Dodaj do ulubionych

Niepokojące skoki TSH, niedoczynność

25.03.19, 21:07
Cześć! Mam 20 lat i wykrytą niedoczynność od trzech lat. Przez ten czas brałam różne dawki Euthyroxu i przybyło mi 10kg. Startowałam z TSH 11 (przy 0,27-4,2). Bardzo powoli to szło, aż nagle zaczęło się robić coraz lepiej! Ostatnie badanie robiłam w grudniu 2018r. przy dawce Euthyrox75 przez trzy miesiące:
TSH 3,92 (norma 0,27-4,2)
FT3 6,24 (norma 3,9-6,8) co daje 80.69%
FT4 22,73 (norma 12-22) co daje 107.30%
Już tutaj zaniepokoił mnie stosunek procentowy FT3 i FT4, ale endo kazał czekać i obserwować samopoczucie.
Dzisiaj odebrałam nowe badania, i jestem zaniepokojona... Brałam przez dwa miesiące dawkę Euthyrox 112 (75 i pół 75) z zaleceń lekarza.
TSH 6,79 (norma 0,27-4,2)
FT3 3,89 (norma 2,56-5,01) co daje 54.29%
FT4 1,45 (norma 0,98-1,63) co daje 72.31%
Skąd taki nagły wzrost TSH i spadek FT? Nigdy nie pomijam leku, zawsze biorę go minimum 30 minut przed posiłkiem. Na prawdę nie mam już siły, chcę schudnąć, matura za pasem, a ja jestem ciągle zmęczona i zdołowana. Pomocy! Co z tym robić?! Miał ktoś podobnie?
Edytor zaawansowany
  • nauterx3 25.03.19, 21:17
    Aha, i nie mam hashimoto wink
  • laura.phys 26.03.19, 09:41
    Badania robisz rano przed wzięciem tabletki z hormonem?
  • nauterx3 26.03.19, 15:23
    Tak, rano bez tabletki. Dopiero po badaniu zażywam tabletkę.
  • staraczka25 19.04.19, 01:28
    Ja miałam pobieraną krew na TSH, FT3, FT4 i inne hormony jeszcze 21 marca po 14:00 gdzie jadłam piłam i rano zażyłam tabletkę euthyrox N125 albo N150 już nie pamiętam. Tu jedynie jakie wyniki robiłam na czczo to tylko cukier, glukoza i insulina, bo musiałam zbadać na czczo oraz po obciążeniu 2 godzinnym. Inne badania mogłam jeść i pić i brać tabletki według zaleceń specjalisty jeszcze z Polski. Ale w Polsce kazali nie jeść i nie pić, a szczególnie nie brać żadnych tabletek przed badaniami. Nie wiem dlaczego w Polsce mają takie zasady a w Niemczech całkiem inne zasady.
  • flanelka.5 12.05.19, 23:17
    Niestabilna tarczyca jest bardzo czesto na poczatku hashimoto. Wowczas sa skoki, moze byc nad czynnosc na zmiane z niedoczynnoscia. Stabilnie zaczyna sie robic gdy jest juz zniszczona tkanka lub ustanie atak przeciwcial. Wbrew pozorom wyzsza dawka hormonow niz ilosc ktora jest fizjologicznie produkowana przez tarczyce (czyli ok 110 mcg t4) powoduje ze ten gruczol bedzie wylaczany. Osobiscie zajelabym sie przysadka (np dieta przyspieszajaca metabolizm) receptorami, szlakami metabolicznymi. Bez tego hormony same Ci nie pomoga.

