Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę

28.01.19, 12:15
Mam 27 lat, ostatnio źle się czuję i szukam tego przyczyny. Podejrzenie pada na tarczycę, przytarczyce, ale nie znam się na tym, a na wizytę dopiero czekam więc proszę o pomoc.
Byłam na badaniach i oto co wyszło:
TSH 1,53 (0,27-4,20)
FT4 1,42 (1,00-1,60) 70%
FT3 3,12 (2,42-4,36) 36,08%
Wit D 11,3
Żelazo 14,54 (5,38-34,5)
Wapń całkowity 2,40 (2,15-2,50)
Fosfor nieorganiczny 1,09 (0,81-1,45)
Magnez 0,85 (0,66-1,07)
Potas 4,7 (3,5-5,5)
Czekam jeszcze na wynik parathormonu.
Byłam dwa razy na usg tarczycy i na lewym płacie mam zmianę, za pierwszym razem lekarz zalecił biopsje bo ma ona 1x 1 x 0, 6. Gdy umówiłam się do innego lekarza żeby ją zrobić ten kazał się wstrzymać, bo zasugerował że może to być przytarczyca.
Poza tym zastanawiam się co z tym Ft3 i Ft4? Dobry jest ten stosunek procentowy czy nie?
Jeśli chodzi o samopoczucie to najbardziej dokucza mi serce, drgania mięśni, nudności, schudłam, w ciąży nie jestem.
Co myślicie?
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 28.01.19, 13:01
    Masz tak niska witaminę d3 ze na bank masz problemy z magnezem i wapniem , a to dopiero czubek góry spowodowany niedoborem tej witaminy, bo jest potrzebna do wielu procesów metabolicznych w organizmie.
  • annka_1670 28.01.19, 14:07
    Wit D zaczęłam brać jakieś 2 tyg temu. Domyślam się, że przez jej niski poziom pierwiastki też nie są w porządku bo skąd by mi tak drżały te mięśnie? Magnez ile razy bym badała zawsze jest taki sam a wapnia zjonizowanego w laboratorium w którym byłam nie robią.
    A ta konwersja hormonów tarczycy jest ok?
  • laura.phys 28.01.19, 14:20
    nie ma sensu "zwykłe" badanie poziomu magnezu, mozna sprawzic poziom magnezu w erytrocytach lub udac sie do neurologa na badanie w kierunku tezyczki. O tezyczce mozesz poczytac na stronie np . dr torunskiej
  • laura.phys 28.01.19, 14:21
    jest tez forum "tezyczka utajona" na gazeta.pl
  • annka_1670 30.01.19, 14:09
    Dziękuję za odpowiedź. Umówiłam się na próbę tężyczkową. Poza tym otrzymałam wyniki parathormonu i jest poniżej normy. Może to te przytarczyce w takim razie?
  • laura.phys 30.01.19, 14:30
    Działanie przytarczyc zależy od podaży wapnia i magnezu oraz witaminy d, najlepiej spytać lekarza i uzupełnić poziom witaminy d. Tego powinnaś siedowiedziec tez na wizycie u neurologa.
  • annka_1670 30.01.19, 14:43
    Rozumiem, dziękuję bardzo! Mam nadzieję, że trafię na jakiegoś ogarniętego lekarza.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.