Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc w interpretacji wyników

17.03.19, 10:51
Moje wyniki:
TSH 2,64 (0,27-4,20)
FT4 16,77 (12-22) 47.70%
FT3 4,54 (3,1-6,8) 38.92%
antyTPO 14,3 (<34)
antyTG 11,5 (<115)
cholesterol całkowity 190 (<190)
test na niedoczynność: 27 pkt

Objawy: zmęczenie, senność, brak energii, zerowe libido, przybieranie na wadze, pogorszenie odporności, łamliwe, wypadające włosy, sucha skóra, puchnięcie, problemy z pamięcią i koncentracją, wahania nastroju, depresja (z tych najbardziej zauważalnych). Do tego mam problem z trądzikiem (podskórne, bolące gule, które długo schodzą) i ciemnymi, grubymi włosami na brodzie i piersiach.

Rok temu przy podobnych objawach badałam samo tsh, wyszło 3,37, jednak rodzinna nie chciała mi dac skierowania na pozostałe badania, tłumacząc to tym, że mieszczę się w normie, a z pozostałymi objawami kazała się wybrać do psychiatry i na siłownię. U psychiatry byłam, antydepresanty dostałam, jestem aktywna fizycznie 3-4 razy w tygodniu, a objawy jakie były, takie są, a nawet sie powoli nasilają. Teraz robiłam badania prywatnie, do endo też idę prywatnie, ale boję się, że znów zostanę wyśmiana i wysłana na siłownię, bo przecież wyniki mam w normie. Ale te objawy... powoli nie dają mi normalnie żyć.

Edytor zaawansowany
  • artur.k987 17.03.19, 11:56
    musisz znalezc dobrego endo ktory leczy objawy a nie normy najlepiej wyslac kogos do psychiatry napisz czy leczysz sie na choroby tarczycy i co bierzesz jakie leki

    --
    jestem tutaj nowy z problemami tarczycy moje wyniki tsh 0280 norma0,350-4,940 ft3 2,39 norma1,71-3,71 ft4 1,15 norma0,70 -1,48 moj endokrynolog kazuje zwiekszyc dawke czy to jest dobra decyzja przy takim tsh
  • xhipertrofiax 17.03.19, 12:35
    Nie leczę się jeszcze, dopiero w nadchodzącym tygodniu idę do endokrynologa.
  • laura.phys 17.03.19, 13:17
    Dorobilabym krzywa insulinowa i glukozowa poziomy d25oh b12 i ferrytyny i poszła do endokrynologa. Niestety antydepresanty mogą wplywacna prace układu hormonalnego i o tym leczeniu należy powiedzieć endokrynologiem.
  • xhipertrofiax 17.03.19, 12:37
    PS. wiek: 30 lat

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.