Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników tarczycy

19.10.18, 19:50
Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę czy powinnam zwiększyć dawkę letroxu do 50mg. Biorę juz ponad rok czasu 25 mg rano. Mam zdiagnozowane Hashimoto. Moje wyniki to TSH 3,1 norma 0,27-4;20
Ft4 16,1 norma 12-22
Ft3 3,77 norma 3,1-6,8
przeciwciala robione w 2016
Peroksydaza 466 norma < 5,6
Tyreoglobulina 518 < 115
Edytor zaawansowany
  • nutka28 19.10.18, 22:06
    Dodam jeszcze, że czuję się senna i zmęczona. Na nic nie mam energii.
    Pozdrawiam
    Gosia
  • djpa 20.10.18, 17:43
    Możliwe, że większa dawka byłaby dobrym pomysłem, ale co na to Twój lekarz? Przede wszystkim idź do lekarza, na przykład o endo lub do rodzinnego. Rodzinni w teorii potrafią doradzić dawkowanie hormonu tarczycy, wypisują recepty i są w ramach ubezpieczenia. Powiedz lekarzowi jak się czujesz, pokaż wyniki
  • nutka28 20.10.18, 22:41
    Tak oczywiście wybieram się do lekarza, ale termin jest dość odległy sad a moja lekarz rodzinna twierdzi, że jak TSH jest w normie to wszystko ok i zupełnie nie patrzy na objawy, na to, że się paskudnie czuję.

  • djpa 21.10.18, 19:14
    Może idź do innej rodzinnej? U mnie w przychodni jest taka, która sama choruje na niedoczynność tarczycy i z tego co słyszałam, dobrze prowadzi swoich pacjentów.
    Nie powinno być tak, że źle się czujesz, a do endo terminy odległe. Poza tym jeśliby ci rodzinna nieco zwiększyła dawkę, TSH nadal powinno być w normie, bo jest dość wysokie. No i jeśli jesteś w wieku rozrodczym u lekarza mów, że planujesz ciążę. Z takim samopoczuciem i tsh ewentualna ciąża mogłaby się źle skończyć, wszystko jedno czy planowana czy nie. Moim zdaniem odpowiedzialna kobieta powinna tak dbać o siebie, aby być gotową na ciążę, nawet jeśli jej w danym momencie nie planuje, bo po pierwsze ma prawo zmienić zdanie, a po drugie nieplanowanych, a mimo to kochanych ciąż jest sporo.
  • nutka28 21.10.18, 21:03
    Mam 39 lat i dla mnie jeśli chodzi o ciążę to ostatni dzwonek (mam juz na szczescie dwie córki). Hashimoto u mnie ujawniło sie po drugiej ciąży. Wiem, że dla kobiet w ciaży są inne normy - do 2,5. Djpa - ale myślisz, ze zwiekszajac dawkę do 50 mg moge sobie zrobic krzywdę? Po 2-3 tyg oczywiscie zrobię kontrolę z krwi.
  • djpa 22.10.18, 12:54
    Wiesz co, nie wiem co będzie i nie biorę za to odpowiedzialności. Ale jeślibyś rzeczywiście chciała na własną rękę zwiększać, to zwiększaj o 6,25 lub 12,5, nie więcej! i po miesiącu badania.
    Dlaczego nie chcesz powiedzieć, że lepiej się czułaś, że planujesz ciążę, że masz dla kogo żyć, a siły brakuje na zwykła codzienność? TSH do 2.5 jest również dla kobiet planujących ciążę. Możesz do rodzinnej iść z kimś, kto potwierdzi to, co mówisz, np. z mężem.
    Wyniki robi się po 4-6 tygodniach na tej samej dawce.
    Nie masz anemii? Badałaś ferrytynę lub wit D3 lub wit B12?
  • nutka28 22.10.18, 18:01
    Ferrytynę mam na poziomie 26 norma 13-150
    Witaminę D tez badałam, ale juz jakis czas temu i nie pamietam wyniku, ale byl w dolnej granicy normy i od tego czasu biore 4000 j dziennie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.