    Odsylam do dietetyka ktory zna sie na problemach z metabolizmem. Na pewno oprocz diety wesprze Cie dobra suplementacja i pomozy ustawic hormony.
  • staraczka25 26.03.19, 10:58
    Cześć ja mam 25 lat. Choruje od 8 lat. Również mam tarczycę niedoczynność w dodatku Hashimoto. W 2010 roku ważyłam 56 kg na dzień dzisiejszy ważę 129kg. Niestety też mam takie skoki TSH, ale na szczęście ft3 i ft4 mam cały czas w normie. Mam problem z wysokim TSH też sięga powyżej 12 i mam problemy z prolaktyną. Miałam prawie 30 ostatni raz jak badałam się to wyszło mi 2,0 kazała mi odsunąć leki na prolaktynę bromergon. Teraz robią mi wszystkie testy hormonalne będę znała wyniki 9 maja o 18:00 ponieważ badania hormonalne mam jeszcze 5 kwietnia i 9 kwietnia 2019roku. U mnie nie znają przyczyny skoków TSH u mnie. Również przez skoki TSH nie potrafię zgubić kilogramów oraz mam strasznie nieregularne miesiączki. Moje miesiączki wahają się między 28-38 dni to jest 10 dni trochę dużo.
  • nauterx3 26.03.19, 15:28
    Mi dzięki diecie waga stoi w miejscu, ale mimo wysiłku fizycznego nic nie spada sad Nie jest to drastyczna zmiana wagi jak u Ciebie, ale zawsze byłam szczuplutka i ważyłam niecałe 50kg. Teraz ważę 58-60kg, a bardzo chciałabym wrócić do poprzedniej figury. Niestety mój endo twierdzi, że póki TSH nie spadnie do poziomu 1-1,5 to bardzo ciężko będzie mi zgubić te kilogramy. Miesiączkami się nie przejmuję, bo jestem na antykoncepcji hormonalnej, więc krwawienia zawsze są regularne.
  • staraczka25 26.03.19, 17:40
    No mi też tak powiedziała że wynik TSH powinien wynosić 1-1,5 nie wyższy. Ja niestety się przejmuję nieregularnymi miesiączkami, ponieważ od 2 lat staramy się z mężem o dziecko. Dodam, że 3 razy poroniłam w różnych tygodniach ciąży. I od ostatniego poronienia nie umiem zajść w ciążę, dlatego endokrynolog w Niemczech skierował mnie na 3 testy hormonalne po których będę wiedziała na czym stoję. Jeszcze mam dwa testy przed sobą, a omówienie wyników mam 9 maja dopiero na 18:00
  • caroline2019 27.03.19, 03:24
    Osoby potrzebujące pożyczki, masz problemy z pomyślnym rozwojem firmy, potrzebujesz pieniędzy na prowadzenie firmy, potrzebujesz kredytu na rozwój, kontynuowanie działalności, zarabianie na życie, zadowolenie firmy. rodzina, a następnie informuję, że masz rozwiązanie. Caroline Moal jest liderem partii, która w walce z ubóstwem na świecie oddaje do dyspozycji kapitał, oferując pożyczki o oprocentowaniu 3%. Możesz skontaktować się z nią pod adresem: Caroline.moal @ hotmail.fr
  • caroline2019 27.03.19, 03:23
    Potrzebujesz kredytu, a nie masz przychylności banków, potrzebujesz pożyczki o niskim oprocentowaniu, potrzebujesz pilnego finansowania projektu, płacisz rachunki,
     kup dom lub samochód, rozpocznij aktywność, nie martw się już o nic. Szczególne nazwisko pani Caroline MOAL pomogło mi uzyskać kredyt w wysokości 150000 euro przy 3% oprocentowaniu.
    Skontaktuj się z nią, a zostaniesz zapisany.
    dziękuję Caroline.moal @ hotmail.fr
  • nauterx3 27.03.19, 11:41
    Ktoś? coś?
  • laura.phys 27.03.19, 12:22
    moze warto rozszerzyc obszar badan, zbadac krywa insulinowa i glukozowa oraz chociaz poziom kortyzolu rano
  • staraczka25 27.03.19, 14:47
    Ja mam w normie badania jeśli chodzi o cukier glukozę i insulinę na czczo i po 2 godzinach. Kortyzol też mam w normie
  • laura.phys 28.03.19, 13:59
    Starczyła ty masz gigantyczny problem z insulina, a nie wyniki w normie. Proszę poświęć chwile na poczytania o insulinooporności oblicz z kalkulatora internetowego twój wskaźnik HOMA !!!!!!!!
  • laura.phys 28.03.19, 14:02
    Przy wyniku insuliny rzędu 22 a glukozie 90, wskaźnik homa wynosi ponad 5 co oznacza zaawansowana insulinoopornosc.
  • staraczka25 28.03.19, 16:21
    Ale jeśli byłam u diabetologa i powiedziała mi, że moje wyniki nie wskazują na to abym musiała leczyć się u diabetologa to chyba lekarz lepiej wie ode mnie. Podałam swoje wyniki obok tego napisałam normy laboratorium szpitalnego w województwie Opolskim i według moich wyników a norm oznaczonych mam badania w porządku.
  • staraczka25 28.03.19, 16:23
    Podam ci przykład jeśli TSH ma normę do 5 a wynik wynosi np. u mnie 2,3 to mam w normie czy mam podwyższony wynik?
  • laura.phys 28.03.19, 20:53
    U młodej osoby chciał mieć dziecko tsh powinno być ok 1, przynajmniej taka informacje uzyskałam w gabinecie ginekologicznym.
  • staraczka25 28.03.19, 16:27
    A żadnych wskaźników nie muszę liczyć, ponieważ odkąd dowiedziałam się, że choruje na niedoczynność tarczycy zaczęłam tyć. U mnie w rodzinie każdy ma nadwagę i otyłość stopnia III i żaden z nich nie ma problemu z insuliną tylko każdy ma problem z tarczycą niedoczynność Hashimoto i mamy otyłość genetyczną. A te geny mamy akurat po matce.
  • laura.phys 28.03.19, 20:58
    Jesteś w ogromnym błędzie, hormony to naczynia połączone. Szukałaby dobrego diabetologa, wyniki takie jak u ciebie byłyby dla mnie alarmujące i szukałaby pomocy u diabetologa, nie możesz wszystkiego tłumaczyć niedoczynnosci tarczycy.

