Dodaj do ulubionych

Nadczynność polekowa pomóżcie proszę

15.01.19, 19:52
Pomóżcie kochane, bo zanim dojdę do lekarza do wieki miną. Moja endo w poradni nie chce mnie przyjąć w poradni, POZ dobra kobieta ale nie zna się za bardzo , priv endo poszedł na urlop a do jakiegoś innego też muszę czekać a mam problem.
Cofnę się trochę :
- 08. 2018 - przy TSH 2,7 endo zdecydowała o podniesieniu dawki euth na 112,5 codziennie ( wcześniej brałam naprzemiennie ze 100 )
- 29.11.2018 - włosy leciały bez opamiętania, TSH po tych trzech m-cach 2,66 . Ja do endo - a ona że wszystko w normie i papa. Ponieważ ginek. znalazł cysty i dał mi akurat tabletki anty to poradził żebym sama sobie dawkę wyregulowała.
Więc ja przez kolejne 5 tygodni dołożyłam trochę i brałam 112,5 4x w tygodniu, a 125 3x w tygodniu.
Równocześnie w grudniu 2018 rozpoczełam radykalną zmianę diety, gluten i cukier off, suplementacja (selen, D3, cynk, B12, magnez , + zioła od zielarza ) Od tygodnia dołożyłam ashwagandhe.
Zauważyłam że od połowy grudnia zaczęło mi dokuczać serce. Coraz mocniej - poszłam zrobić wyniki :
- 08.01.2019 TSH 0,503 (norma 0,27-4,2) natomiast FT4 1,75 ( norma 0,93 -1,7 )

postanowiłam zmniejszyć dawkę. Jeden dzień nawet pominęłam, bo już mnie tak bolało, i od tygodnia zmniejszyłam i biorę euth 100... a serce dalej dokucza sad(( poszłam zrobić kolejny wynik :
- 14.01.2019 FT4 1,82 !!

Dziś wzięłam euth 50 i zamierzam tak kontynuować co najmniej przez tydzień , ale przysięgam nie mam pojęcia jak mam rozsądnie zejść z dawki. Poradźcie proszę, ile brać i jak często się badać w tej sytuacji żeby znowu nie dorobić się tsh powyżej 2 i się ustabilizować.
Edytor zaawansowany
  • inkas78 09.03.19, 11:54
    witam.udało się skutecznie zmniejszyć dawkę? pytam, bo też mam spadające TSH i za wysokie FT4 i czuję się podobnie, słabo i serce okropnie boli.ja schodzę ze 137, najpierw lekarka rodzinna kazała brać 125, a teraz 100. ale 100 mam dopiero od wczoraj, więc ciężko stwierdzić czy to pomaga. bardzo proszę, napisz ja k możesz czy ta redukcja do 50 pomogła? czy nie weszła znów niedoczynność jakaś duża?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.