Dodaj do ulubionych

Koszmarne życie - czy to tarczyca?

08.02.19, 17:29
Dzień dobry,
moje koszmarne życie od kilku lat (mam 56) daje popalić. W ostatnim czasie jest znów gorzej: nie mogę spać, jestem pobudzona, brak apetytu, chudnięcie, depresja, to tak w skrócie, bo dolegliwości mam tyle, że właściwie jestem sama jedną wielką dolegliwością. Jest mi słabo, mam wrażenie, że zemdleję, raz gorąco, raz zimno, lodowate nogi, bóle głowy, piecze mnie skóra, w końcówkach palców igiełki. Od lata mam wrażenie, że to tarczyca daje mi popalić, ale lekarze w wynikach nie widzą "nic niepokojącego". Od lat powtarzam badania i USG i wciąż podobno ok. Moja tarczyca jest malutka 6,01 ml, ale żaden endo nie zająknął się, że za mała. ATPO i ATG robiłam na przestrzeni lat i tylko raz ATG było podwyższone nieco: 4,50 (norma do 4,11).
Obecne wyniki trójki: TSH 3,42 ulU/mL (0,27-4,2)
FT3: 4,06 pmol/l 5,52 % (3,9-6,8)
FT4: 1,14 ng/dl 23,33%(1-1,6)
Czy przy takich wynikach można mieć niedoczynność, jednocześnie mając dolegliwości jakby bardziej z nadczynności?
USG: miąższ tarczycy niejednorodny, dobrze unaczyniony. W płacie prawym noromoechogeniczne ognisko o śr. 7 mm i kilka drobnych zmian o śr. do 2 mm. Patologicznych węzłów chł. nie uwidoczniono.
Bardzo Was proszę o radę, co robić. Szczerze mówiąc mam na tyle dość, że powoli zaczynam nie chcieć dalej tak żyć. Ostatnio dość szeroko się przebadałam i wszystko inne wydaje się być "też" ok a ja zdycham jak ten przysłowiowy pies.
Dziękuję z góry


Edytor zaawansowany
  • djpa 15.02.19, 08:00
    Badałaś może witaminę B12?
    Tak, możesz mieć niedoczynność przy tych wynikach, bo szczególnie fT3 jest niziutkie. Ono może być przyczyną depresji, a nawet bezsenności. Współczuję... Może pójdź z kimś z rodziny do lekarza? Może bardziej serio Cię potraktują...
  • madami 20.02.19, 11:34
    Masz bardzo małą tarczycę, sensowny lekarz powienien zwrócić na to uwagę. Hormony tarczycy też bardzo nisko. Dorobiłabym jeszcze badanie witaminy D3, ferrytyny i B12 i poszukała lekarza, który w opiniach ma napisane, że leczy człowieka a nie wyniki.

    Opis Twoich dolegliwości bardzo przypomina moje, są to własnie objawy niedoczynności ( czytałam np., że sporo pacjentów chudnie i jest pobudzonych a te objawy łączy nie niby bezsprzecznie z nadczynnością)
  • djpa 24.02.19, 16:56
    Mając niskie fT3 schudłam tak, że znajomi pytali się, na jaką poważną chorobę zachorowałam... A ja nie miałam ani apetytu, ani siły aby pójść do kuchni i coś zjeść. Ba, nie miałam siły ruszyć ręką, do każdego ruchu musiałam się zmuszać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.