Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyniku

13.08.18, 18:50
Coś mnie podkusiło i wykonałam „pakiet tarczycowy”. Proszę uprzejmie o pomoc w interpretacji wyników, bo trochę się wystraszyłam a wizytę do endo załatwiam, szukam jak najszybszego terminu.
TSH 3,006 norma 0,38-5,33
FT4 8.43% [ wynik 0.72, norma (0.65 - 1.48)]
FT3 42.22% [ wynik 3.26, norma (2.5 - 4.3)]
Anty-TG 272 norma 15-60
Anty-TPO 349,6 norma 28-60

Od roku staram się o ciąże, rok temu TSH na poziomie Ok. 2,5 dlatego dostałam Euthyrox 25 raz dziennie. W kwietniu TSH na poziomie 2,17. Dodam, ze w lutym zaszłam w ciążę, ale niestety w 8 tyg. zdiagnozowano puste jajo płodowe.
Edytor zaawansowany
  • djpa 14.08.18, 15:45
    Szukaj dobrego endo, takiego, który poprowadzi ciążę. Na pewno się uda smile
    Endo zapewne zwiększy Ci dawkę. Z przeciwciałami nic się nie robi. W razie czego idź z wynikami do rodzinnego. Rodzinni potrafią zwiększyć dawkę i przepisać Euthyrox, a wychodzi taniej. A endo, jak pisałam, szukaj dobrego bardziej niż "szybkiego" smile

    Wcześniej zbadaj jeszcze ferrytynę, wit B12 i D3, bo warto uzupełnić ewentualne braki przed ciążą. A o te braki przy niedoczynności tarczycy jest łatwo.

    Ogólnie do ciąży każą tsh mieć około 1, a fT4 w okolicach połowy normy. Im gorsze wyniki, tym trudniej o ciążę. Ale głowa do góry, bądź dobrej myśli smile
  • i.ta 14.08.18, 19:50
    dzięki za odpowiedź, pocieszająca, łatwo nie jest bo mam już swoje lata i kolejne miesiące leczenia odsuwają ode mnie wizje założenia rodziny. Mam wizytę umówiona na piątek u endo, ale czekam również na wizytę u polecanego endokrynologa w Oswiecimiu. Zobaczymy, pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać. A jak to jest z tymi przeciwciałami? Nic się z nimi nie robi?
  • djpa 15.08.18, 10:34
    Nic się nie robi z przeciwciałami, ale jest możliwość, szansa ich zmniejszenia. Dobra dawka hormonów tarczycy, uzupełnienie niedoborów, unikanie substancji drażniących układ odpornościowy (np. rtęci - uwaga na ryby, czytaj jakie jesz, szczepionek i papierosów - mają w sobie substancje drażniące układ odpornościowy, alergeny jeśli jesteś uczulona, stresu), wielu pomaga odstawienie nabiału i glutenu. Pilnuj diety, uwaga na cukier, też go unikaj.

    Pilnuj hormonów - po długiej i dobrze przespanej nocy powinnaś tryskać energią albo coś koło tego - jeszcze zależy jaką masz pracę i tryb życia, ale generalnie gdy jesteś wyspana i wypoczęta energii i chęci do działania nie powinno Ci brakować.

    Wiekiem się nie wymiguj, znajoma po 34. roku życia urodziła jeszcze czwórkę dzieci. Wszystko przed Tobą, tylko pilnuj hormonów i zrób badania.
  • i.ta 15.08.18, 16:35
    Faktycznie ostatnio chodziłam trochę zmęczona, zdarzało się, ze koło 13 w pracy już ledwo na oczy widziałam, a po obiedzie zwykle musiałam uciąć sobie drzemkę, co wcześniej zdarzało sie naprawdę sporadycznie. Straszne humory, wahania nastrojów, wypadające włosy, w sporych ilościach. Zawsze takie rzeczy zrzucałam na jakieś przesilenie wiosenno/zimowe, stres i paskudny charakter wink Od paru lat walczę ze zmianami skórnymi, które diagnozowano w kierunku łuszczycy lub kontaktowego zapalenia skory. Ciekawe czy to wszystko gdzieś się ze sobą łączy... Witamin biorę sporo od ponad roku, takie suplementy dla kobiet w ciąży, które polecił ginekolog, ale pewnie konieczne będą zmiany w diecie itp. Czas wziąć się za siebie wink dzięki za wsparcie djpa smile
  • djpa 16.08.18, 12:38
    Zbadaj wit D3 szczególnie. Jeśli masz jej za mało, to witaminy dla kobiet w ciąży raczej nie pomogą, powinno być coś mocniejszego. Podobnie jest z ferrytyną, też koniecznie ją zbadaj.

    Czasami porównuje się wysiłek organizmu, jakim jest dla niego ciąża, do chodzenia po górach. Nie chodzi o Himalaje ani Tatry Wysokie, ale powinnaś mieć tyle siły planując ciążę, że byłabyś w stanie chodzić cały dzień po górach szlakami np. Karkonoszy. To nie musi być marsz, zwykłe turystyczne tempo z podziwianiem widoków, postojami na kanapki, ale bez zatrzymywania na drzemkę wink

    Humory, włosy, wahania nastroju jak najbardziej mogą być od tarczycy lub anemii. Drzemki po obiedzie - sprawdź, czy chodzi tu o porę dnia czy o chęć spania po posiłku. Jeśli to pierwsze, to winna może być tarczyca, a jeśli to drugie, trzeba sprawdzić tolerancję glukozy, przyjrzeć się diecie, nie jeść rzeczy o wysokim IG. Łuszczyca, skóra - może pomóc uzupełnienie poziomu witaminy D3, jeśli masz niedobór.

