Dodaj do ulubionych

bardzo złe samopoczucie, lekarz mówią że jest ok:(

31.01.19, 12:02
Proszę o interpretacje wyników biorę Letrox 100, lekarze mówią, że wyniki są dobre tylko D3 powinnam przyjmować 4000 przez miesiąc i powtórzyć badanie D3. Planuję zacząć starać się o dziecko na co usłyszałam, że jak zajdę to trzeba będzie tylko zwiększyć dawkę Letroxu. Przez to jak się czuję wydaje mi się, że w cale nie jest w porządku i już nie wiem co mam robić. Jeśli chodzi o samopoczucie to ciągle jestem zmęczona, w sekundę mogę zasnąć dosłanie w każdym miejscu, jest mi ciągle zimno, mam suchą skórę, problemy z koncentracja i pamięcią, bardzo szybko się denerwuję, w ogóle strasznie zmienny mam nastrój.
TSH 2,60 (0,55-4,78)
FT3 4,02 (3,50-6,50) 17,33%
FT4 12,35 (10,50-22,70) 7,59%
P-CIAŁA ANTY TG 28.5 (<60)
P-CIAŁA ANTY TPO 34.4 (<60)
Zawsze miałam mala tarczyce objętość 6 ml
D3 21.39 (30-100)
FERRYTYNA 18.7 (10-291)
B12 461 (211-91)
oprócz tego mam hematokryt poniżej normy 35 (37-47) ale erytrocyty 3.87 (3.80-5.20) i hemoglobina 12.10 (11.50-15.20) się mieszczą, oprócz tego limfocyty % 56,50 (15-45) i neutrofile % 31,70 (40-73) reszta morfologi jest ok
z góry dziękuję za pomoc

Edytor zaawansowany
  • zenobek 31.01.19, 23:33
    Jakieś te wyniki takie, za przeproszeniem, dupiate! Zdecydowana większość w pobliżu dolnej granicy. Jak się odżywiasz? Odpoczywasz regularnie? Pracujesz? Uczysz się? Opowiedz o trybie życia, podaj wiek. Mam wrażenie, że organizm jest jakaś niedożywiona. Zbyt skąpe odżywianie, nietolerancje pokarmowe, pasożyty podkradające pożywienie a może coś podobnego. Zaburzony stosunek limfocytów i neutrofili może świadczyć o problemie bakteryjnym!
  • mjoyy87 01.02.19, 10:25
    Mam 32 lata pracuje mam stale godz pracy 7-15 odpoczywam regularnie 22 już śpię bo nie jestem w stanie dłużej wysiedziec, w pracy mam dużo stresów wiec na pewno to też wplywa na moje samopoczucie. Zdecydowanie brakuje u mnie sportu ale mam problem zeby się zmobilizowaćsmile Staram się odżywiać regularnie 4-5 posilkow dziennie i wydaje mi się ze wcale mało nie jem, często tylko zdaza mi się nie jeść kolacji ale to dlatego ze po prostu nie jestem już glodna. Z waga też nigdy nie mialam problemów ciągle ważę tyle samo 54kg, wzrost 165cm. Kiedys robilam badania na pasozyty, grzyby i alergie pokarmowe nic niestety nie wyszło. Bylam też u homeopaty on mi powiedzial ze wydaje mu się ze mam problem z grzybami, pasozytami i nietoleruje białka krowiego ale na testach nic nie wyjdzie, możliwe ze cos w tym jest bo caly rok mam katar i kaszel od paru już lat. Mialam tez robione badanie w kierunku celiakii nie wyszla na szczęście ale gastrolog powiedzial ze wskazanie zeby odstawic i tak jest. Jakis czas nie jadlam bialka krowiego ani glutenu ale czy byla poprawa nie wiem, az tak nie zauwazylam i zaczelam znowu jesc. Jesli chodzi o jakieś przeziebienia to nie choruje praktycznie w ogóle nie pamiętam kiedy oststni raz mnie rozłożyło. Zrobiłam jeszcze żelazo 68.4 (50-175)
  • laura.phys 01.02.19, 10:47
    Jak na leczenie letroxem to wyniki dla mnie byłyby słabe, sporo poniżej 50% normy, puchlabym i spała cały dzień- ale każdy ma swoje optymalne poziomy.
    Zachodzenie w ciąże z wysokim tsh i niskimi hormonami nie jest dobre, skonsultowalabym się z dobrym endo lub ginekologiem.
  • mjoyy87 01.02.19, 11:01
    Znalezienie dobrego lekarza graniczy z cudem bylam u paru i kazdy mowi ze wyniki sa bardzo dobre, a to ze jestem zmęczona to nie jest zwiazane na pewno z tarczyca bo przecież biore hormony, rece opadaja smile

  • laura.phys 01.02.19, 14:00
    Poczytaj forum, wysun w ioski
  • zenobek 01.02.19, 15:10
    mjoyy87 napisał(a):

    > caly rok mam katar i kaszel od paru już lat.

