Dodaj do ulubionych

prosze o interpretację wyników

17.01.19, 14:37
Witam,

Moje wyniki
TSH 3,76
FT4 31.03% [ wynik 1.16, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 98.42% [ wynik 4.17, norma (2.3 - 4.2)]
wiek 37 lat, starania o dziecko

Z objawów jestem totalnie rozkojarzona i po braniu lewotyroksyny bolą mnie gałki oczne.

Pozdrawiam,
Ula
Edytor zaawansowany
  • ula7650 17.01.19, 23:17
    Bardzo Was proszę o pomoc w interpretacji wyników. Od miesiąca biorę letrox 50 ale nie czuje się najlepiej. Nadal zmeczona, totalnie rozkojarzona, bolą mnie gałki oczne i drga mi non stop jedną powieka. Przy okazji napiszę że od 15 lat choruje na migrenę.
  • milaemalka 18.01.19, 00:16
    Czy masz zwiększoną dawkę od miesiąca,czy zaczęłaś od razu od 50.Czyli że dopiero miesiac bierzesz hormony.Kiedy były robione te wyniki i czy miałaś usg tarczycy.Drganie powieki to może być skutek niskiego magnezu
  • ula7650 18.01.19, 12:22
    Witam serdecznie. Te wyniki były z przed leczenia. Biorę od 25 dni letrox 50. USG tarczycy miałam bardzo dawno robione i było ok. Ale to było jakieś 5 lat temu.
  • balay99 18.01.19, 06:42
    U mnie migreny powodowaly spiete miesnie karku,plecow i szyi. Bardzo polecam regularna suplementacje magnezu (tylko nie tlenek, bo w zasadzie go nie przyswajamy - kup mleczan, cytrynian, alo sol epsomska do kapieli - magnez wchlania sie przez skore, sa wielkie wiadra na allegro). Do tego doslownie 5-10 min. jogi dziennie i masaze, migreny zniknely jak reka odjal. A mialam takie, ze wymiotowalam pol nocy i dostawalam goraczki. Magnezu biore nawet do 800 mg dziennie. Tylko nie na raz, bo przeczyszcza. I nie raze z kawa, bo kawa zaburza jego wchlanianie.
  • ula7650 18.01.19, 12:24
    Dziękuję za sugestię.
  • zenobek 18.01.19, 11:13
    Bardzo prawdopodobne choroby odzwierzęce. Takie objawy powoduje babesia (ból głowy), bartonella (ból gałek ocznych, drgania mięśni - w tym powiek i warg). Zmęczenie to chyba najbardziej kojarzyć można z borelią. Zrób zaawansowaną diagnostykę zoonoz (chorób odzwierzęcych).
  • ula7650 18.01.19, 12:24
    Dziękuję za sugestię. Czy mam robić badania, nawet jak nie mam zwierzęcia?
  • zenobek 18.01.19, 12:33
    Nie musisz mieć zwierzątka w domu żeby zapaść na taką chorobę (takie choroby). Cały czas jesteśmy narażeni na ukłucia owadów. Wystarczy przypadkowe podrapanie przez kota, albo kontakt z odchodami zwierząt chociażby w warzywach kupionych w sklepie.....
  • ula7650 18.01.19, 12:53
    Dobrze, w takim razie zrobię sobie badania pod tym kątem.
  • balay99 18.01.19, 06:43
    To jes wysokie TSH, moja endo mowi, ze maksymalne TSH przed ciaza czy w ciazy to 2. Zapewne potrzebujesz wiekszej dawki, ze staraniami o dziecko troche sie wstrzymaj. Poczytaj o suplementacji selenu na konwersje, masz wysokie FT3 ale FT4 marne, selen moglby tu pomoc.
  • ula7650 18.01.19, 12:27
    Czy według Pani to jest wysokie TSH jak na starania się o dziecko czy generalnie jak dla mojego wieku? Wezmę sobie do serca lepsza suplementację selenem. Co prawda biorę witaminy dla kobiet w ciąży solgara...ale może coś się źle wchłania czy jak.
    Generalnie od tych 25 dni na leworyroksynie czuję się gorzej niż przed braniem. Czuję taką ociężałość w głowie, tzw.mgle myślową.
  • zenobek 18.01.19, 14:22
    balay99 napisał(a):

    > trzymaj. Poczytaj o suplementacji selenu na konwersje, masz wysokie FT3 ale FT4
    > marne, selen moglby tu pomoc.

    Jak najbardziej.
    Można też zwiększyć ilość zjadanego pieczywa. Zwłaszcza tego pieczonego na drożdżach. Drożdże są najlepszym naturalnym źródłem selenu.
  • milaemalka 20.01.19, 23:52
    Ula odpowiedz czy brałaś mniejszą dawke czy od razu 50 ? Jeżeli zaczełaś od 50 to dla organizmu mógł być szok Usg tarczycy jest konieczne do diagnostyki.Magnezu nie przedawkujesz ,radzę brać .Sprawdzałaś morfologię ,poziom ferrytyny ,wit B12 ? Tarczyca powoduje tyle objawów,ze mozna chodzic od specjalisty do specjalisty.Najpierw trzeba ustawic hormony a pózniej brac pod uwagę inne choroby.
  • ula7650 21.01.19, 07:22
    Witaj! Od razu 50 jak lekarz się dowiedział że chce starać się o dziecko. USG tarczycy zrobię w najbliższym czasie oraz te witaminy, o których słyszę na forum czyli Wit B12, ferrytyna, Wit d.
    Za jakieś 20 dni idę na ponown badanie TSH.
    Dzięki za zainteresowanie smile
  • laura.phys 21.01.19, 17:47
    Zrób badanie tsh oraz ft3 i ft4, zawsze! Hormonu nie ustawia się na podstawie tsh, No chyba ze chcesz się męczyć
  • ula7650 21.01.19, 18:03
    Hej! Spokojnie, za pierwszym razem było badane wszytko jak w pierwszej mojej informacji oraz przeciwciała. Przy najbliższym badaniu również zrobię całość oraz USG tarczycy, ferrytynę, Wit D, B12 smile
    Dziękuję za troskę i podpowiedź
  • ula7650 02.02.19, 20:37
    Witam kochani.

    Po niecałych dwóch miesiącach brania tego letrox 50 zrobiłam badania i wyników nie rozumiem:

    TSH 0,69
    Ft3 3,48
    Ft4 1,33

    Zastanawiam się jakim cudem tak mi nisko spadło. Czy jest możliwość błędu w pomiarze. Co mam robić???

    Pozdrawiam
    Ula
  • milaemalka 03.02.19, 21:10
    Normy jakie sa ? A jak samopoczucie?
  • ula7650 03.02.19, 23:37
    Witaj, normy jak w pierwszym moim poście. To samo laboratorium. W sumie czuję się nie najgorzej. Jedynie płaczliwa jestem jak cholera. Martwinie tylko dlaczego tak bardzo TSH spadło. Może to inna była przyczyna wysokiego TSH i nie tędy droga z leczeniem.

    Pozdrawiam
  • ula7650 03.02.19, 23:39
    Przepraszam
    Nie pisałam norm TSH. Więc są one takie
    TSH 0,550-4,780
    Ft3 2,30-4,20
    Ft4 0,89-1,76
  • laura.phys 04.02.19, 07:44
    Tsh 0.7 przy leczeniu hormonem wcale nie jest niskie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.