Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników - niedoczynność?

06.08.18, 18:28
Witajcie. Są to wyniki z dzisiaj:
TSH: 2,553 (0,55-4,00)
ft3 5,27 (3,5-6,5)
ft4 10,4 (11,5-22,7)
anty TG 0,84 (0-4,11)
anty TPO 0,11 (0-5,61)
FT4 -9.82% [ wynik 10.4, norma (11.5 - 22.7)]
FT3 59.00% [ wynik 5.27, norma (3.5 - 6.5)]

USG tarczycy:
Oba płaty tarczycy sa niepowiększone,wykazują jednorodną echogeniczność, bez zmian ogniskowych, nie zagłęniają, Płat prawy tarczycy o wymiarach 13 x 17 x 52 mm, płat lewy 12 x 17 x 46 mm. Cieśń w normie. Tchawica położona centralnie, nieprzewęzona. Przytarczyc ani powiększonych węzłów chłonnych nie zobrazowano. Całkowita objętość tarczycy wynosi 10,4 ml.

Obajwy:
- zmęczenie, senność
- wahania nastroju, nerwowość, nadpobudliwość,
- niskie ciśnienie
- zmniejszanie pola widzenie (byłam u okulisty wszystko ok) - zaburzenia miałam 2 razy po ok 30 min
- stałe pogarszanie wzroku,
- zmniejszone libido
- wyp[adanie włosów, łamliwość paznokci, susza i szorstka skóra
- problemy z koncentracją, pamięcią, były chwile zapominania nazw przedmiotów
- bóle głowy, słabość
- rosnąca waga mimo diety i ćwiczeń,
- sztywność stawów, mrowienia
- czerwona twarz przy wysiłku

Mała tarczyca.. byłam juz u jednego endokrynologa, ktora oczywiscie powiedziała mi, zebym sie zastanowaiła czy nie mam depresji... haha

Mam 34 lata, dwójkę dzieci. W drugiej ciąży - 2 lata temu miałam TSH 4,05 i brałam Euthyrox25 przez 3 ostatnie mc ciązy i nie pamiętam ile po ciąży. Co myślicie?
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 07.08.18, 05:50
    Galopująca niedoczynnosc z szeroka gamą objawow plus prawdopodobnie tezyczka. Dlaczego zaprzestała przyjmowanie euthyroxu po ciąży?

    Idź do endo na kontynuacje leczenia.
  • reska841 07.08.18, 12:03
    Przestałam brać Euthyrox, bo lekarz powiedzial, ze wyniki są ok i bralam go dla dziecka...
    Do endo ide dzisiaj i liczę, ze ten potraktuje mnie poważnie. Dziękuję bardzo smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.