Dodaj do ulubionych

Niskie Ft3 i ft4

04.02.19, 12:18
Czy ktoś poradzi jak podnieść Ft3 i Ft4? Zrobiłam dziś wyniki TSH 0,480 (2,00-4,40), ft3 -2,36(2-4,40) czyli 15% a Ft4-1,14(0,9-1,80) czyli 6,84%. Od 1,5 roku Nie mam 1 płata wraz ciesnią (usunięte ze względu na guzki) i startując od dawki eutyrox 25, 37,5; 50 do obecnej 62,5 cały czas mam niski poziom Ft3 i Ft4 gdzie każdy twierdzi, że aby dobrze się czuć Ft3 i Ft4 powinny być na poziomie 50%. Eutyrox spożywam na czczo, przez ponad godzinę nic nie jem, popijam łykiem wody. Z leków przyjmuje tylko wit. D3 4000. Nie mogę wogole schudnąć pomimo małych ilości posiłków. Ktoś coś doradzi?
Edytor zaawansowany
  • milaemalka 04.02.19, 22:55
    Zeby podniesc poziom hormonow musiałbyś podniesc dawkę
  • arabela27 05.02.19, 09:35
    ok, tylko dziwi mnie fakt, że te wyniki są na podobnym poziomie od 1,5 roku gdzie z dawki 25 przeszłam na 37,5 i wyniki na podobnym poziomie, to samo przy dawce 50 i obecnej 62,5. Podnoszenie dawki nic nie wnosi i to mnie bardziej zastanawia o co chodzi? Zaraz się okaże, że dojdę do 100 a wyniki dalej będą takie same - gdzie leży zatem problem?
  • laura.phys 05.02.19, 11:17
    Bo dawki rzędu 50 są mówiąc wprost „dziecinnie „małe, No chyba ze ważysz 30 kg
  • arabela27 06.02.19, 10:12
    jestem na dawce 62,5. Mam 4 znajome z połówką tarczycy w podobnym wieku i o podobnych gabarytach. Trójka z nich bierze od lat dawkę 75 czyli wcale nie aż tak dużo większą a wyniki są na poziomie +- 50% a jedna nie bierze kompletnie nic od operacji - jej wyniki są w normach a filozofia leczenia w USA jest taka, że jak wyniki są w normach to po co brać leki i tak od 5 lat nie brała i nie bierze nic. Mnie dziwi fakt, że podnosząc po wynikach dawki nie ma i nie było nigdy poprawy wyników teraz wręcz spadły po zmianie eutyroxu na letrox. Przed operacją gdy dowiedziałam o guzach nigdy nie miałam styczności z endo i jak sprawdziłam teraz jakie miałam wyniki to one też były na poziomie ok. 25%. Penie moja Endo, która daje tylko skierowanie na TSH stwierdzi, że wszystko jest ok i znowu będzie zdziwiona, że chcę podnieść dawkę na 75
  • tututunia 06.02.19, 10:29
    po zwiekszaniu dawki, jezeli spada tsh, to Twoja wlasna produkcja hormonow maleje, stad wieksze zapotrzebowanie na wieksza dawke.
  • laura.phys 08.02.19, 09:05
    Tsh może tez spadać w rzucie choroby
  • danadi 24.02.19, 17:31
    Masz fatalne wyniki. Czy badałaś kortyzol? To wygląda na zespół Cushinga.
  • danadi 24.02.19, 17:34
    A tak dokładniej to wygląda na niedoczynność przysadki... i mikrogruczolaka (choroba Cushinga) sad
  • arabela27 25.02.19, 10:47
    Dopiero teraz na wizycie przycisnęłam Endo aby skupiła się na wynikach bo spada TSH, FT3 i FT4 a sama już doczytałam, że jeśli spada TSH to powinno wzrosnąć FT3 i FT4 lub odwrotnie. Wreszcie przeanalizowała wyniki i dostałam skierowanie na Rezonans a z laboratoryjnych na Sód i potas, trójka tarczycowa, ACTH, Kortyzol, Estradiol, LH, FSH, Prolaktyna i DHEA-SO4. I teraz powoli zaczęłam się stresować. Najpierw z dnia na dzień informacja ma Pani guzy, potem w szybkim czasie operacja i wycięcie 1/2 tarczycy myślałam, że ureguluje hormony i będzie spokój a tu czym dalej w las .... sad
  • arabela27 25.02.19, 10:59
    Poczytałam o Cusingu i teraz to mam już totalnego doła
  • laura.phys 25.02.19, 11:37
    Cushinga ? Po czym ten wniosek? Po tsh ft4 i ft3?

