Dodaj do ulubionych

Czy to może być od tarczycy?

28.07.18, 21:36
Od jakiegoś dłuższego już czasu czuję jakbym w gardle miała coś, co przeszkadza mi w przełykaniu (raz bardziej, raz mniej).
Choruję na Haschimoto, na razie jetem bez leków.

Moje ostatnie wyniki to:
TSH 1,57 (0,35-4,00)
FT4 0,78 (0,78-1,94)
FT3 3,1 (2,3-5,3)
Antyciała 174 (norma poniżej 60)

Tarczyca a 16 ml.

Czy ten problem z przełykaniem to od tarczycy? Spotkaliście się z czymś takim?

Edytor zaawansowany
  • djpa 30.07.18, 10:14
    Zrób usg tarczycy, jeśli nie robiłaś, wybierz się do lekarza. Twoje objawy i wyniki sugerują, że to może być od Hashimoto.
    Czy badania krwi robiłaś wcześnie rano na czczo? Jeśli nie, powtórz je.
  • izabela1976 30.07.18, 10:54
    Badania (w tym usg) robiłam miesiąc. Lekarz od USG stwierdził, że wszystko jest OK
  • djpa 02.08.18, 19:36
    Napisz jaką strukturę ma tarczyca. 16ml to taka górna granica normy, ale to zależy jeszcze od wzrostu, budowy ciała. Jak najbardziej taka dość spora tarczyca może Ci przeszkadzać w przełykaniu. Jeżeli zaś masz dodatnie przeciwciała, to toczy się w tarczycy stan zapalny i tym bardziej może być ona nieco większa i przeszkadzać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.