Dodaj do ulubionych

Jak podnieść ft3 i ft4 ?

16.11.18, 09:36
Witam, w zeszłym roku przeszłam operację wycięcia 1 płata tarczycy wraz z cieśnią ze względu na duże guzy. Obecnie jestem na dawce Eutyroxu 62,5 (ostatnie wyniki TSH 0,811 (0,270-4,200)Ft3 2,73 (2,00-4,40) 30,42% ; Ft4 1,21 (0,90-1,80) 34,44%. , Fosfor 2,5 (2,5-4,5).
I teraz kwestia hormonów...mam wrażenie, że nigdy nie wzrosną. Po operacji dawka 25 te same wyniki, potem dawka 37,5 te same wyniku, dawka 50 - po jakimś czasie TSH wskoczyło na 1,280 - ft3 i ft4 nadal na tym samym poziomie. Ze względu na TSH podniosłam do 62,5 Eutyrox - TSH spadło do 0,811 a ft3 i ft4 dalej w miejscu.
Ze specyfików zażywam bioteval oraz wit. D3 , ale biorę je ok. godz. 17. Eutyrox biorę przed godz. 7 popijając łykiem wody smakowej, śniadanie jem po godz. 9 wiec nie ma co mi zaburzać wchłaniania Eutyroxu.
Zastanawia mnie czy nadal podnosić dawkę jeśli wyniki praktycznie stoją w miejscu? Co może być przyczyną?
Edytor zaawansowany
  • agnieszka_ania1975 16.11.18, 10:03
    bioteval czy biotebal?

    doktormagda.pl/2018/08/biotyna-a-wyniki-badan-hormonalnych-uwaga.html
  • arabela27 16.11.18, 10:40
    pomyłka - biotebal - wypadające włosy
  • agnieszka_ania1975 16.11.18, 11:31
    www.diagnostykalaboratoryjna.eu/journal/2016-52-3;_201-204.pdf

    i tu jeszcze - końcówkę poczytaj chociaż - na blogu jest przystępniej o wpływie biotyny na wyniki
    nie wiem jak w przypadku z dawki biotebala i czy w labie będą wiedzieć czy miało wpływ
  • arabela27 16.11.18, 11:54
    Biotebal biorę teraz, podczas robienia wyników jeszcze go nie brałam. Brałam go też kilka m-cy wcześniej ale wg artykułu to powinien mi zawyżać ft3 i ft4 - a one i tak są niskie.
  • agnieszka_ania1975 16.11.18, 18:39
    no to nie zabłysnęsmile podniesienie dawki - jak piszesz smile
    chyba, że ktoś ma dodatkowe problemy z wchłanianiem, stany zapalne, alergie itp. to dieta pomaga - bo się więcej wchłonie z tabletki
    uzupełnienie żelaza jeśli niska ferrytyna
    tylko powiem tak - u mnie przy objawach nadczynności konkretnych, gdy TSH spadło do 0,012, to ft3 i ft4 były w granicach no i w drugą stronę - miałam też ostre objawy nadczynnośći przy TSH w normie, wolne ok. 50 % i też musiałam zejść z dawki na tydzień,a potem zaczynać znowu i skończyć na mniejszej przez ok. rok.
    a ty jak długo jesteś na tej dawce? dobrze się czujesz ? zastanawiam się na ile te badania naprawdę pokazują nasz stan wysycenia hormonami a na ile lepiej kierować się objawami i samopoczuciem?

    mam nadzieję, ze ktoś z długim stażem i doświadczeniem się w końcu wypowie smile
    -------------------------------------------------
    a jeszcze zaciekawił mnie fragment
    "Metodami immunochemicznymi uzyskuje się u pacjentów z niedoczynnością tarczycy fałszywie
    zawyżone wyniki, najczęściej w zakresie wartości referencyjnych.
    Takie wyniki uzyskuje się dla 65% próbek z niskim stężeniem FT4 i 50% próbek z niskim stężeniem FT3 i T3. Uzyskiwanie fałszywie zawyżonych wyników FT4 to poważny problem, bo może on dotyczyć 4-6 milionów osób z niedoczynnością tarczycy w samych tylko Stanach Zjednoczonych. Podobna sytuacja z pewnością
    ma miejsce w Polsce, ale brak jest szczegółowych danych. Niezależnie od osób z niedoczynnością tarczycy, brak wiarygodności oznaczeń stężenia FT4 dotyczy także kobiet w ciąży.
    Z danych piśmiennictwa wyłania się zatem dość ponury obraz, bowiem
    przy pomocy metod immunochemicznych, które powszechnie wykorzystujemy w laboratoriach, dajemy lekarzom nieprawidłowe wyniki przyczyniając się aktywnie do nieprawidłowej diagnozy i w konsekwencji nieprawidłowego leczenia pacjenta. "
    Ale to raczej temat na inny wątek do dyskusji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.