    Wyglądasz na cudhinga? Jesteś usiana rozstępami? Bawoli kark?
  • danadi 26.02.19, 16:04
    Rozstępy nie zawsze występują, ja ich nie miałam. Kiedy TSH, FT4 i FT3 są nisko, niekoniecznie poniżej normy, to oznacza wtórną niedoczynność tarczycy, czyli niedoczynność przysadki.
  • laura.phys 27.02.19, 15:03
    To spora cześć forum ma niedoczynnosc przysadki a leczy hashimotosmile, a istnieje tez teoria ze przysadka inaczej reaguje na hormon sztuczny a inaczej na „właściciela”. Z tego co pamietam arabella ma usunięta cześć tarczycy i bierze hormon
  • arabela27 01.03.19, 09:10
    mam usunięty 1 płat wraz cieśnią i obecnie biorę Eutryrox 75, zobaczę co wyjdzie w rezonansie
  • laura.phys 01.03.19, 17:00
    A hak wyglada twoja krzywa glukozowa insulinowa? Bierzesz selen? Witaminy z grupy b? Mogą one wpływać na wyniki tarczycowe.
  • danadi 03.03.19, 22:48
    Laura, nie każdy cushing ma zaburzenia cukru, otyłość, niski potas, wysoki sód... Nawet kortyzol wolny może być w normie jak i acth. To są hormony, więc cały czas skaczą...
  • laura.phys 04.03.19, 10:58
    Aralela opisuje swoją sytuacje w innym wątku z tsh 3, nie wiem czemu upierasz się przy cushingu ? Arabella miala Miała tarczyce z guzami. Ty tez miałaś operacje tarczycy ze względu na jej guzy?
  • laura.phys 04.03.19, 10:59
    Danadi miałaś pewnie test hamowania acth, a arabella o tym nie pisze wiec ...
  • laura.phys 04.03.19, 14:24
    O insulinę pytam raczej w kontekście insulinooporności a nie cushinga.
  • danadi 08.03.19, 22:44
    Insulinooporność występuje w chorobie cushinga, wywołuje ją podwyższone stężenie kortyzolu.
  • laura.phys 09.03.19, 08:44
    Wtórna, tak. To czekamy na wyniki testu hamowaniasmile
  • laura.phys 09.03.19, 08:50
    A le wciąż się zastanawiam na jakiej podstawie wysunęłas tezę o cushingu?
  • danadi 08.03.19, 22:42
    nie miałam operacji tarczycy, ale mam w niej guzy.
  • arabela27 12.03.19, 09:39
    Rozstępów nie mam, wielkiego karku również nie mam.
  • arabela27 12.03.19, 09:49
    Nie biorę selenu, biorę tylko Eutyrox w dawce 75 oraz vit. D3 3000j. Miałam 1 raz incydent z tężyczką ale to było przed operacją (z przebiegiem hiperwentylacji, wykręcone ręce, stopy i pół twarzy) po tym ataku dowiedziałam się o guzach tarczycy. Nie miałam nigdy testu na insulinooporność. Dostałam skierowanie na badania: Rezonans a z laboratoryjnych na Sód i potas, trójka tarczycowa, ACTH, Kortyzol, Estradiol, LH, FSH, Prolaktyna i DHEA-SO4. Rezonans mam 10.04.2019 a wizytę u endo w lipcu. Wyniki zrobię pewnie w okolicach kwietnia aby wiedzieć na czym stoję.
  • danadi 26.02.19, 16:01
    zapraszam do mnie na stronkę smile ja jestem rok po operacji wink
    www.facebook.com/Choroby-rzadkie-choroba-Cushinga-136196030399114/
  • elzpol 04.03.19, 00:22
    Witam wszystkich. Nie bardzo umiem się poruszac po forach wiec z góry przepraszam jeśli zrobię coś nie tak. Od trzech lat mam problemy ze zdrowiem i cały czas mam wrażenie że coś przeoczyłem w badaniach. Nie będę pisać i wszystkim ale czytając wasze wypowiedzi jestem pod wrazeniem .co jakiś czas mam skoki wysokiego ciśnienia i zaczynam tyc bez zmiany sposobu odżywiania. Do tego dochodzi bezsenność w nocy zmeczenie w dzień zaburzenia pamięci bóle mięśni a ostatnio straszne szumy w jednym uchu. Zastanawiam się czy to nie coś z tarczyca ? Zrobiłam badania i wygląda to tak: TSH 2,04 (0,3-4,2) fT 4wynik 12 (12,0-22,0) fT3 wynik 4,4 (4,0-6,8). Biorę beta blokady ponieważ mam też problem z arytmia. Mam 46 lat . Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mógłby powiedzieć coś na temat moich wyników. Pzdrawiam
  • laura.phys 04.03.19, 11:02
    Poczytaj o tezyczce np na stronie doktoryorunckiej oraz idź do endokrynologa bo ft4 masz na granicy normy.
