Dodaj do ulubionych

Wyniki badań tarczycy

24.07.18, 16:22
Hej, mam 18 lat. Wypadają mi włosy, łamią się paznokcie, mam problemy na tle psychicznym, dużo śpię, przytyłam, zaburzenia mięsiączki itp.. Z tych powodów zrobiłam sobie badania, a to wyniki:
TSH - 3,644 uIU/ml (norma 0,38 - 5,33)
FT3 - 6,76 pmol/l (norma 3,84 - 5,99)
FT4 - 7,95 pmol/l (norma 7,85 - 14,41)

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji, nie wiem czy mam się martwić czy nie. Czytałam, że normy TSH w Polsce są zawyżone. Z góry dziękuję!
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 25.07.18, 11:53
    Zbadaj jeszcze ferrytyne. Przeciwciala anty tpo i anty tg oraz zrob usg tarczycy. Warto z tym wszystkim udac sie do endokrynologa. Juz teraz warto rozejrzec sie w internecie za dieta np co wykluczyc a co dodac w jedzeniu dla poprawy pracy tarczycy. Poczytaj o jodzie bo niedobory objawiaja sie wlasnie wysokim ft3 ale badz ostrozna bo jod w wysokich dawjach tez mozna stymulowac ataki przeciwcial.
  • zaq.wsx 26.07.18, 08:12
    Czyli z moimi wynikami coś jest nie tak i mam po co iść do lekarza? Pytałam jednego lekarza i odpowiedział mi, że wszystko jest w normie i nie mam o co się martwić...
  • zaq.wsx 26.07.18, 08:26
    Jak procentowo obliczyłam te hormony to wyszło mi ~1,5% ft4 i ~135% ft3
  • patria5 26.07.18, 09:40
    moim zdaniem nie powinno sie na podstawie jednego pomiaru stawiać diagnozy
    poziom hormonów nie jest książkowy, ale nie ma powodu do wielkiego niepokoju
    z tego powodu się nie umiera, ale przyjrzeć się tematowi pewnie trzeba
    ja bym nie leciała do lekarza ( chyba ze masz dostęp do fajnego rodzinnego - a jak nie to Cię skasuje za wizytę i wyśle na badania), ale zrobiła dodatkowe badania - to co piszą dziewczyny wyżej, ferrytyna, anty tpo, tg, wit D

    potem - w zależności od wyników - pewnie jakaś suplementacja, lepsza dieta
    i po jakimś czasie (min 4tyg) kolejne badania....

    ja bym tak zrobiła smile
  • laura.phys 26.07.18, 13:00
    Idź do endokrynologa i wykonaj usg tarczycy, wyniki są złe, sugerują niedobór hormonu tarczycy. Usg wyjaśni czy nie ma stanu zapalnego tarczycy. Nie bagatelizuj tego, masz duży rozrzut między ft3 i ft4 i stosunkowo niskie tsh- cos jest na rzeczy.
  • madami 26.07.18, 13:14
    Też uważam, że wyniki są złe, szukaj lekarza, który leczy człowieka nie wyniki, nie masz praktycznie ft4, TSH podwyższone, trzeba dorobić przeciwciała i USG oraz niedobory
  • zaq.wsx 26.07.18, 13:23
    Dziękuję bardzo, na pewno coś z tym zrobię!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.