Dodaj do ulubionych

Czy to niedoczynność?

17.01.19, 18:07
Bardzo proszę o interpretację moich wyników:

TSH 3,13 (norma: 0,27 - 4,20)
FT3 4,18 (norma: 2,60 - 4,50)
FT4 1,22 (norma: 1,00 - 1,60)
AGT 24,05 (norma: 0-115)
ATPO 14,59 (norma: <34)

Wg kalkulatora:
FT4 36,67 %
FT3 83,16 %

wit B12 307,00 (norma: 189,00 - 883,00)
Ferrytyna 32,70 (norma:13,00 - 150,00)
żelazo 91,0 (norma: 50,0 - 170,0)

Morfologia jak i powyższe wyniki książkowe - jak to orzekła dziś moja rodzinna.

Wynik internetowego testu na niedoczynność: 25

Od dwóch lat: totalne zmęczenie, które nie przechodzi po 6-8 godz. snu (zresztą senność to już moja codzienność), ciągłe uczucie zimna, migrenowe bóle głowy, zawroty głowy, problemy z koncentracją i pamięcią, wypadanie włosów, słabe paznokcie, sucha skóra dłoni, wahania nastroju, lekko podwyższone ciśnienie i puls, brak energii, libido poniżej poziomu krytycznego.

Dziś dostałam skierowanie do neurologa ze względu na zawroty głowy, problemy z pamięcią i koncentracją. Jeśli neurolog nic nie znajdzie rodzinna powiedziała mi, że będę diagnozowana pod kątem depresji. Do endokrynologa nie ma podstawy wystawienia skierowania.

Podpowiedzcie coś.

Z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • milaemalka 17.01.19, 22:42
    Taaak najpierw neurolog póżniej psychiatra.Moja propozycja zapisz sie do endokrynologa,który robi usg.Albo zrob prywatnie usg.Ferrytyna nie jest rewelacyjna chociaz jeszcze w normie.
  • milaemalka 17.01.19, 22:43
    Tzn usg a póżniej endokrynolog.Musisz sama o siebie zadbać
  • kyrenka 18.01.19, 08:13
    Dziękuję za odpowiedź. Potwierdziłaś moje przypuszczenia, żeby jednak uderzyć do endokrynologa. Przebrnęłam od wczoraj przez niemal wszystkie wątki forum z ostatnich trzech lat i widzę, że przy wynikach w normach ale z wyraźnymi objawami interniści często zarzucają hipochondrię albo diagnozują depresję.
    Znalazłam na forumowym spisie lekarzy endokrynologa w Rzeszowie więc będę próbowała zarejestrować się do niego.
    Mam jednak jeszcze jedno pytanie czy usg tarczycy zrobić w "zwykłej" pracowni czy może zdać się na usg w gabinecie endokrynologa?
  • balay99 18.01.19, 09:50
    Mi endokrynolozka ne robi USG, wysyla do osobnego gabinetu USG.

    B12 nie powala, mysle, ze warto podbic do 500 przynajmniej.
  • kyrenka 24.01.19, 15:36
    Kontynuując wątek w ramach aktualizacji wrzucam świeżutkie wyniki USG

    "Tarczyca niepowiększona, echostruktury jednorodnej, prawidłowego unaczynienia. Nie schodzi zamostkowo, nie przemieszcza tchawicy.
    Wymiary płatów - prawy: 16x12x63 = 5 ml, lewy: 16x15x62= 7ml, cieśń - 3 mm
    Objętość tarczycy wynosi 12 ml przy normie dla wieku i płci 18 ml"

    ...zatem idealne, bez zastrzeżeń - jak na moje oko i oko pani diagnostki.
    Zostaje mi zatem jeszcze ten nieszczęsny neurolog bo z tarczycą najwyraźniej wszystko ok.



Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.