Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników badań tarczycy

02.09.18, 15:29
Cześć, prosiłabym o pomoc w interpretacji wyników. Początkowo robiłam rutynowe badania zlecone przez internistę ze względu na nadmierne wypadanie wlosow, stale obniżona temperaturę ciała poniżej 36, ciagle zmęczenie, powolne tycie mimo aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania, zawroty głowy i wiele innych.. aktualnie czekam na usg tarczycy i wizyte u endokrynologa.
TSH 8,2 norma 0,27-4,2
FT4 16,55 norma 12-22
FT3 5,05 norma 3,1-6,8
ATPO 81,37 norma <34
ATG 306,6 norma <115
Dodatkowo glukoza na czczo 102,3 norma 60-100

Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi co te wyniki mogą oznaczać, wizyte prywatna u endokrynologa mam dopoero za niecałe 3 tygodnie, jestem kompletnie zielona, nigdy się na nic nie leczyłam na stałe, dopiero zle samopoczucie na tyle utrudniające codzienne funkcjonowanie zaprowadziło mnie na rutynowe badania...
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 03.09.18, 11:20
    Narazie jeszcze hormony jako takie, ale po tsh widać że tarczyca jest mocno obciążona, po ATG wnioskuje że w usg wyjdzie mała tarczyca i spory stan zapalny. Jeśli masz możliwość przyspieszyć wizytę (np. iść prywatnie) to wlączylabym jak najszybciej leczenie hormonalne.

    poczytaj też o diecie przy hashimoto i najpopulrniejszych niedoborach - ferrytyna (niskie żelazo), b12, d3.

    pamietaj że biotyna fałszuje wyniki tarczycy.
  • adadominika13 03.09.18, 14:15
    Nie jestem w stanie przyspieszyć bardziej wizyty niestety, najbliższy wolny termin do tego specjalisty to po 20 wrześniaZ czyli przyjmowanie zwykłego preparatu z biotyna na włosy mogło zafałszować wynik? Zafałszować w sensie pokazać podwyższony poziom tsh ?
  • laura.phys 03.09.18, 14:54
    Raczej przeciwnie.
  • adadominika13 03.09.18, 14:56
    Zaniżyć tsh które w rzeczywistości jest jeszcze wyższe niż na wynikach?
  • adadominika13 03.09.18, 15:10
    A co z krzywa cukrowa i glukozowa? Robić czy nie robić ? Macie jakieś doświadczenia co do tych badań? Pomogło Wam to w leczeniu i przyjmujecie jakieś leki na stałe?
  • agnieszka_ania1975 03.09.18, 18:31
    hmm
    poczytajcie
    odiagnostyce.pl/2018/07/10/wplyw-biotyny-na-badania-immunochemiczne/
  • agnieszka_ania1975 03.09.18, 18:34
    www.odziez-medyczna.com.pl/leczenie-biotyna-nasladujace-chorobe-gravesa-basedowa/
  • agnieszka_ania1975 03.09.18, 18:32
    dokladnie
    urpl.gov.pl/sites/default/files/FSN_Beckman%20Coulter_07.06.2017.pdf

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.