Dodaj do ulubionych

Normy normami, a życie swoje...

08.01.19, 19:22
Proszę o interpretację - zrobiłam badanie wszystkich hormonów płciowych + tarczyca ze względu na niewyjaśnione przytycie w kilka miesięcy kg kilogramów... Ostawiłam nawet plasty Evra, pilnuję diety, ćwiczę a waga rośnie. Jak to jest z tymi normami - ufać czy nie?
Dodam, że pozostałe hormny też w normie.
TSH - 2,272 (0,38 - 5,33)
ft3 - 5, 24 (3,8 - 6,6)
ft4 - 8,74 (7,86 - 14,41)
Edytor zaawansowany
  • ogorkowy_bywalec 08.01.19, 20:33
    A cukier ? Glukoza i insulina ? Krzywe ?
    A jaka dieta ?
  • laura.phys 08.01.19, 21:10
    masz bardzo niskie ft4 i wysokie tsh powinnas isc do endo, zrobiłabym przed wizyta badanie d25oh, b12, ferrytyny i krzywa insulinowa oraz glukozowa, na wizycie powinnas miec usg.
    tycie moze byc zwazane z zapuchnieciem przy niedoczynnosci i towarzyszaca insulinoopornoscia głownie.
  • zenobek 08.01.19, 22:51
    A ja bym spróbował oznaczyć poziom jodu. Niedobór jodu jest bardzo często przyczyną niskiego FT4. Gdy nie ma odpowiedniego poziomu jodu tarczyca zaczyna produkować trijodotyroninę (T3) zamiast tetrajodotyroniny (T4). Te dwa hormony są prawie identyczne w budowie z tym że trijodotyronina ma o jeden atom jodu mniej. W stanie dostatecznej podaży jodu T3 w tarczycy jest produkowane w znikomych ilościach, a konwersja zachodzi w wątrobie i jelitach. U ciebie TSH zaczyna być niepokojąco wysokie, czyli przysadka podwyższając TSH zmusza tarczycę do bardziej wytężonej pracy. A być może tarczyca nie ma z czego wyprodukować T4 bo brakuje jej jodu więc produkuje wersją oszczędnościową (T3).
  • flanelka.5 08.01.19, 22:59
    2,2 to wysokie tsh?
    Nie zrzucalabym wszystkiego od razu na tarczyce. A objawy niedoczynnosci? A USG TARCZYCY? Przeciez mozna przytyc z wielu innych powodow.
  • zenobek 08.01.19, 23:23
    1) Napisałem: "zaczyna być niepokojąco wysokie".
    2) Zauważ jakie niskie jest fT4.
    3) Objawy? No to przecież karolina pisała o wzrastającej wadze. Nie sądzę aby od razu pojawiła się feria objawów. Zaniepokoiło ją to. I bardzo dobrze.
    4) Ja dalej będę drążył temat jodu. Może się mylę ale trop wart jest sprawdzenia.
    Jesz sól jodowaną? Ryby MORSKIE?
  • karolina222 09.01.19, 11:42
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Cukier 90, norma do 99. Ryby jem, soli nie unikam.
  • zenobek 09.01.19, 12:34
    Ryby mają być morskie. To ma kolosalne znaczenie. Ryby ze zbiorników śródlądowych mają śladowe ilości jodu.
    Polecane:
    dorsz,
    mintaj,
    makrela,
    śledź.
    Dużo jodu zawierają również ostrygi.
    Soli niejodowanej można zjeść tonę - bez żadnego efektu.
  • laura.phys 09.01.19, 13:07
    Badanie cukru naczczo nic nie powie chyba ze już masz cukrzyce

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.