Dodaj do ulubionych

Wyniki w widełkach normy i mnóstwo objawów

05.11.18, 20:08
Czy przy podanych niżej wynikach badań możliwe jest, że moja tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo?

TSH: 2,464 μIU/ml (norma 0,550 - 4,780)
FT3: 2,82 pg/ml (norma 2,30 - 4,20) - 27.37%
FT4: 1,32 ng/dl (norma 0,89 - 1,76) - 49.43%
ATG: 20,1 U/ml (norma < 60,0)
ATPO: < 28,0 U/ml (norma < 60,0)

Mam 30 lat i odczuwam większość powszechnie wymienianych objawów niedoczynności (potworne zmęczenie, senność, zerowa koncentracja, nieuzasadnione przybieranie na wadze, wypadanie włosów, obrzęki, niskie ciśnienie, sucha i łuszcząca się skóra, kołatanie serca, problemy jelitowe, zaburzenia miesiączkowania, trądzik, zaburzenia depresyjno-lękowe). W mojej rodzinie sporo osób choruje lub chorowało na tarczycę, mama ma Hashimoto. Niedobory witamin i minerałów wykluczyłam. Czy takie wyniki, mimo mieszczenia się w normach, mogą świadczyć o jakimkolwiek problemie z tarczycą? Czuję się chora i wyczerpana, ale każdy lekarz odsyła mnie z kwitkiem widząc, że wyniki są w normie.
Edytor zaawansowany
  • madami 11.11.18, 21:40
    Przyznam, że moja endo zaczęła u mnie leczenie przy podobnych wynikach ( mimo że wydają się być w normie) i faktycznie odżyłam, miałam podobne objawy i wcześniej szereg lekarzy twierdziło, że jestem zdrowa tylko wymyślam....

    Sprawdź sobie jeszcze gospodarkę cukrową ( krzywa glukozowo insulinowa) - zaburzona daje podobne objawy oraz poziomy witamin i minerałów ( niskie wartości ale w normie warto trochę podnieść)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.