Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc-rozjazd ft3>ft4 novothyral dawka

03.09.18, 23:42
Cześć
Mam 36 lat w wieku 14 lat zachorowałam na chorobę Gravesa i w w 16 zniszczono mi ja jodem radioaktywnym RAI. Potem niedoczynnosc, euthyrox, fatalne samopoczucie( spadki energii, stany depresyjne) przez wiele lat.dopiero na Novothyralu w w 27 l totalna poprawa jakości życia. Pare razy w roku badam ft3 ft4 i w razie czego koryguje dawkę ale właściwie od urodzenia dzieci novothyral 100 jest dla mnie ok. Wyniki ft3 ft4 zawsze pomiędzy 40-70 % oba. Ferrytyna z niska tendencja gdy zaniedbam suple żelaza spada do ok 12 jak biorę wzrasta do 60 więcej jeszcze mi się nie udało ale pewnie byfm mogła. Tsh zwykle poniżej 1. Ostatnie wyniki natomiast ft4 minus 1%a ft3 80% i tsh 2,9 i to już dla mnie trochę trudne do skorygowania. ( przyczyna tego rozjazdu może być moim zd stres i borelioza( wyszła w badaniu) Mieszkałam za granica tam endokrynolog trochę pomagał mi z dawka ale ogólnie polecał samemu nauczyć się korygować. W pl nie znam lekarza który znałby się na dozowania Novo i patrzeniu na ft3 ft4 a nie tsh. Mieszkam na Śląsku ale dla dobrego specjalisty pojadę tez dalej.

pyt nr 1.polecicie kogoś?
Pyt nr 2:

Narazie wymyśliłam tak: zamiast 100 Novothyralu biorę 75 Novothyralu plus 60 Euthyroksu. Co myślicie o tym doświadczone forumowiczki? a moze novothyral 100 plus 60 euthyroksu?

pyt nr 3.czy na Novothyralu badacie hormony z tabletka rano czy bez?


Co do boreliozy to rumień i antybiotyk rok temu
Teraz powtarzałam bad po roku i wyszła b aktywna ( pow 200) także albo znów jakiś klescz( były 2 w tym roku) zaraził albo niedoleczona wtedy.

pyt 4 .czy ma ktoś jakieś doświadczenia z borelioza wpływająca na leczenie tarczycowe?



Z objawów boreliozy ból bioder a te psychofizyczne jak turbozmęczenie czy drażliwość czasami to są mi przecież tak znane z choroby tarczycy ze nie umiałabym rozróżnić. Zaczęłam protokół ziołowy Buhnera nie chce więcej antybiotyków ale ide do zakaznika i moze wezme na jakis czas jak mnie przekona ze warto..

Z góry dziękuje i pozdrawiam ciepło!
Edytor zaawansowany
  • renia_rys 07.09.18, 13:13
    To ja moze skroce ten watek zeby latwiej bylo odpisac jakby co smile

    Biore Novothyral 100.
    Ostatnio wynik ft3 80 % a ft4 -1% tsh 2,9.
    Samopoczucie fatalne.Ale moze byc od boreliozy tezwink
    Cwiartke Novothyralu zastapilam 60 Euthyroksu, co o tym sadzicie? DO wizyty u lekarza jeascze troche czasu..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.