Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

26.07.18, 09:10
Proszę o podpowiedź co robię nie tak. Zrobiłam dzis wyniki, jestem na dawce eutyrox 50, dla przypomnienia operacja w zeszłym roku koniec czerwca wycięty 1 płat z cieśnią. W ostatnim czasie mam kłopoty z koncentracją, ciężko mi rano wstać, włosy suche, szorstkie łamiące, brałam bioteval, przestały wypadać. Odebrałam właśnie wyniki
TSH 1,240 (0,270-4,200) zatem od lutego (TSH 0,885) skoczyło w górę.
Ft3 2,73 (2,00-4,40) 30,42%
Ft4 1,21 (0,90-1,80) 34,44%.
Poza wynikami tarczycowymi, morfologia i żelazo w normach natomiast zaniepokoił mnie podwyższony cholestrerol - był na granicy norm, gdzie nigdy nie miałam z nim problemu. Sposób żywienia raczej nie powinien mieć wpływu gdyż jem 50% tego co przed operacją a waga stoi w miejscu od kilku lat
Wizytę u endo mam we wrześniu, czy coś działać przy takich wynikach. Podnieść dawkę do 62,5?
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 27.07.18, 12:01
    Po biotynie moga byc sfalszowane wyniki tarczycy, ale nie wiem jak dlugo. Mimo wszystko jak masz objawy niedoczynnosci to pomijajac wyniki trzeba cos dzialac.
  • madami 28.07.18, 10:45
    Każda osoba ma inny zakres hormonów, przy których czuje się dobrze, u mnie np. jest to ok 50% normy, poniżej czuję się słabo, może u ciebie jest podobnie? Ja spróbowałabym z większą dawką.
    Co do cholesterolu, to warto jednak przyjrzeć się diecie, w sensie nie ilościowym tylko jakościowym, sprawdzić niedobory, ewentualne wyrównać suplementacją + dietą, sprawdzić cukier i insulinę

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.