  • danadi 08.03.19, 22:40
    proponuję przebadać się pod kątem choroby cushinga. Czyli badania kortyzolu i ACTH.
  • laura.phys 09.03.19, 08:51
    Po samym badaniu acth i kortyzolu trudno o diagnozę cushinga.
  • danadi 09.03.19, 14:09
    Od czegoś trzeba zacząć! A jeśli te dwa parametry są podwyższone? To działa się dalej, właśnie w kierunku choroby Cushinga. Tak było w moim przypadku, poszłam i wykonałam tylko te dwa badania. Wynik był imponujący droga Lauro! Kortyzol: 965,5 nmol/l (172,0-497,0); ACTH: 103,10 pg/ml (7,20-63,30) - godz. 8-9. Diagnoza - Choroba Cushinga!
    Dlaczego jest Pani taka przeciwna, by brać pod uwagę zespół Cushinga? Jest Pani lekarzem, któremu na studiach wpajali, że to choroba bardzo rzadka? Przez takie podejście prawie lekarze mnie zabili. Kobieto zrozum, że Cushing wcale nie oznacza nadwagi, rozstępów czy też cukrzycy. To są objawy, które świadczą już o wieloletniej chorobie i skrajnie wyniszczonym, organizmie!!!
    Badania jakie warto zrobić, to dobowa zbiórka moczu na stężenie kortyzolu i wapnia, test z małą dawką deksametazonu, ACTH, TSH, FT4, FT3, SHGB, glukoza.
  • laura.phys 09.03.19, 17:59
    No przy takich poziomach kortyzolu i acth to faktycznie ... Ale niskie poziomy hormonów tarczycy przy nieustswionym leczeniu tarczycy za cushingiemmoimzdaniem nie przemawiają, a lekarzem nie jestem.
    Może autorka wątku wykona badania acth i poziomu kortyzolu to cos więcej będzie wiadomo, ale jesli poczyta Pani to forum to zobaczy, ze przy złe ustawionej tarczycy występuje czasem podwyższenie kortyzolu, ale podwyższenie, u Pani poziomy są bardzo wysokie, ale jest pani pierwsza osoba. A forum z ogromnym tak kortyzolem iacth, zazwyczaj mamy na forumi insulinoopornosc towarzyszaca problema z tarczyca: hashimoto niedoczynnosc nadczynność, graves , czasem okresowo zmęczone nadnercza.

    Rozumiem ze szuka Pani kogoś z cushingiem ...
  • danadi 09.03.19, 20:39
    To wyprowadzę Panią z błędu jeśli chodzi o niskie hormony tarczycy. Moje wyniki tarczycy były niskie od 2014r., a lekarze twierdzili, że wszystko jest ok, bo przecież mieszczą się w przedziale. To nic, że FT4, FT3 i TSH, były w dolnych granicach. Wyniki tarczycy z końca 2017r. przy zdiagnozowaniu choroby Cushinga; FT4 0,83 (0,89-1,76); FT3 2,40 (2,30-4,20), TSH 0,539 (0,55-4,78), czyli wtórna niedoczynność tarczycy spowodowana gruczolakiem przysadki mózgowej. Radzę poczytać artykuły medyczne a nie to co wypisują na forach. Często leczą ludzi na tarczycę, insulinooporność a nawet na policystyczne jajniki... W Polsce wśród lekarzy panuje DUUUŻA NIEWIEDZA! Znam wiele osób z chorobą cushinga i wszystkie te osoby same postawiły sobie diagnozę, bo endokrynolodzy nie biorą tej ponoć rzadkiej choroby pod uwagę!
    Na forum weszłam przypadkowo, bo wyświetliło się pytanie arabeli27
    Zapraszam do krótkiej lektury:
    www.facebook.com/cushing.syndrome.moon.face/
  • laura.phys 10.03.19, 09:55
    Ale autorka forum miała tsh rzędu 3, proszę przeczytać poprzedni wątek autorki. nieprawidłowości w wydzielaniu acth i kortyzolu nie jest trudno stwierdzić.
    Nie każda osoba z niskim tsh i hormonami tarczycy ma cushinga, to raczej rzadkie schorzenie! Proszę poczytać forum ludzie z hashimoto i problemami z tarczyca wykonują badania acth i kortyzolu , ale wynik tak zły jak u Pani na forum się nie pojawił. Przynajmniej nie pamietam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.