Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyniku

07.01.19, 23:45
Cześć,
Od jakiegoś czasu zaczełam zauważać kilka niepokojących objawów. Głównie wzrost wagi i trudności z jej zrzuceniem - początkowo zwalany na "tak dużo pracuje, jadam nieregularnie i cwicze jakby mniej" ale jednak po 20kg już zdecydowanie przestało być to wystarczającym argumentem, częstsze zmęczenie, pogorszenie stanu skóry. Poszłam do lekarza trochę na zasadzie - czuję, ze coś jest nie tak i tutaj litania objawów. Lekarz zlecił trochę badań, w tym w kierunku diagnozy problemów z tarczycą.

Nie badałam tarczycy nigdy wcześniej. Wydaje mi się, że wynik może być niepokojący i chciałabym wiedzieć, czy tak rzeczywiście jest. Czy jeśli pierwszy lekarz zignoruje sprawę - to i tak warto szukać interpretacji dalej / uderzać od razu do endokrynologa?

TSH 3,920 norma (0,270 - 4,200)
FT3 3,93 pg/ml norma (2,00-4,40)
FT4 1,20 ng/dl norma (0,93 - 1,70)
Edytor zaawansowany
  • czytenloginjestprawidlowy 08.01.19, 10:45
    Dodam, że mam 31 lat, a z testu wynik - 19.
  • czytenloginjestprawidlowy 10.01.19, 20:04
    Lekarz stwierdził, że wyniki są dobre i nie wymagają dalszej diagnostyki. Nie przejął się w żaden sposób innymi objawiami. Czy ktoś może mi pomóc, czy powinnam dalej na własną rękę drążyć temat? Niepokoję się bardzo, bo mam sporo objawów, które pojawiają się przy wszelkich opisach niedoczynności sad
  • laura.phys 10.01.19, 20:49
    Wynik są do kontroli zrobiłabym na twoim miejscu usg tarczycy, badanie ferrytyny b12 i d25oh. Z tymi wynikami udalabym się do endo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.