Dodaj do ulubionych

hashimoto nadczynność?

09.03.19, 11:34
witam. od 6 lat choruję na Hashimoto, zaczęło się prawdpodobnie od poporodowego zapalenia tarczycy, czułam się słabo itp. miałam tsh koło 17 i wysokie ATPO oraz obraz usg odpowiadajcy Hashimoto. Po wprowadzeniu leków czułam się do teraz ok, byłam pod kontrolą endo na nfz, dawki rosły od Euthyroxu 100 do 137. Na tej dawce miałam w styczniu operację przepukliny, a 3 dni później grypę. Znosiłam ją b.źle i po 5 dniach trafiłam na oddział zakaźny. Tam przy wyjściu zrobili mi badania bo byłam b.osłabiona i nie wiedzieli skąd,ale uznali,że są ok:
tsh 1,78 (0,55-4,78)
ft4 1,48 (0,89-1,80)
ft3 2,13 (2,30-4,20)
Po wyjściu ze szpitala 22.01 przez 2 tyg czułam się względnie dobrze, a w 3 tyg zaczęło mi się robić słabo (musiałam przysiadać), duszno,żle mi się oddychało (wrażenie, że nie mogę nabrać do końca powietrza). Trafiłam pod koniec 3 tyg na sor, tam stwierdzili infekcję wirusową (niskie crp), dali antybiotyk augumentin na 7 dni. Nie było lepiej.
Lekarka rodzinna zbadała mi tsh w piątek 1.03
TSH 0,88 (niestety nie dostałam wyniku, więc nie znam norm)
Zleciła zmniejszyć dawkę Euthyroxu do 125, od takiej dawki jestem od 4.03.
Mimo to samopoczucie nadal: osłabienie, brak snu lub b.mało (teraz to już 3 tyg), chudnięcie mimo jedzenia, mam wrażenie, że również płyny się mnie nie trzymają,mimo, że pij e dużo jak nigdy, kołatanie serca i ból, nudności. 2 razy byłam na sor i kilka u rodzinnej, czekam na endokrynologa. Miałam morfologię - ok, ob., crp, ekg - ok. Wysłuchali szmery w sercu i mam skierowanie do kardiologa. Nie wiedziałam skąd to samopoczucie - b.złe, mam wciąż b.niskie ciśnienie (zwykle mam niskie, ale nie aż tak), czuję się b.słabo: np. 86/66, 97. 104/64, 75.
Zrobiłam prywatnie bad tarczycy w środę 6.03:
TSH: 0,502 (0,27 - 4,2)
FT4 (26 (12-22)
FT3 4,42 (3,1- 6,8)
Wystraszyłam się tym niskim (jak na mnie) TSH i wysokim FT4. W piątek 8.03 poszłam do lekarki rodzinnej (nie mojej, bo mojej nie ma teraz) i opisałam, żę wciąż się tak źle czuję, od tego ciśnienia nieraz kręci mi się w głowie, czarno itp...jestem slaba, niewyspana, mega zmęczona, pocę się - ona dała skierowanie o endo i zmniejszyła jeszcze dawkę do Euthyrox 100.
Tą dawkę wzięłam już w piątek (wczoraj) i czułam się jeszcze gorzej -straszne kołatanie i ból serca, ręce tak spocone jak nigdy, nudności nie pozwalały jesć. Ciśnienie miałam niziutkie, o 14: 00 - 87/63,101 a wieczorem mi skoczyło o 19: 137/89, 76. Ale mimo, że nie wzięłam nasennych zapisanych przez rodzinną (i tak nic nie dawały) mam wrażenie, że to pierwsza noc kiedy coś przespałam. Dziś od rana było też b.źle, teraz jakby lepiej, serce wciąż kłuje jeszcze.
Pytanie do Was i ogromna prośba - muszę dotrwać do poniedziałku, czym sobie pomóc? W pon idę prywatnie do endo, bo po 3 takich tygodniach zapłaciłabym za wszystkie badania, żeby ktoś w końcu coś znalazłsad(( Czy jutro brać 100 czy może jednak wrócić do 125 (poczytałam sobie, że ponoć niedobrze tak gwałtownie zmieniać). Czy to nadczynność? Czy mogę się spodziewać, że dostane inny lek, czy tylko redukcja dawki? Czuję się dziwnie nakręcona na przemian z ogromnym osłabieniem. Może to nie tylko tarczyca, ale ona na pewno coś mi miesza.Dziękuje, jak ktoś dobrnął do końca, ale chciałam opisać najdokładniej.Swoje pewnie dokłada też stres (najpierw trochę się bałam o serce, teraz wystraszyłam się jak poczytałam o przełomie tarczycowym - a mimo zmniejszenia dawki mi tsh zeszło z 0,88 do 0,5 w ciągu tygodnia chybasad ) pocieszcie, że mi to ni grozi
