Dodaj do ulubionych

Interpretacja wynikow. Pomocy.

22.12.18, 13:21
Witam od ok 3 lat choruje na PCOS oraz niedoczynność tarczycy, ostatnio bylam na wynikach kontrolnych. Obecnie TSH - 3.49 (norma 0.270-4.200), FT4 - 1.58 (norma 0.93-1.71), FT3 - 2.62 (norma 2.60-5.40). Biore 75 mg Letrox i 100mg Jodit. Wizyta pod koniec stycznia u endokrynologa😒
Edytor zaawansowany
  • djpa 22.12.18, 19:45
    Nie masz anemii? Badałaś ferrytynę, witaminę D3 i B12?
  • naska1987 22.12.18, 20:37
    Nie, nie badalam ich. Jestem ostatnio znowu rozdrazniona i zmęczona, sprawdzalam tylko rutynowo tarczyce i insuline oraz glukoze czy czasem insulinoopornosc jeszcze sie nie przypaletala
  • laura.phys 23.12.18, 08:11
    Masz bardzo wysokie tsh tym bardziej ze suplementujesz hormon, moim zdaniem powinnaś leczenie skonsultować z innym lekarzem. Poza tym jesli maszpcos to raczej masz insulinoopornosc lub hiperinsulemie bo pcos to skutek wysokiej insuliny.
    Jesteś na diecie? Jakie masz poziomy insuliny i glukozy?
  • naska1987 23.12.18, 20:43
    Insulina 7.1μIU/ml (norma 2.0-25.0), glukoza 88.21mg/dl (norma 70.00-99.00) obydwa wyniki na czczo. Wspolczynnik HOMA 1.55
  • laura.phys 23.12.18, 21:49
    No to problem jest, robiłaś kiedykolwiek badanie krzywej insulinowej i glukozowej? Twój lekarz cos na Ren temat powiedział? Jesteś na diecie z wykluczeniem cukru owoców?
  • naska1987 23.12.18, 22:10
    Robilam ten wynik z czystej ciekawosci, gdyz wczesniejsze byly dobre. Są dwie szkoly; jedna mowi, ze insulinoopornosc zaczyna sie przy wskazniku HOMA powyzej 1 a druga, ze po 2.0-2.5, dlatego juz sama nie wiem... Nie pamietam wczesniejszych wynikow insuliny oraz glukozy ale wtedy lekarze stwierdzili, ze insulinoopornosci nie mam, teraz ze wzgledu na wizyte u niwego lekarza ginekologa, ktory zajmuje sie rowniez engokrynologia i nieplodnoscia robilam wyniki.
  • laura.phys 24.12.18, 11:01
    Masz problemy z waga?
  • laura.phys 24.12.18, 11:02
    Poczytaj o problemie insuliny o zespole metabolicznym i związku insuliny z problemami tarczycowymi.
  • naska1987 25.12.18, 22:59
    Tak problemy sie pojawily juz jak stwierdzili niedoczynnosc, ostatnio dosc ladnie waga zaczela mi spadac (ok 10 kg) a teraz ponownie skacze😒
  • barbara_w211 01.01.19, 20:43
    Witam, podłączę się, proszę o pomoc odnośnie interpretacji wyników:

    1/08/2018
    TSH 2,66 (0,27-4,2)

    5/12/2018
    TSH 3,010 (0,27-4,20)
    FT3 3,92 (2,00-4,40)
    FT4 1,43 (1,00-1,60)
    anty-TPO 14,47 (0.00-34)

    29/12/2018
    TSH 3,30 (0,27-4,20)
    FT4 1,92 (1,00-1,60)
    glukoza 98

    USG z 29 grudnia
    Tarczyca normoechogenna jednorodna o unaczynienu miąższu w opcji CDI w granicach normy
    Cieśń nieposzerzona
    płat lewy 19x14x44mm
    płat prawy 18x13x43mm
    brak zmian ogniskowych, bez cech limfadenopatii

    od jakiegoś czasu mam problem z utrzymaniem wagi (mimo braku zmian żywieniowych waga rośnie, ciągłe przemęczenie, bezsenność)
    Mam 30 lat, czy to normalne że w ciągu niespełna miesiąca TSH znów się podnosi ?
  • djpa 07.01.19, 16:23
    Załóz swój wątek, rozgość się na forum smile
    Jak kobietę w wieku rozrodczym wszystkie Twoje wyniki tsh są ciut za wysokie, ale w ostatnim badaniu fT4 wyszło ponad normę. Dobrze przepisałaś wyniki? USG tarczycy te masz ładne.
  • gabriela120 06.01.19, 09:29
    Z tych wynikow widac ze nie dochodzi do konwersji. Wysokie ft4 i bardzo niskie ft3. Pewnie twoje rft3 jest wysokie az podniebo o blokuje ci komorki . Bledne kolo. Jesli masz lekarza ktory przepisze Ci cytomel powinnas przjsc na cytomelaby zmniejszyc rft3. Przy takiej zlej konwersji twoje samopoczucie bedzie z dnia na dzien gorsze. Jakie masz zelazo ?nie pytam oferrytyne tylko ozelazo. Pamietaj ze zelazo musi byc optymalne anie tylko w normie .
  • ptysiulka07 10.01.19, 14:39
    Witam. Jestem na tym forum nowa. Dopiero się zarejstrowalam. Nie wiem jak utworzyć nowy wątek dlatego tu piszę. Bardzo proszę o interpretacje wyników. Czekam na wizyte u endokrynologa, ale martwię się co oznaczają wyniki... Niedoczynność...? Hashimoto...? Będę wdzięczna za pomoc!!!
    Otóz wyniki robiłam 8.12.2018.
    TSH: 6,31 (0.27-4.2)
    FT3: 3,5 (1.8-4.6)
    FT4: 1,11 (0.93-1.70)
    a-TPO: 28 (<35)
    a-TG: 341 (<115)

    Wyniki tarczycy polecila mi zrobić koleżanka. Ostatnie kilka m-cy czyje sie ja 200-letnia babcia!! Ciągle zmeczona jestem, brak sil, mega dużo włosów mi wypada, mam jakby otępiały umysł, cięzko mi się skoncentrować, codzienne migrenowe bóle głowy (do tej pory raz na kilka tygodni), mega obniżone libido, zaparcia jak nie wiem co- a co jakiś czas biegunki, bardzo słaba odporność organizmu, huśtawki nastroju- ale częsciej jak bym doła miała, jest mi wiecznie zimno (nawet latem z termoforem w domu siedziałam bo tak mnie telepało). Wiem że przy chorej tarczycy bez powodu się tyje- ale u mnie nic takiego. Waga w miejscu stoi- i ciesze się z tego powodu.

    Bedę bardzo wdzięczna za pomoc!!!
    Pozdrawiam serdecznie!.
  • gabriela120 10.01.19, 15:49
    Obizone wyniki ft3 i ft4 wskazuja na to ze masz niedoczynnosc. Zrob jeszcze usg tarczycy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.