Dodaj do ulubionych

Czy hormony zostale blednie przepisane w 2013? :(

04.01.19, 15:21
Witam Was smile

Znalazlam swoje stare wyniki z 2013.
TSH = 2.19
FT3 = 4.7 (3.1 - 6.8) 43%
FT4 = 16.15 (12-22) 42%
Prolaktyna = 45.3 (25-86)
ATPO >600 (norma do 34)
Badania byly robione wieczorem, o 19:30 (!).

Bylo stwierdzone Hashi i subkliniczna niedoczynnosc przez moja gin.
Bylam zmeczona i troche grubsza, ale BMI spoko, ale tez nie najlepiej sie odzywialam...i bylo duzo stresu.

Dostalam 25 mcg eutyroksu i potem to juz bylo roznie, az teraz jestem na swinskiej tarczycy - 93 mcg T4 i 22 mcg T3, nie ma rewelacji (problemy ze snem, zmeczenie, ale takie inne niz na niedo, sucha skora, blony sluzowe wysuszone, nerwowosc). Dodawalam eutyroks/letrox etc i mam tragiczne reakcje, najdluzej wytrzymalam z 7 tygodni (rumienie, niesamowite leki, tlusta skora, bole miesni).
Dodaje Nature Throid/Armour w ilosci 1/8 grain i mam tez niesamowite reakcje, ale jednak wiecej energii (FT3 jest na 83%). Odjelam 1/8 grain, zaczela sie niedoczynnosc (FT3 37%)...jak to mozliwe, ze FT3 leci w gore o poand 40% przy 1/8 grain (4 mcg T4 i 1 mcg T3) a FT4 o jakies ponad 20%?? FT4 mam w normie, ale ponizej polowy.
Zaczynam sie zastanawiac, czy problem polega w tym, ze niepotrzebnie te hormony byly zapisane, szczegolnie, ze to bylo badane raz i to wieczorem, a nie rano na czczo...nigdy sie na eutyroksie dobrze nie czulam jakos. Teraz go nie toleruje.
Dzieki za wysluchanie, mam juz serdecznie dosyc.


Edytor zaawansowany
  • tututunia 04.01.19, 15:24
    dodam jeszcze, ze mam 34 lata, waze z 64 kg, jezeli ma to znaczenie. Witamina B12 ponad polowa normy, suplementuje kompleksem B, Witamina D3 polowa normy, suplementuje 2,000-4,000 jednostek, zelazo Galfer (mocne), ferrytyna byla na 25% ostatnio. Do tego zaczelam lykac SlowMag.
  • tututunia 04.01.19, 15:31
    dodam, ze mam 38 punktow w tescie na niedoczynnosc...teraz w tym momencie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.