Dodaj do ulubionych

Czy to jest niedoczynność tarczycy ?

28.12.18, 07:29
Wyniki badań mojej tarczycy :
TSH 2,2
FT3 1,76 ( 2,57 - 4,43 )
FT 4 0,74 ( 0,93- 1,70)
USG prawidłowe, anty TPO, anty TG ujemne;
Inne badania hormonów w zakresie normy. Przebadane wszystkie możliwe hormony.
Od kilku miesięcy mam wiele uciążliwych objawów niedoczynności: tętno 50-55, ciśnienie 80/50, bezsenność, hipoglikemia poposiłkowa i czasem na czczo, uczucie zimna, spowolnienie, zaburzenia koncentracji, sucha skóra, problemy z pamięcią, zaparcia, zatrzymanie płynów, podpuchnięte powieki. Masa ciała wzrasta.
Mam 37 lat, od zawsze ważę w granicach 58-60 kg, mam 170 cm wzrostu.
Edytor zaawansowany
  • djpa 28.12.18, 19:31
    Czyli fT3 i fT4 masz ponizej normy? A TSH w normie?
    Bierzesz jakieś leki? Jesteś na diecie? O której godzinie robiłaś badania? Czy coś jeszcze masz nie w normie?
  • magdakwiatek 29.12.18, 05:43
    TSH 2,2. Leków nie biorę żadnych, odżywiam się racjonalnie, żadnych diet ( ok 2000kcal). Badania robiłam 8 rano, pozostałe wyniki w normie. Cierpię na bezsenność od 2 lat, z okresami senności.
  • barbara_w211 01.01.19, 20:57
    Witam, podłączę się, proszę o pomoc odnośnie interpretacji wyników, nie biorę żadnych leków, jestem w trakcie diagnostyki:

    1/08/2018
    TSH 2,66 (0,27-4,2)

    5/12/2018
    TSH 3,010 (0,27-4,20)
    FT3 3,92 (2,00-4,40)
    FT4 1,43 (1,00-1,60)
    anty-TPO 14,47 (0.00-34)

    29/12/2018
    TSH 3,30 (0,27-4,20)
    FT4 1,92 (1,00-1,60)
    glukoza 98

    USG z 29 grudnia
    Tarczyca normoechogenna jednorodna o unaczynienu miąższu w opcji CDI w granicach normy
    Cieśń nieposzerzona
    płat lewy 19x14x44mm
    płat prawy 18x13x43mm
    brak zmian ogniskowych, bez cech limfadenopatii

    od jakiegoś czasu mam problem z utrzymaniem wagi (mimo braku zmian żywieniowych waga rośnie, ciągłe przemęczenie, bezsenność)
    Mam 30 lat, czy to normalne że w ciągu niespełna miesiąca TSH znów się podnosi ?
  • ptysiulka07 10.01.19, 14:43
    Witam. Jestem na tym forum nowa. Dopiero się zarejstrowalam. Nie wiem jak utworzyć nowy wątek dlatego tu piszę. Bardzo proszę o interpretacje wyników. Czekam na wizyte u endokrynologa, ale martwię się co oznaczają wyniki... Niedoczynność...? Hashimoto...? Będę wdzięczna za pomoc!!!
    Otóz wyniki robiłam 8.12.2018.
    TSH: 6,31 (0.27-4.2)
    FT3: 3,5 (1.8-4.6)
    FT4: 1,11 (0.93-1.70)
    a-TPO: 28 (<35)
    a-TG: 341 (<115)

    Wyniki tarczycy polecila mi zrobić koleżanka. Ostatnie kilka m-cy czyje sie ja 200-letnia babcia!! Ciągle zmeczona jestem, brak sil, mega dużo włosów mi wypada, mam jakby otępiały umysł, cięzko mi się skoncentrować, codzienne migrenowe bóle głowy (do tej pory raz na kilka tygodni), mega obniżone libido, zaparcia jak nie wiem co- a co jakiś czas biegunki, bardzo słaba odporność organizmu, huśtawki nastroju- ale częsciej jak bym doła miała, jest mi wiecznie zimno (nawet latem z termoforem w domu siedziałam bo tak mnie telepało). Wiem że przy chorej tarczycy bez powodu się tyje- ale u mnie nic takiego. Waga w miejscu stoi- i ciesze się z tego powodu.
    Dodam że mam 34 lata, nie biore żadnych leków i to będzie moja pierwsza wizyta u endokrynologa.

    Bedę bardzo wdzięczna za pomoc!!!
    Pozdrawiam serdecznie!.
  • laura.phys 10.01.19, 16:59
    Powinnaś iść do endo bo wyniki masz kiepskie, z uzyskaniem łęczynianin powinnaś mieć problemu bo masz wysokie tsh, powinnaś tez zrobić usg tarczycy
  • ptysiulka07 10.01.19, 17:51
    Tak- do endo ide za kilkanascie dni... i chce wtedy tez zrobić usg. Mozesz jeszcze raz napisać- bo nie zrozumiałam tych słów- może literówka się wkradła...:
    "z uzyskaniem łęczynianin powinnaś mieć problemu bo masz wysokie tsh".
    Chcialam tez wiedziec czy te wyniki mogą świadczyć o niedoczynnosci lub haschimoto...
    Dzięki za odp.
  • laura.phys 10.01.19, 19:52
    Masz wysokie tsh i przeciwciała świadczące o aktywnym stanie zapalnym tarczycy zrób raz jeszcze usg tarczy z wymiarami idź do lekarza.
  • ptysiulka07 10.01.19, 20:02
    Dziekuje za szybką odpowiedź. Ja jeszcze nie miałam nigdy robionego usg tarczycy. Bede mieć dopiero robione 1-szy raz na wizycie u endo...
  • milaemalka 10.01.19, 19:46
    Popatrzcie w ekran Jest napis Rozpocznj nowy wątek.Tam kliknijcie i piszcie
    .Magdakwiatek wygląda ,ze masz niedoczynnosć idz do endokrynologa.
  • ptysiulka07 10.01.19, 20:03
    Ja piszę z telefonu i szukałam gdzie utworzyć nowy wątek- ale nie znalazłam...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.