Dodaj do ulubionych

Wyniki badań, proszę o ocenę

22.01.19, 10:34
Witam, niedoczynność tarczycy od 2005 roku po leczeniu jodem nadczynności tarczycy. Dawkowanie leku od roku: Eutyrox 125 przez 4 dni w tygodniu oraz 150 przez 3 dni. Przez ostatnie dwa miesiące przytyłam 8 kg, mam kłopoty z zasypianiem a w ciągu dnia drzemki, co wcześniej się nie zdarzało. Jedynym badaniem jakie zlecała mi lekarka było tsh, zawsze w normie. Natrafiłam na to forum i zaczęłam drążyć temat. Pierwsze co mogłam zrobić to badanie krwi
TSH 1,327 norma 0,38 - 5,33
FT4 0,79 norma 0,65 - 1,48 16,87%
FT3 2,49 norma 2,5 - 4,3 -0,56%
Ferrytyna 25,5
B12 568
D3 30
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 22.01.19, 11:19
    Dlatego tak ważne jest oznaczenie tsh ft4 i ft3, z tymi wynikami powinnaś szybko iść do lekarza bo są bardzo złe. Poszukaj endo który leczy nie patrząc na samo tsh.
  • joahun 22.01.19, 20:34
    Dziękuję, już się umówiłem do innego lekarza.
  • joahun 25.01.19, 15:31
    No i jestem po wizycie Endo i rodzinny twierdzą to samo 😥 Lekarka nie widzi nic złego w moich wynikach, niskie ft3 to pewnie pomyłka w laboratorium 😎 USG tarczycy PP o wym 10*9*30mm obj.1,2 ml o prawidłowych obrysach, hypoechogeniczny PL11*9*29mm obj.1,4ml o prawd obrysach, hypoechogeniczny
    Powtórzyć FT 3, zbadać kortyzol i wapń.
    Rodzinny uważa, że wyniki są ok bo w normie. Kazał tylko podbić wit D3
    Co robić?! Jestem załamana.

  • zenobek 25.01.19, 23:35
    joahun napisała:

    > Przez ostatnie dwa miesiące przytyłam 8 kg, mam kłopoty z zasypianiem a
    > w ciągu dnia drzemki, co wcześniej się nie zdarzało.

    Żadnych innych objawów?
  • joahun 01.02.19, 14:33
    Pojawił mi się trądzik w wieku 47 lat, mocne bolesne wykwity skórne. W ciągu ostatnich czterech miesięcy zapalenie stawu barkowego lewego a potem prawego. Bliscy mówią, że zmieniła mi się twarz, opuchnięta prawa strona. Bolą mnie również nogi i to niekoniecznie po wysiłku (chodzeniu), lecz z rana. Zbadałam kortyzol 31,26 normy 6,2 - 19,4, powtórzone ft3 2,5, wapń 10,21 norma 8,6-10. Zastanawiam się co dalej?
  • zenobek 01.02.19, 15:23
    Na twoim miejscu zrobiłbym badania na przeciwciała przeciwko bakteriom:
    yersinia,
    chlamydia,
    bartonella,
    borelioza.
    Problem z tarczycą jest skutkiem a nie przyczyną. Jeśli chcesz maskować, to łykaj ten eutyrox dalej. Zrobiłbym dodatkowo nadania na przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (antyTPO).
  • laura.phys 03.02.19, 22:02
    A ja na twoim miejscu sprawdzilabym opcje hashimoto.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.