Dodaj do ulubionych

czy mam niedoczynność tarczycy?

11.12.18, 10:22
Jestem kobietą w wieku 28 lat. Od ok. 1,5 roku bardzo źle się czuję. Wystąpił u mnie wzrost wagi o ok 7 kg, wypadają mi włosy, mam łamliwe paznokcie, bardzo często się przeziębiam, ciągle odczuwam też zimno. Ponadto jestem rozdrażniona, senna, mam problemy z koncentracją. Postanowiłam wykonać badania pod kątem funkcjonowania tarczycy. Wyniki są następujące:
TSH 1,73 przy normie 0,25-5,0
FT3 4,8 przy normie 4,0-8,3
FT4 14,1 przy normie 10,6-19,4
anty TG 46,5 przy normie do 18
anty TPO 2,4 przy normie do 8.

Opis usg jest następujący: płat prawy 16/18/50 mm V 7,8 ml
płat lewy: 14/14/43 mm V 4,3 ml
VT 12,1 ml
Cieśn. 3 mm
struktura miąższu jednorodna, hypoechogeniczna

Dodam tylko, że w ciągu 2 tygodni poziom anty tg wzrósł do 50,1

Byłam na wizycie u lekarza, jednak pomimo tego że była to wizyta prywatna, lekarka poświeciła mi zaledwie minutę na wywiad, ponieważ w międzyczasie zadzwonił jej telefon. Powiedziała tylko, że przeciwciała wskazują, że coś złego zaczyna się dziać z tarczycą. Kazała za pół roku powtórzyć badania. Zastanawiam się jednak, czy mam czekać aż pół roku, czy może udać się do innego lekarza.
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 14.12.18, 14:22
    Zbadaj ferrytyne. Zeby podkrecic przysadke i prace tarczycy(bo hormony masz niskie) polecam diete przyspieszajaca metabolizm holie pomroy.
  • asia_2890 14.12.18, 15:23
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie i za odpowiedź. Do książki na temat wspomnianej diety na pewno zajrzę smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.