.15, norma (2.57 - 4.43) ]
ft4: 37.66% [wynik 1.22, norma (0.93 - 1.7) ]
tsh: 39.19% [wynik 1.81, norma (0.27 - 4.2) ]

Z góry dziękuję za pomoc.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 30.06.18, 17:47
    Wyniki takie sobie, masz usg tarczycy?
    Dlaczego wykonywałam badania?
    Napisz cos o objawach.
  • poszukiwaczka81 04.07.18, 15:20
    Tak, mam usg tarczycy, ale ono nic takiego nie wykazało. Wszystko w normie. Wynik brzmi tak: "Gruczoł tarczycowy normoechogeniczny bez zmian ogniskowych. Unaczynienie mierne. PP: 24,6 x 11,73x 43 mm, cieśń 3 mm, LP:14,7 x 10,89 x 43mm. Okresowo kontrola leków nie wymaga".

    Różne spektrum objawów. Głownie obniżenie nastroju, od stanów depresyjnych po euforie, stany lękowe, suchość w ustach, sucha skóra, apetyt jest bądź nie ma, zmęczenie ale jednocześnie niemożność snu, trudności w przełykaniu, złe samopoczucie ogólne, palpitacje serca- czuje jak serce bije, nagle jakby sie zatrzymało i później tak nagle znowu zaczęło bić; czasem podwyższone ciśnienie, problemy z koncentracją, brain fog. Nieadekwatne odczuwanie temperatury: czasem jest mi bardzo chłodno nawet jeśli na dworze są upały, a czasem wręcz gorąco, gdy jest chłodniej. Często się męczę i nawet powolne chodzenie jest uciążliwe. Najbardziej dokuczają mi te zmiany nastroju i objawy depresyjno-nerwicowe. Mam również dość niski poziom wit d: ok. 15. Może to nie jest spowodowane akurat chorobą tarczycy, ale szukam już wszelkich możliwości pomocy sobie. Mam 23 lata.
    Dziękuję za pomoc.
  • laura.phys 04.07.18, 15:54
    1. szukalabym innego lekarza
    2. zrobiabym badania w kierunku tezyczki, tzn poszlabym do neurloga na badanie emg
    3. oznzaczylabym poziomy:
    a.wapn zjonizowany (tezycza -> "forum tezyczka utajona", tam znajdziesz liste objawow, poczytaj to forum, masz bardzo niski poziom wit d , wiec tezyczke masz wlasciwie gwarantowana)
    b. krzywa insulinowa i glukozowa (brain fog, obnizenie, przyspieszona akcja serca, problemy z koncentaracja itd.)
    c. ferrytyna (ukryty niewidoczny w morfologii niedobor zelaza), b12 (liczne objawy psychiczno neurologiczne)


  • poszukiwaczka81 04.07.18, 21:37
    Dziękuję za wskazówki. Tak myślałam o konsultacji z innym lekarzem, bo niby nic nie dolega, a jednak moje samopoczucie jest co raz gorsze.
    Z tych wymienionych badań to robiłam wit.b12. Robiłam też morfologię, jonogram, magnez, wapń całkowity, kw. foliowy. Jakbym mogła jeszcze prosić o ogólne spostrzeżenia to byłabym wdzięczna.Tak czy siak udam się do innego endokrynologa oraz do neurologa.
    Takie mam najważniejsze wyniki:
    WBC 4,15 tys/uL
    lymph 1,90 tys/L, 45,8%
    neut 1,72 tys/uL, 41,4%
    mono 0,40 tys/L, 9,6%
    RBC 5,09 mln/uL
    HGB 15,5 g/dL
    MCH 30,5 pg
    MCHC 33.3 g/dL
    PLT 167 tys/uL
    OB 2 mm
    sód 1,42 mM/L
    potas 4,15 mM/l
    wapń całkowity 2,45 mM/L
    magnez 0,87 mM/L
    kwas foliowy 5,06 ng/ml
    wit b 12 266,20 pg/ml
    Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie.
  • laura.phys 04.07.18, 21:47
    Niestey kazde labolatorium ma swoje normy i trudno bez tych norm interpretowac wyniki, ale to cow widac, to
    bardzo niski poziom b12. Niestey nie wiem jakie sa "zwyczajowe" normy dla kwasu foliowego.

  • poszukiwaczka81 05.07.18, 17:24
    A tak miałam napisać zakres referencyjny...zapomniałam.
    WBC 4,15 tys/uL 9 (4.40-11.30)
    lymph 1,90 tys/L, 45,8% (1,50-4,00), (25-40%)
    neut 1,72 tys/uL, 41,4% (1,80-8,00), (50-70%)
    mono 0,40 tys/L, 9,6% (0,0-1,0), (2-8%)
    RBC 5,09 mln/uL (4.50-5.90))
    HGB 15,5 g/dL (14.0-17.5)
    MCH 30,5 pg (28.0-33.0)
    MCHC 33.3 g/dL (33-36)
    PLT 167 tys/uL (150-362)
    OB 2 mm (1-15)
    sód 142 mM/L (135-147)
    potas 4,15 mM/l (3.30-5.10)
    wapń całkowity 2,45 mM/L (2.15-2.50)
    magnez 0,87 mM/L (0.60-1.10)
    kwas foliowy 5,06 ng/ml (4.60-18.7)
    wit b 12 266,20 pg/ml (191-666)
    Czy można samodzielnie już zacząć suplementować wit b12 lub wit d? Wiadomo, że najlepiej wit d ze słońca, ale czy przy tak niskiej to wystarczy?
    Dziękuję za wskazówki smile
  • aitd 05.07.18, 19:04
    Brak medycznych wskazań do leczenia tyroksyna,gdyż euthyreoza,wskazana natomiast suplementacja witaminy d3.
  • laura.phys 06.07.18, 09:56
    Witd rozumiem ze jesteś lekarzem i bezpłatnie udzielasz tu porad...
  • madami 02.07.18, 00:55
    Wyniki tarczycowe zwykle są względne, inaczej się interpretuje je w sensie diagnostycznym, inaczej przy ustalaniu dawki leku. Pokazane wyniki u jednego będą ok u innego nie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.