Obserwuj wątek
    • djpa Re: hashimoto nadczynność? 11.03.19, 19:26
      Nie grozi Ci nic groźnego od strony tarczycy smile Niektórzy mieli o wiele wyższe fT4 od Twojego, niższe TSH i wszyscy żyją nadal smile Dobrze, że masz mniejszą dawkę, wiadomo - fT4 było powyżej normy. Powinno być lepiej z czasem. Ale zanim będzie lepiej, bierz magnez, najlepiej mleczan lub cytrynian. Magnez pomoże na serce, na stres, na zmęczenie i na spanie. Bierz go dużo, kilka razy dziennie. Nie przedawkujesz, co najwyżej będziesz miała biegunkę. Wtedy zmniejsz magnez.
      • inkas78 Re: hashimoto nadczynność? 12.03.19, 14:57
        dziękujęsmile endokrynolog zlecił odstawić euthyrox na 3 dni, potem 112 przez dłuższy czas i potem 125.i dopiero na tym zbadać znów hormony. brać selen i wit.D. Wiem, że wyniki nie najgorsze, ale samopoczucie - okropne, mimo zmniejszenia dawki dwukrotnie i jeszcze teraz nawet (a dziś jestem bez euthyroxu pierwszy dzień) tragiczne. Osłabienie mniejsze i już nie mam ciśnienia poniżej 90/60, ale wciąż mi skacze, nie mam siły, dolegliwości żołądkowe: nudności i luźne stolce (więc chyba ten magnez odpuszczę, tym bardziej, że brałam go sporo przez 2 poprzedzające tygodnie, a nie było poprawy jeśli chodzi o spanie i kłucia/bóle serca). Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni się poprawi. Endo mówił, ze tak w ciągu tygodnia powinno być widać zmiany. to jeszcze tylko jedno pytanie - po jakim czasie i w którym momencie jest sens robić znów badania? czy po miesiącu na 112? bo myślę, że ona docelowo będzie za mała dla mnie (tarcycy już ponoć prawie nie mam) czy faktycznie poczekać do dawki 125?
        • artur.k987 Re: hashimoto nadczynność? 14.03.19, 00:49
          wszystki objawy to za duza dawka bierz 112 przez 2 tygodni i zrob ft4 .nie rob tsh bo bedzie falszywe tsh potrzeboje czasu aby bylo wiarygodne. gdyby po tych dwoch tygodniach ft 4 spadlo nizej niz 60 procent [ kalkulator wynikow tarczycy masz na internecie]to bierz 125 i po dwoch tygodniach zrob ft 4 bierz selen ,magnez,wit d .bedzie dobrze tylko trzeba ustalic dawke w poczatkowch wynikach mialas niskie ft3 a ono jest odpowiedzialne w dozej mierze za nasze samopoczucie ja bym tak zrobil

          --
          jestem tutaj nowy z problemami tarczycy moje wyniki tsh 0280 norma0,350-4,940 ft3 2,39 norma1,71-3,71 ft4 1,15 norma0,70 -1,48 moj endokrynolog kazuje zwiekszyc dawke czy to jest dobra decyzja przy takim tsh
          • inkas78 Re: hashimoto nadczynność? 14.03.19, 16:26
            dziękujęsmile tak zrobię, jutro ruszam ze 112, odczekam 2 tyg i zrobię ft4. zastanawia mnie tylko niskie raczej ft3, czyli to też kwestia konwersji, o której zdążyłam już poczytać.czy ft3 też powinnam sprawdzić przy okazji?
            • artur.k987 Re: hashimoto nadczynność? 14.03.19, 17:01
              mozesz sprawdzic i pamietaj o braniu selenu on poprawia konwersje ft4 w ft3 zycze poprawy powinno byc lepiej

              --
              jestem tutaj nowy z problemami tarczycy moje wyniki tsh 0280 norma0,350-4,940 ft3 2,39 norma1,71-3,71 ft4 1,15 norma0,70 -1,48 moj endokrynolog kazuje zwiekszyc dawke czy to jest dobra decyzja przy takim tsh

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka