Dodaj do ulubionych

Złe samopoczucie, niskie ft3, a lekarz... nic

08.08.18, 13:53
Dzień dobry!

Mam 30 lat, od 1,5 roku leczę się z powodu niedoczynności tarczycy, mam stwierdzoną też chorobę hashimoto. Obecnie zażywam Letrox 75 i 100 na zmianę.

W obrazie USG - echogenność niejednorodna, obniżone, liczne zmiany hipoechhogeniczne, obraz jak w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy, wymiary w normie.

Moje ostatnie wyniki prezentują się następująco:

TSH - 0,43 (0,27 - 4,20)
FT3 -4.29% [ wynik 3.78, norma (3.9 - 6.7)]
FT4 74.00% [ wynik 18.53, norma (11.5 - 21)]


Od początku leczenia mam niskie FT3, ale teraz mam wynik nawet gorszy od tego, który miałam przed rozpoczęciem zażywania Letroxu. Czuję się beznadziejnie. Każdego dnia walczę o to, by jakoś się ogarnąć. W teście na niedoczynność wyszło mi 41 puntków.

Zmieniłam lekarza, a ten powiedział, że na to nic nie poradzimy, leczenie nie zmienimy, bo stanie mi się krzywda. Zaproponował zażywanie selenu, cynku, zrobienie dodatkowych badań, w tym OGTT z 75 glukozy z insuliną (bo pewnie źle się czuję przez insuinooporność, a nie przez tarczycę)

Zrobiłam zalecone badania:

Wapń całkowity 9,39 (8,40 - 10,20) N
Witamina B12 709,20 (197,00 - 771,00) N - bez suplementacji
Żelazo 135,3 (25,0 - 156,0) N
OGTT w ciąży obciążenie 75 g glukozy
Glukoza na czczo (pkt 0) 72,0 mg/dl
Glukoza po 1 godz. (pkt 1) 84,4 mg/dl
Glukoza po 2 godz. (pkt 2) 65,1 mg/dl

Insulina po obciązeniu (75 g glukozy 0,1,2)
Insulina przed obciążeniem 6,2 µIU/ml (2,6 - 24,9) N
Insulina po obciążeniu 6,6
Insulina po obciążeniu 35,64
Witamina D metabolit 25(OH) - 28 ng/ml (przyznaję, zaniedbałam ostatnio suplementację, liczyłam na słonce)
Robiłam też ferratynę, nie mogę znaleźć wyniku, ale była blisko górnej granicy normy.

Nie byłam jeszcze nigdzie z tymi ostatnimi wynikami, bo nie wiem teraz, czy szukać innego lekarza, który zaproponuje mi inne leczenie, czy są tu wskazania do leczenia Novothyralem..

Mieszkam w Poznaniu, z góry dziękuję za pomoc i ewentualne polecenie kogoś, kto mnie wysłucha, nie zbagatelizuje moich objawów i nie doradzi tego, by przed kolejną wizytą zrobić tylko samo badanie TSH (dwóch poprzednich endo). Pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • zenobek 08.08.18, 21:45
    atpo i atg?
  • magpie.88 08.08.18, 22:03
    Zapomniałam napisać. To jest wynik dosyć stary, bo sprzed kilku miesięcy, nie powtarzałam go. Zrobiłam go tak tylko dla siebie, nikt mi go nie zlecił.
    antyTPO - >1000 (w sensie, że ponad tysiąc), norma 0,00 - 5,61
    antyTG - 37,62 norma 0,00 - 4,11
  • zenobek 08.08.18, 22:37
    Nie masz może anemii? Nie dzieje się coś z czerwonymi krwinkami? Nie bolą cię może pięty? A może jakiś ból brzucha - zwłaszcza z prawej strony na dole brzucha? Może jakiś ból mięśni lub stawów?
  • magpie.88 08.08.18, 23:10
    Anemii raczej nie mam, nigdy nie miałam. Moja ostatnia morfologia, sprzed około dwóch tygodni:

    Krwinki czerwone - 4,55 (3,50 -5,20)
    Hemoglobina - 13,9 (12,0 - 15,6)
    Hematokryt - 39,6 (33,0 - 46,0)
    MCV 87,0 (80,0 - 99,0)
    MCH - 30,5 (27,0 - 33,5)
    MCHC - 35,1 (31,0 - 38,0)
    RDW-CV - 11,8 (11,0 - 16,0)

    Bóle brzucha miewam rzadko, bez konkretnego umiejscowienie. Pięty też mnie nie bolą. Mięśnie i stawy bolą, ale nie jest to ból trudny do wytrzymania. Bardziej dokucza mi słabość mięśni, często muszę siadać, robić sobie przystanki, bo czuję się taka zmęczona, że czasami nie mogę chodzić. Miałam echo serca, kardiolog mnie rozgrzeszył. I psychiatra też, od kilku miesięcy chodzę na terapię.

    Czemu pytasz mnie o te objawy? Podejrzewasz coś?
  • zenobek 09.08.18, 19:16
    Podejrzewałem, ale charakterystycznych objawów u Ciebie jest trochę mało. Zastanawiałem się nad zakażeniem bakterią yersinia. Ona daje takie objawy dla tarczycy: rozjechane ft3 i ft4, duże ilości przeciwciał atpo, niekiedy atg. Ale zazwyczaj pojawiają się objawy ze strony innych narządów: stawów, brzucha, przyczepów ścięgien, mięśni może pojawić się anemia. W skrajnym przypadku: ostra jersinioza, objawia się gorączką, biegunkami i ostrymi bólami brzucha. Chociaż z drugiej strony badania przeciwciał yersinii można zrobić. Najlepiej w klasie IGG, w zależności od zasobności portfela można też w klasie IGA. One nie są drogie. Jak dobrze pamiętam koszt ok 40 zł za jedną klasę.
  • magpie.88 09.08.18, 21:38
    Cóż, wychodzę z takiego samego założenie, że sprawdzić nie zaszkodzi. Poszukam sobie jakiegoś laboratorium w Poznaniu, zrobię i "pochwalę się" wynikiem.

    Duże różnice w poziomie ft3 i ft4 mam prawie początku choroby.

    Pierwsze badania zrobiłam w marcu 2017:
    TSH 3,44 (0,27 - 4,20)
    FT4 -8.63% [ wynik 10.68, norma (11.5 - 21)]
    FT3 0.71% [ wynik 3.92, norma (3.9 - 6.7)]
    Dostałam Letrox 50

    Sierpień 2017:
    TSH 1,04 (0,27 - 4,20)
    FT4 50.74% [ wynik 16.32, norma (11.5 - 21)]
    FT3 -6.07% [ wynik 3.73, norma (3.9 - 6.7)]
    Na podstawie tych wyników leczenie miałam pozostawione bez zmian, nadal Lerox 50

    Grudzień 2017
    TSH 3,90 (0,27 - 4,20) - najwyższe jakie miałam
    FT4 24.95% [ wynik 13.87, norma (11.5 - 21)]
    FT3 -2.50% [ wynik 3.83, norma (3.9 - 6.7)]
    Tutaj pani doktor zaleciła mi leczenie, które mam do dzisiaj, Letrox 75 na zmianę z 100

    Marzec 2018:
    TSH 0,75 (0,27 - 4,20)
    FT4 74.84% [ wynik 18.61, norma (11.5 - 21)]
    FT3 23.57% [ wynik 4.56, norma (3.9 - 6.7)]
    I leczenie bez zmian Letrox 75/100

    I ostatnie wyniki, koniec lipca:
    TSH 0,43 (0,27 - 4,20)
    FT4 74.00% [ wynik 18.53, norma (11.5 - 21)]
    FT3 -4.29% [ wynik 3.78, norma (3.9 - 6.7)]
    I leczenie nadal takie samo. Samopoczucie zresztą też. Raczej kiepskie. Nigdy nie byłam Napoleonem, a teraz to już tylko poduszka wink Naprawdę przydałby mi się lekarz, który nie spojrzy z nieskrywanym zachwytem na moje niziutkie TSH wink
  • jurmik 09.08.18, 22:04
    A moze trzeba zastanowić się nad konwersją, a raczej jej brakiem? Niedobor ferrytyny czyli zelaza? Niedobor selenu? A moze trzeba dołączyć Novothyral do Letroxu?
  • magpie.88 09.08.18, 22:10
    Ferratyne robiłam raz, miałam naprawdę wysoką, zgubiłam gdzieś wynik, ale kompletnie nie można było się do niej przyczepić. Mogę powtórzyć. Selen (z cynkiem) zażywam, jem orzechy i różne produkty w niego bogate. Byłam u dwoch lekarzy (Poznań) i żaden z nich nie zaproponował mi Novothyralu ze względu na niskie TSH...
  • jurmik 09.08.18, 22:22
    No to nie mam pomysłu... moze ktoś inny coś wymyśli?
  • laura.phys 12.08.18, 11:39
    z glukoza i insulina masz cos nie tak, poszlabym do diabetologa oraz zbadala sie w ierunku tezyczki u neurologa. insulinoopornosc/cukrzyca 2 moga byc przyczyna slabej konwersji ft4-> ft3
  • djpa 13.08.18, 08:59
    Laura, a czy niskie fT3, takie poniżej normy, może być przyczyną złej gospodarki węglowodanami?
    Z brakiem żelaza jest tak, że przy anemii konwersja fT4 -> fT3 jest kiepska, ale przy niskim fT3 żelazo bardzo źle się wchłania.

    Magpie, mi Novothyral przepisała lekarz rodzinna. Pokazałam jej swoje wyniki niskiego fT3 i poprosiłam o Novothyral.
    Gdybyś dostała Novothyral, zaczynaj od ćwiartki odejmując z Euthyroxu tyle hormonu, ile go dodasz w Novothyralu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.