    Ale sama widzisz, że gdy miałaś lepszy wyniki hormonów niż teraz, nie byłaś tak zmęczona i nie musiałaś spać po obiedzie. Zwiększysz dawkę i znów będzie lepiej smile

    W ciąży pilnuj się - hormony tarczycy są niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie na początku ciąży. Jeśli hormonów tarczycy brakuje w ciąży, w najlepszym wypadku dziecko ma obniżone IQ. W gorszym, jeśli hormonów mocniej brakuje i przez dłuższy okres - jest upośledzone lub może nie przeżyć. Dlatego w pewnym sensie organizm nie chce zachodzić w ciążę jeśli ma za mało hormonów tarczycy. Naprawdę trudno wtedy zajść w ciążę. Będziesz miała lepsze wyniki i od razu będzie Wam o wiele łatwiej zajść w ciążę smile
  • i.ta 17.08.18, 22:43
    Byłam dziś u endokrynologa, Pani doktor bardzo wnikliwie przeprowadziła ze mną wywiad uważnie przyglądała wszystkie badania historię różnych chorób i zdiagnozowała autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Zwiększyła dawkę Euthyroxu do 50, dodała jod, d3 i kontrola za 4 tygodnie. Przed wizytą kontrolną mam do wykonania kilka badań, m.in. również glukozę, bo zwróciła uwagę, ze na badaniach jej poziom był w górnych granicach normy. Niestety skłonność do chorób autoimmunologicznych mam w genach, choć w najbliższej rodzinie nie występowały. Także teraz sumiennie łykam tabletki i mam nadzieje na poprawę wyników za 4 tygodnie. Możemy nadal się starać , ale jeśli zobaczę dwie kreski natychmiast mam do niej przyjść. Ryzyko poronienia z takim poziomem przeciwciał jest duże, ale mam szansę na zdrową ciążę, muszę tylko tabletek pilnować, regularnie się badać i być pod kontrola lekarzy. Mimo, ze brzmi to wszystko jako tako to czuje dziś spokój, bo przynajmniej wiem co mi jest. Szkoda tylko, ze tak późno, ale lepiej późno niż później wink
  • djpa 19.08.18, 17:21
    Glukozę warto zbadać razem z insuliną. Zbadaj ferrytynę.
    D3 dużo kazała Ci brać? A jodu dużo?
    Z jodem uważaj, tzn. bierz jod, ale z jodem to jest różnie. Niektórym z autoimmunologicznym zapaleniem zupełnie nie służy, innym jest obojętny, a jeszcze innym świetnie pomaga. Poza tym jod jest bardzo potrzebny dziecku. smile
    Głowa do góry, ja zaszłam w ciążę zaraz po rozpoczęciu porządnego leczenia tarczycy, a wcześniej ponad rok starań i nic.
  • i.ta 19.08.18, 20:44
    Mam do zbadania za 4 tyg TSH , ft4, glukozę, wapń,żelazo i LTOHD (albo coś podobnego niewyraźnie napisane). Jeśli glukoza wyjdzie w górnych granicach mam zbadać onsuline.
    Jodu mam brać 200, wit d3 2000 jednostek ( vigantol krople, ponoc lepiej przyswajalne). Do tego oczywiście kwas foliowy. Do zeszłego miesiąca brałam to wszytsko w jednym suplemencie dla kobiet w ciąży, ale gin miesiąc temu kazał odstawić na rzecz ovarinu.
  • djpa 20.08.18, 15:10
    Żelaza badać nie warto. Wynik pokaże, ile żelaza wchłonęło Ci się dnia poprzedniego z tego, co zjadłaś. Żelazo we krwi szybko rdzewieje, a zardzewiałe nie jest przydatne.

    Koniecznie zbadaj ferrytynę, bo to ferrytyna pokazuje, jakie masz faktyczne zapasy żelaza i czy wystarczy na ciążę. W ciąży dziecko wyciąga od matki więcej żelaza niż matka jest w stanie wchłonąć.

    D3 też lepiej zbadać, bo jeśli masz niedobór, to 2000 będzie za mało. Jeśli nie masz niedoboru, to 2000 jest dawką akurat.

    Na insulinie się nie znam, ale z tego co kojarzę, najlepiej badać glukozę i insulinę razem.

    Jakbyś miała w okolicy lepszego endo na oku, to z uwagi na ciążę, lepiej się tam wybrać. Ten wydaje mi się średni, sporo każe brać D3 bez badań i zaleca zbadanie żelaza zamiast ferrytyny. uncertain

    Wiesz, że w jednej ferrytynie mieści się około 3000 jonów żelaza? Jonów, nie związanych z niczym, czekających na wykorzystanie.
  • i.ta 20.08.18, 22:55
    Te suplementy to bardziej chyba ze względu na planowana ciąże, i tak brałam je już wcześniej. Jadę na konsultacje za tydzień do innego endo, dziś dostałam potwierdzenie wizyty, niestety trochę „szarpnie” po kieszeni, mam nadzieje, ze wizyta będzie warta swojej ceny, ale to się okaże wink endo z polecenia, opinie ma różne, ale w większości dobre, obym trafiła na dobry dzień wink
  • beaciula358 20.08.18, 11:48
    Witam ja również proszę o interpretację wyniku. Mam 28 lat a mój wynik TSH wyszedl 11.750 ulU/ml. Trochę to dziwne.
  • djpa 20.08.18, 15:00
    Witaj, Beciula! Rozgość się na forum i załóż swój wątek. Ten wątek należy do innej osoby. Taki mamy regulamin na forum smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.