Dodaj do ulubionych

Prezent od Hashimoto?

24.07.18, 18:05
Moja sytuacja wygląda następująco.Mam 23 lata od roku mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy i Hashimoto, mimo uregulowania hormonów samopoczucie się nie poprawiło. Nadal jestem senna, nie mam siły, włosy lecą na potęgę i drętwieją mi nogi. Lekarz zlecił dodatkowe badania.
Ferrytyna 22,5 (15-150), żelazo 58 (37-145), witamina D 19,42 (>30), witamina B12 129 (193-663).
Lekarz zlecił suplementacje żelaza, witaminy D i B12 kazał wykonać badania po miesiącu żeby sprawdzić czy nie mam anemii złośliwej (wytłumaczył mi że jeśli B12 się wchłonie to jej nie mam).
Wyniki po miesiącu: ferrytyna 15,7 (15-150), witamina D 37,31 (>30), witamina B12 204 (191-663). Żelaza niestety nie robiłam bo musiałabym robić przerwę w przyjmowaniu leków.
Jeśli witamina B12 się wchłonęła z tabletek można wykluczyć anemie złośliwą? Co z ferrytyną, mimo przyjmowania żelaza ona maleje? Do jakiego lekarza mam się umówić, mój lekarz rodzinny pewnie odprawi mnie z kwitkiem, endokrynolog powiedział że po wykonaniu tych badań mam iść do innego lekarza, ale jakiego? Czy nadal mam przyjmować te wszystkie suplementy?
Edytor zaawansowany
  • madami 24.07.18, 20:30
    Miesiąc to trochę za mało aby uzupełnić zapasy żelaza, ludzie suplementują się tutaj miesiącami wink poszukaj sobie w wyszukiwarce jest sporo wpisów na ten temat.

    Może warto tez zainteresować się tematem diety, wchłaniania? Może warto wykluczyć ew. nietolerancje?
  • agnieszka_ania1975 25.07.18, 10:28
    Ferrytynę dokładnie można suplementować miesiącami, a wyniki stoją. Brałam już wszystkie możliwe preparaty, w moim przypadku sprawdził się tardyferon z kw. foliowym (sprawdź kwas foliowy czy nie masz niedoboru). Niestety nawet po pół roku ferrytynę miałam ok 14-15. Dobry efekty na wynik dało mi picie soku z pokrzywy, nie ciągiemsmile Butelka przerwa na 3 tyg. potem powtórka.
    Jeśli masz obfite @ możliwe, że będziesz na stałe musiała uzupełniać w tabsach. Mimo diety jestem "wiecznym anemikiem".
    Niestety ze względu na skręty brzucha po każdym możliwym żelazie nie wiem co robić. Próbowałam również Solgara - trochę lepiej. Ale każdemu inny preparat odpowiada.
    ------------------------------------------
    Super, że B12 się wchłaniasmile na anemię złośliwą można zrobić badanie p/a pko komórkom okładzinowym żołądka i czynnik castle'a (jakoś tak w necie znajdziesz). b12 bierz nadal - jest bardzo nisko - nie miałaś objawów typu kłucie w palcach, i prąd przez kręgosłup przy pochyleniu? Pilnuj bardzo tego - jest brak ma b. negatywny wpływ - raz na rok zrób badanie chociaż - czy nie trzeba uzupełnić. Poczytaj sobie o konsekwencjach braku sad
    Tu gastrolog może ci dać zlecenie na to badanie i te p/a co powyżej ewentualnie może jeszcze chcieć zrobić gastroskopie.
    -----------------------------
    U gastrologa można również poprosić o badania/sprawdzenie wykluczenie celiakii. Warto zrobić mimo braku objawów czy nic się nie dzieje - pytanie tylko czy ci zleci, można pomarudzić odnośnie niskiej ferrytyny - że chcesz znaleźć powód.
    ----------------------------------
    Można by też sprawdzić czy masz niet. laktozy, mi np. to bardzo utrudniało utrzymanie hemoglobiny i hematokrytu w "widełkach" normy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.