Dodaj do ulubionych

Zmiana Nature-Throid na Eltroxin + wyniki

22.11.18, 14:52
Hej hej,

W ciagu ostatniego roku wydarzylo sie sporo. Szybki skrot - bralam Nature Throid przez pare lat (przedtem Eutyrox przez rok czy dwa). Nature Throid to jak Novo, ale w innej proporcji (4:1) i jest to swinka smile I tak byl mi ten NT zwiekszany z 1/2 grains az do 4 grains (ok 150 mcg T4 i 38 mcg T3). Nagle w lipcu - napady goraca, omdlenia, zmeczenie, ataki paniki. TSH niziutko (ponizje 0,01), FT4 wysoko, ale nie poza gorna granica, FT3 kto wie, skoro tu w Irlandii nie bada sie (grrrrr...). Potem kazali mi wszystko odstawic, po miesiacu wlaczyc 3 grains, myslalam, ze sie przekrece, dostalam nerwicy, depresji, schudlam, nie trawilam, mialam wybuchy goraca, spuchniete cialo, poszly wlosy, tradzik etc etc). Przestalam spac. 3 miesiace po 2-3 godziny dziennie i do pracy...derealizacja, nerwy, myslalam, ze zycie dobieglo konca. Zaczelam obnizyc Nature Throid o cwiartke, powoli. FT3 zawsze bylo wyzej, FT4 malalo. Cos sie poprawialo z symptomow, ale jednoczesnie cos pogarszalo.
Doszlam do wniosku, ze mam FT4 na samym dole normy, mam FT3 powyzej polowy lub gorze, to mam symptomy niedo i nadczynnosci.
Zaakceptowalam fakt, ze mimo, ze ten Nature Throid dzialal przez jakis czas, to potem przestal i proporcja jest kiepska (FT3 do FT4).

Biore teraz 2 1/4 i 1/8 (!!!) grains Nature Throid (to wychodzi jakies 89 mcg T4 i 21 mcg T3). Dodalam sobie 12.5 mcg Eltroxin do NT i jest jakby lepiej troszke (humor sie poprawil, leki zniknely, pierwszy raz nie plakalam przy miesiaczce). Zaczelam spac! Oto wyniki po 4 tygodniach:

TSH = 0.013 (bylo 0.04 na 2 1/4 1/8)
FT4 = 41% -- 13.1 (9-19) poszlo w gore o jakies 17%
FT3 = 54% -- 3.98 (2.89-4.88) poszlo w gore o jakies 13%
Przeciwciala jak zwykle ponizej 1000 (zero zmian od lat)
Prolaktyna dobra, w polowie widelek (przed dodaniem T4 byla troche wyzej), sod troche poszedl w dol (nadal jednak w normie).

Dodalam po 4 tygodniach kolejne 12.5 mcg, czyli z dawka NT biore 25 mcg Eltroxin. Nagle jest cieplej (az za czasem tongue_out ), miewalam 35.2 stopnie. Dopiero biore od ok 10 dni, ale wlaczyla sie lekka nerwowosc, zatkanie ucha, skora z suchej na troszke tlustsza, ale bez tragedii, sen dziwny (ale wiecie co , chyba tak mam z podwyzszaniem, jest mega wrazliwa na malutkie zmiany). Pewnie za szybko, aby ocenic dawke. Wychodzi na to, ze biore 115 mcg T4 plus 21 mcg T3 teraz. Chcialabym to tak wyregulowac, zeby brac 75 mcg Eltroxin + 1 grain NT (38 mcg T4 plus 10 mcg), czyli tyle co tarczyca sobie produkuje normalnie smile
Czy dobrze kombinuje? Pytanie, czy zaczac zmniejszac NT i zwiekszac Eltroxin o 25 mcg co 4 tygodnie (poczekam jeszcze na badania krwi na nowej dawce) czy sie przerzucic odrazu (czy to bedzie za duzy szok?). Konwertuje na te t3. Dodatkowo, wiem, ze nie wiemy ile jest hormonu t3 przekonwertowanego w tkankach, bo t3 nie wchodzi z powrotem do obiegu krwi (t4 plynie w krwi i zostaje przeksztalcone w t3 w samych tkankach sasiadujacych z obiegiem). FT3 w krwi to jest to co, wytworzylaby normalnie tarczyca (wg badan, jest to pomiedzy 7 a 10 mcg T3, w tkankach jest okolo 20 mcg T3). To oczywiscie tez zalezy od osoby...
Jednak byl dlugi ten moj wywod smile ciesze, ze tu jestem i nie jestem sama...najgorsze to borykac sie z tym i nie moc sie do kogos odezwac...oprocz endo, ktory zalamuje rece, bo tak mi poprzedni lekarz leki popieprzyl smile
Edytor zaawansowany
  • djpa 22.11.18, 15:53
    Hej,
    Nie znam się na NDT, ale cokolwiek postanowisz, nie rób niczego od razu. Zmieniaj dawki powoli. W wakacje już przeżyłaś wiele po nagłym odstawieniu i powrocie od razu do 3 grains.
    Nie musisz też na siłę dążyć do dawki, którą teoretycznie produkuje tarczyca "normalnie", bo u każdego to może trochę inaczej wyglądać. Szukaj dawki, która dla Ciebie będzie najlepsza.
  • tututunia 22.11.18, 16:34
    Hej djpa - dziekuje - masz racje, nie chce zafundowac sobie kolejnej jazdy bez trzymanki, bylo okropnie.
    Mysle tez, ze dawkujac powoli, bede miala szanse, aby znalezc dobra dawke, przy gwaltownych zmianach nie bedzie to raczej mozliwe jak to przeskocze za szybko.
    NDT ma inna proporcje do Novo i sa te same problemy - FT3 leci w gore, FT4 w dol, TSH znika...czuje efekt T3 w NDT praktycznie od reki...i to mnie przeraza, bo to jest mega mocny preparat (nie dla wszystkich moze)...i badz tu czlowieku madry smile moze ktos sie jeszcze wypowie, jezeli ktos zmienial i sie powiodlo smile zazwyczaj watki sa w stylu "z eutyroksu na novo" a nie w druga strone. Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.