Dodaj do ulubionych

Włosy zniknęły w kilka misięcy. Czy to tarczyca?

08.11.18, 21:27
Jestem mężczyzną, lat 25. Jeszcze w kwietniu miałem pełne, krótkie owłosienie głowy bez zakoli z prostą linią włosów. W maju zauważyłem przerzedzenie nad jedną skronią, z drugiej strony było o wiele mniejsze, grzywka bez zmian. Z czasem obszary te coraz bardziej
prześwitywały, we wrześniu dopadło to grzywkę która niemalże ginęła w oczach. Obecnie pod światło wygląda to jak zakola.

Odwiedziłem dwóch dermatologów którzy stwierdzili że to RACZEJ androgenowe choć byli zdziwieni jak szybko to postępuje.
Morfologia w normie, TSH 3.08 (0.27-4.20), FT4 16.75 (12-22). Rodzeństwo i matka leczą niedoczynność. Nie wiem czy to ma coś wspólnego - w tym samym czasie pojawiły się na paznokciach u stóp białe pionowe bruzdy (lekarz wykluczył grzybicę) a także napięcie mięśniowe między łopatkami i szyi które trwa do teraz. Nerwowy i zestresowany to jestem od lat, także szybko się męczę ale nie wiem czy to nie wina wady klatki. Między innymi takie objawy wyczytałem z artykułów o tarczycy więc próbuję zwalić wszystko na nią.

Czy tym nagłym i gwałtownym problemem z łysieniem można obwinić także tarczycę

Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.