Dodaj do ulubionych

Nadczynność subkliniczna proszę o pomoc

30.01.19, 21:26

Droga grupo,
Proszę o pomoc, wskazówki, zebranie do całości.
Zawsze miałam wyniki w porządku. Jestem rok po porodzie. Karmię piersią. Nie mam raczej żadnych niepokojących objawów 🤨
staramy się o drugie dziecko..
Suplementy to selen 300 µg już od dwóch miesięcy nie przyjmuję
Beta karoten 2 500 µg/ 8 333 IU (312,5 %)
B complex
Cholina
Folian
Witamina C
Wyniki
Poziom SE: 244,75 µg/l
Witamina D3: 77,10 ng/ml
TSH 0,045 !
FT3 2,89 31,05% (2,00-4,40)
FT4 1,39 29,05% (0,90-1,80)
Anty TPO <9
Anty TG <10
Na usg - pojedyncza lito-płynowa zmiana ogniskowa o wymiarach około 3x3x5 mm. Objętość tarczycy 8,6 ml.
Moje pytanie jest takie jak wyjsć z nadczynnosci subklinicznej..?
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 31.01.19, 19:09
    Może to wynik zbyt intensywnego łykania selenu.

    Tak czy siak hormony tarczycy masz niskie i tu pytanie czy obraz usg sugeruje przebyty stan zapalny? Bo tsh nie koreluje z poziomami hormonów. Inna opcja to niedożywienie. Rok od porodu to jeszcze czas kiedy hormony się zmieniają tym bardziej ze karmisz piersią.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.