Dodaj do ulubionych

hashimoto bez hashimoto

16.12.18, 11:34
Czy prawidłowe wyniki TSH, ft4 i 3 oraz anty tpo pozwalaja wykluczyć Hashimoto? Przechodziłem nadczynność tarczycy, która przeszła w niedoczynność, aby w końcu się unormować. Mam takie objawy jak stale powiększone węzły chłonne szyi, zapalenie spojówek, suche oczy, pogorszenie wzroku, czerwone łuszczące plamy na twarzy, brunatno czerwone liszaje na różnych częściach ciała, nawracające zmęczenie i skołowacenie.
Edytor zaawansowany
  • glowadowycierania 16.12.18, 11:36
    dodam, że ostatnio mam też problemy z paznokciami , a konkretnie z jednym, chyba jest to onycholiza
  • laura.phys 17.12.18, 04:25
    Jesli masz hashimoto to będziesz miał do końca życia, a dodatkowo mogą wystąpić inne autoimmunologiczne np łuszczyca, sprawdzałeś w tym kierunku?
    Jesli tu będzie ok to warto naprawdę warto wykluczyć z jadłospisu produkty zawierajace mąkę glutenowa oraz mleko.
  • glowadowycierania 17.12.18, 11:52
    problem w tym, że wyniki badań właśnie nie wskazują na Hashimoto,,,
  • laura.phys 17.12.18, 16:57
    A jakie masz wyniki bo nie pisales
  • glowadowycierania 17.12.18, 20:52
    rok 2015 : TSH 3 0,005 norma 0,27 - 4,20

    podjęcie leczenia

    luty 2016 : TSH 19,030 norma 0,27 - 4,20
    FT4 0,91 norma 0,93 - 1,70

    październik 2016: TSH 4,84 norma 0,27 - 4,20

    przerwanie leczenia ze względu na wyjazd za granice

    wrzesień 2018: TSH 3,240 norma 0,27- 4,20
    FT3 3,93 norma 2,04 - 4,40
    FT4 1,55 norma 0,93 - 1,71

    październik : anty-TPO 12 norma 0-34
  • laura.phys 17.12.18, 20:59
    No i jaka jest stwierdzona przyczyna takich wyników? Bo taka jazda między nad i niedoczynnością jest charakterystyczna dla hashimoto, a przeciwciała występują okresowo.
    Jak wyglada twoja tarczyca w usg?
  • glowadowycierania 17.12.18, 21:06
    szczerze mówiąc nie konsultowałem się oz endokrynologiem d czasu podjęcia leczenia, czyli jakieś 3 lata temu.

    Opis tarczycy z ostatniego badania : tarczyca niepowiększona, symetryczna, o wymiarach płatów ok. 17x15x40mm, cieśni 4mm, nieco niejednorodnej echo-struktury, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
  • glowadowycierania 17.12.18, 22:57
    myślisz, że wyniki usg sugerują, że mogę wykluczyć Hashi?
  • laura.phys 18.12.18, 08:18
    mysle ze przeciwnie, ale nie jestem lekazem
  • glowadowycierania 19.12.18, 10:35
    ok dzięki za odzew, sądziłem, że zmiany w tarczycy w przypadku Hashimoto są większe czy bardziej widoczne

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.