Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

19.09.18, 20:32
Witam,
Czy mogłabym prosić kogoś doświadczonego o poradę ?

Mam 28 lat. Pod koniec zeszłego roku wybrałam się do radiologa z powiększonymi węzłami chłonnymi podżuchwowymi. Były one mocno wyczuwalne. Radiolog przy badaniu usg obejrzał węzły: po prawej 30x8 mm po lewej 22x7 mm - wygląd odczynowych. W miąższu przyusznic zmiany hypoechogenne o wyglądzie węzłów chłonnych do 7x4mm po lewej i po prawej stronie.
Lekarz zbadał mi również tarczyce: tarczyca niepowiększona miąższ nieco niejednorodny, w płacie lewym guzek hypoechogenny 5 mm i pojedyncze mniejsze. Od radiologa trafiłam do endokrynologa.
Prawy płat tarczycy:18x15x44mm
Lewy: 15x14x43mm
Endokrynolog zlecił badania tsh i morfologie.
Badania wykonywałam przez ponad pół roku:

04.12.17
TSH - 1,88 mlU/L 0,27-4,20
z morfologii RDW poniżej normy
(Lekarz potwierdziła ze jest ok i do kontroli za 4 miesiące)

09.05.2018
TSH - 0,25 mlU/L 0,27-4,20 PONIŻEJ NORMY
FT3 - 3,69 pg/ml 2,00-4,40
FT4 - 1,67 ng/dl 0,93-1,71
ATG - 204,1 IU/ml 0,0-115,0 POWYŻEJ NORMY

LEKARZ po tych wynikach stwierdził, że wyniki są niewiarygodne i kazał powtórzyć wyniki w innym laboratorium.

18.05.2018
TSH - 0,26 uU/ml 0,27-4,20 PONIŻEJ NORMY
FT3 - 5,91 pmol/l 3,90-6,70
FT4 - 21,65 pmol/l 11,5-21,0 POWYŻEJ NORMY

Lekarz kazał znowu przeczekać miesiąc i ponowić badania:

15.06.2018
TSH - 0,19 uU/ml 0,27-4,20 PONIŻEJ NORMY
FT3 - 5,48 pmol/l 3,90-6,70
FT4 - 22,02 pmol/l 11,5-21,0 POWYŻEJ NORMY

Lekarz stwierdził, że poczekamy kolejne 2 miesiące i ponowimy badania:

09.08.2018
morfologia RDW poniżej normy
TSH - 1,40 mlU/L 0,27-4,20
FT3 - 2,89 pg/ml 3,90-6,70
FT4 - 1,40 ng/l 0,93-1,71

Nigdy wcześniej nie podejrzewałam u siebie choroby tarczycy. W rodzinie nikt nie chorował na tarczyce. Od około roku doskwierają mi takie objawy:
- ogólne zmęczenie
- huśtawki nastroju
- agresja
- stany depresyjne
- okropnie pogorszył mi się stan cery, nidgy nie miałam takiego trądziku
- garściami wypadają mi włosy
- suche, piekące, zaczerwienione i szkliste oczy (jakbym miała zapalenie spojówek)
- zero libido
- moja twarz zbrzydła, jest szara mam doły i sińce pod oczami
- czasami kujący ból w okolicy szyi

Myślicie żeby zmienić lekarza? Czy dla kogoś wygląda to na którąś z chorób tarczycy? Jakie badania jeszcze zrobić i z czym udać się ponownie do lekarza?
Czy ktoś poleci endokrynologa z Poznania?

pozdrowienia


Edytor zaawansowany
  • laura.phys 20.09.18, 08:57
    Szukałaby dobrego endokrynologa. Przed wizyta zrobiłabym badanie krzywej insulinowej i glukozowej, poziomu wit b12,d25oh ferrytyny. Z tyminwyniki udalabym się do lekarza. Atg masz podwyższone i objawy mogą sugerować hashimoto i insulinoopornosc dlatego drazylabym problem dalej u dobrego lekarza.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.