Dodaj do ulubionych

Hashimoto/nadczynność?

18.07.18, 08:16
Proszę Was o poradę.

W zeszłym roku podczas usg szyi wyszło zapalenie tarczycy, opis brzmiał:
"Tarczyca prawidłowej wielkości, o sumarycznej objętości 16,1 ml: P=17x18x64mm V=9,8ml, L=16x17x50mm, L=6,3ml, C=3mm. Miąższ tarczycy o niejednorodnej, nieco obniżonej echogeniczności i niejednorodnej echostrukturze. W obu płatach słabo wyodrębniają się bardzo drobne ogniska hipoechogenne, średnica do 3mm, innych zmian ogniskowych nie widać. Zarysy płatów gładkie. W power doppler unaczynienie miąższu miernie wzmożone. Podejrzewam przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy".

Wówczas wyniki tsh, ft3 były w normie, a ft4 lekko podwyższone. Przeciwciała również w normie. Endokrynolog stwierdził tylko, że tarczyca do obserwacji. W międzyczasie zdiagnozowano u mnie celiakię, co wtedy raczej wyjaśniało objawy.

Teraz powtórzyłam wyniki:
TSH: 0,615 mIU/ml (0,270-4,700)
FT4: 96.48% [ wynik 19.09, norma (10.6 - 19.4)]
FT3: -0.47% [ wynik 3.98, norma (4 - 8.3)]

Kortyzol: 523 nmol/l (norma rano: 166-507)
Prolaktyna:36,22 ng/ml (norma 5-35)

Dodatkowo w morfologii od dłuższego czasu utrzymuje się obniżona liczba WBC (teraz 3,8 przy normie 4,3-10), podwyższona liczba limfocytów, a obniżona neutrofili.

Moje objawy to m.in.: waga -20kg w ciągu roku (ale to również związane było z nierozpoznaną wtedy celiakią), brak apetytu, ciągłe zmęczenie i senność, bóle stawów i mięśni, okropne skoki pulsu (do ok 140) i ciśnienia, mrowienie rąk, wypadające włosy, mroczki przed oczami, suchość w jamie ustnej i ogólnie skóry, bóle głowy, częste przeziębienia, bardzo niskie libido, duża nerwowość, a także okropne stany lękowe.

Do endokrynologa mam wizytę pod koniec miesiąca. Powiedzcie mi, opis tarczycy wskazuje na hashimoto, a wyniki na nadczynność tarczycy? Czy jednak przy nadczynności tarczycy też może występować zapalenie??

Dodam jeszcze, że mama miała pociążową nadczynność tarczycy, a babcia gruczolaka przysadki mózgowej i wole guzkowe tarczycy.
Edytor zaawansowany
  • andrzejruminski4 24.07.18, 12:49
    Dzień dobry
    Chciałbym zaproponować Pani pomoc w uporaniu się z tym problemem. Od wielu lat zajmuję się bioterapią. Problemy z tarczycą naprawdę dużo łatwiej pokonać przy wspomaganiu energetycznym. Aktualnie 9,5 letnia dziewczynka z chorą tarczycą i hashimoto przy działaniu energetycznym ma kapitalną poprawę zdrowia ( potwierdzone badaniem lekarskim ). Jeżeli jest Pani zainteresowana taką formą pomocy, to proszę o kontakt. Tak jak napisałem: chcę pomóc, a nie świadczyć usługę. Pozdrawiam Andrzej.
  • madami 25.07.18, 10:13
    W opisie USG zasugerowano hashimoto, dorób sobie jeszcze przeciwciała dla pewności. Na razie objętość jest prawidłowa ale ma małe guzki. Wyniki mogą świadczyć o niedoczynności, moga ale nie muszą, nie masz praktycznie hormonu metabolicznego - coś przeszkadza w konwersji ft4_ft3 - może właśnie to kwestia celiakii i związanych z nią niedoborów, w nierozpoznanej celiakii pewnie zaburzone było wchłanianie i można podejrzewać, że masz ogromne niedobory i na nich warto sie teraz skupić, stosować odpowiednią zdrową dietę, warto sę suplementować - wszystkie opisane objawy mogą być związane z niedoborami. Wydaje się, że tarczyca (na razie) działa i produkuje t4 ale warto ją regularnie kontrolować
  • kasiklew 27.07.18, 14:07
    Sugerowałabym wykonać badanie w kierunku celiakii, ponieważ nieleczona celiakia prowadzi do nieszczelności jelit w związku z tym witaminy, minerały itp mogą się słabiej wchłaniać. Autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy nawet jest wskazanie diagnostyki celiakii ze względu na częste współwystępowanie obydwu chorób. Ponadto utrata wagi, zmęczenie, senność, bóle stawów, wypadanie włosów ... to bardzo częste objawy celiakii. Sama osobiście choruje na Hashimoto i celiakię tu podsyłam ciekawą stronkę na temat chorób tarczycy i celiakii celiakia-badanie.pl/celiakia-i-hashimoto/
  • hana456 14.09.18, 08:10
    Kochani, polecacie jakieś sposoby na poprawę konwersji ft4-ft3? Tarczyca jest pod kontrolą endokrynologa, bez leczenia. A zgodnie z jego słowami wyniki mam jak u anorektyczki. Dietę stosuję zarówno pod kątem celiakii, jak i zapalenia żołądka. Wiem, że potrzeba czasu by organizm się przystosował i wszystko wróciło do normy. Ale jak jeszcze mogę sobie pomóc? Jakieś suplementy, co warto brać? Poradzicie mi coś?
  • laura.phys 14.09.18, 21:34
    Skoro masz hashimoto i celiakie to nankowo nasz niedobory mineralne min wapn magnez cynk miedź ( warto sprawdzic gospodarkę miedzią skoro masz niskie wbc i neutrofile - idź z tym do hematologa!) niedobór witamin takich jak d i b12, pozostałe pewnie tez nie są na najwyższym poziomie. Takie podstawowe niedobory jak d25oh, wapn zjonizowany b12, ferrytyna, miedź, powinnaś sobie oznaczyc. Z tymi wynikami udać się do endokrynologa a do neurologa udać się na nadanie w kierunku tezyczki. Jak zaczniesz uzupełniać braki to wyjdziesz na prosta. Masz typowe tezyczkowe objawy- skoki pulsu, mrowienia etc.
    Tarczyca zaskoczy jak uzupełnisz braki. Idź do dobrego lekarza który cos wie na temat chorób autoimmunologicznych bo masz już 2 zdiagnozowane.
    Poza tym dieta to podstawa!
  • senciak 18.09.18, 00:09
    na problem z konwersją jak piszesz, może pomóc świnia smile
  • madami 18.09.18, 07:21
    Ja też myślę, że to może byc takie błędne koło - masz słabe wchłanianie w jelitach więc niedobory, masz niedobory to i słaba konwersję, masz za mało ft3 w organizmie więc wiele procesów leżą i kwiczą. Nie wiem co mogło by pomóc? Sam preparat z niewielką dawką t3? bo samej tyroksyny nie bierzesz masz jej sporo w wynikach. No i jelita przede wszystkim - diagnoza - dieta.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.