    A jednak bakterie!

    chlamydia pneumoniae?
    mycoplasma pneumoniae?

    Czy i jakie masz inne objawy?
  • mjoyy87 01.02.19, 16:37
    Właśnie robiłam wymaz z gardła i nosa nic nie wyszło. Jakies inne badania moge w tym kierunku zrobić? Co do innych objawów często boli mnie glowa i mam problemy z zoladkiem, wzdecia, gastrolog zdiagnozowal refluks po gastroskopii
  • zenobek 01.02.19, 20:23
    Nie wymaz.
    Badanie przeciwciał przeciwko chlamydii i mycoplasmie. Z surowicy krwi. Pobierają ci z żyły krew i szukają przeciwciał.

    A badałeś pod kątem helicobacter pylori?
    A pasożyty? Wszelkie możliwe.
  • mjoyy87 01.02.19, 21:34
    Helicobacter mi wyszedł przy gastroskopi leczylam się antybiotykami. Jeśli chodzi o pasozyty to z kalu badalam nic nie wyszło, słyszałam ze ciężko to sprawdzić nie zawsze wychodzi nawet jak sa
  • zenobek 01.02.19, 21:55
    Jaki antybiotyk i jak długo?
  • mjoyy87 01.02.19, 23:16
    metronidazol i duomox 14 dni
  • milaemalka 02.02.19, 00:03
    od kiedy bierzesz 100 letroxu? Wyniki sa bardzo slabe
  • mjoyy87 02.02.19, 00:51
    Z 10 lat już i wyniki mam ciągle na podobnym poziomie naprawdę bylam u roznych endo i kazdy mi mowil ze jest dobrze, ale u mnie w regionie (warmińsko-mazurskie) ciężko o dobrego lekarza
  • zenobek 02.02.19, 00:19
    mjoyy87 napisał(a):

    > metronidazol i duomox 14 dni

    Przynajmniej ze 6 razy za mało. Na 99% antybiotyk nie wykończył infekcji do końca. To powinno się leczyć 3 miesiące. Terapia 14 dniowa tylko lekko przystopowała chorobę.

    Ale helicobacter nie tłumaczy tego kataru. Do zrobienia badania, o których pisałem wyżej.
  • mjoyy87 02.02.19, 00:55
    To mnie pocieszylassmile zrobię badania o których pisalas. A co do helicobacter pojde znowu do gastrologa.
  • milaemalka 03.02.19, 21:16
    No cóz zdarzają sie osoby,ktore sa szczupłe mimo niedoczynności.Wyniki i opis samopoczucia wskazują,że dawka moze być za niska
  • laura.phys 03.02.19, 22:08
    Zgadzam się zmilaemalka !!!!!!!!!!!!!
  • mjoyy87 04.02.19, 11:45
    Pewnie macie rację ze jest za niska
    smile Rok temu endo kazał mi brać Letrox 112.5 (50 dzielilam na 4 cześci) FT3 i FT4 mialam na poziomie ok 55% ale TSH 0.3 i właśnie mialam wrażenie ze lepiej się czuje ale lekarz zmienił znowu na Letrox 100 bo TSH bylo za niskie. Moze teraz co drugi dzień spróbuję 112.5 i za miesiąc zrobie wyniki. Wizyte mam dopiero za 2 miesiące chyba ze wcześniej uda mi się dostać.
  • mjoyy87 04.02.19, 12:27
    Letrox 112,5 bralam tylko wtedy miesiąc
  • milaemalka 04.02.19, 21:32
    Myślę,że to dobry pomysł.Radziłabym (o ile tego nie robisz) prowadzic notatki.Opisywać co jakiś czas samopoczucie ,dawka leku ,wyniki ,data To bardzo pomaga.Samo Tsh o niczym nie świadczy,niestety lekarze przywiązują do niego ogromną wagę. Sama najlepiej wiesz jak sie czujesz.
  • madami 24.02.19, 22:39
    przy większych dawkach sztucznego t4 TSH ma prawo być niskie, jeżeli wolne hormony są na dobrych poziomach, samopoczucie jest ok, serce nie kołacze - to wszystko jest w porządku

    te wyniki i objawy świadczą albo
    - dawka za niska
    _ albo coś przeszkadza w przyswojeniu hormonów ( jelita!)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.