    Mogę tylko zasugerować abyś poczytała o insulinooporności, która często towarzyszy niedoczynnosci tarczycy, o syndromie metabolicznym i udała się do dobrego lekarza.

    Miałaś badania przysadki mózgowej?
  • staraczka25 01.04.19, 16:17
    Tak miałam wyszło tylko że mam torbiel szyszynki która jest nie groźna i nie rośnie. W NICZYM NIE PRZESZKADZA. Poczekam na wyniki z tutejszego laboratorium z cukru insuliny i glukozy. Bo tamte były z ponad roku temu. Od roku jestem za granicą i 8 miesięcy waga stała mi w miejscu od stycznia bieżącego roku zaczęłam znowu tyć. Mój endokrynolog w Niemczech jest też diabetologiem także jeśli masz racje i wyniki 5 kwietnia wyjdą mi źle z insuliny to od razu na pewno włączy mi jakieś tabletki i kontrolne badania czy tabletki pomagają. Ale ja na 99%jestem pewna, że mam ok wyniki z cukru glukozy i insuliny. Na pewno te wyniki dodam tutaj 9 maja jak będę po omówieniu wyników wszystkich testów hormonalnych. Nic nie wykluczam wyniki i opinia lekarza niemieckiego tutaj wszystko mi powie dopiero 9 maja.
  • staraczka25 24.04.19, 17:22
    Właśnie dzisiaj dzwoniłam do swojego endokrynologa i powiedzieli mi, że nie mam się o co martwić bo wszystkie wyniki wyszły w porządku więc tak jak mówiłam insulino oporności nie mam tsh prolaktyna i inne hormony mam w porządku. Cukier insulina i glukoza na czczo wyszły ok i po dwu godzinnym obciążeniu też. Oczywiście wyników na oczy nie widziałam ponieważ tylko dzwoniłam się upewnić a 9 maja jadę do endokrynologa na wizytę i będę miała wyniki wszystkie w rękach. Myślę, że jak by wyszła u mnie insulino oporność to by do mnie lekarz zadzwonił zaraz po otrzymaniu wyników z laboratorium i by mnie przyjął wcześniej niż 9 maja ponieważ im szybsze wdrążenie leków tym lepiej i lepsze rezultaty w leczeniu by były.
  • madami 28.03.19, 22:50
    Niedoczynność upośledza gospodarkę cukrową w organizmie, nie tylko spowalnia metabolizm ale i zmienia odpowiedź organizmu na działanie insuliny. Insulinooporność traktuje się raczej jako stan organizmu niż chorobą aczkolwiek jeżeli nie popracuje się dietą i wysiłkiem fizycznym nad wyrzutami insuliny oraz nie uwrażliwi komórek na jej działanie - będzie się tyć albo utrata wagi będzie niczym syzyfowa praca.
  • staraczka25 01.04.19, 16:27
    Jak byś czytała ze zrozumieniem nie mogę mieć sporego wysiłku fizycznego ponieważ mam epilepsje pod kątem zmęczenia i zdenerwowania się. A sama dieta na odchudzanie mi nie pomaga, po prostu na mnie to nie działa. Boże ludzie zacznijcie czytać teksty ze zrozumieniem. Bieżących wyników nie mam z cukru insuliny i glukozy. Na te badania jadę dopiero w piątek 5 kwietnia. Wyniki będę znała dopiero 9 maja chyba, że wyniki wyjdą kosmicznie źle to lekarz do mnie zadzwoni, że chce się ze mną widzieć wcześniej, że nie można czekać do 9 maja 2019roku. Ale jeśli nie zadzwoni do mnie to znaczy, że wyniki mam w porządku i nie potrzebuje leczenie u specjalisty diabetologa. Wyniki które podałam wcześniej są z ponad roku do tyłu. A za granicą jestem od roku więc nie miałam możliwości robić kontrolnych badań w Polsce mieszkając za granicą. Już po raz kolejny pisze, że jeśli będę znała wyniki z insuliny na czczo i po obciążeniu bieżącego roku to na pewno na forum tutaj napisze. Nie jestem wróżką więc nie wiem jakie będą teraz wyniki z insuliny na czczo i po obciążeniu w dniu 5 kwietnia 2019 roku (piątek). Zobaczymy jaka jest różnica w leczeniu między Polską, a Niemcami. I zobaczymy kto miał rację co do mojej insuliny na czczo i po obciążeniu. Cierpliwie czekamy do 9 maja jak będę miała wyniki w rękach i to co mi lekarz powie na temat wszystkich wyników z testów. I też dam znać jakie leki wdrążają i na co to będę brać.
  • nauterx3 27.03.19, 15:24
    Wszystko było robione oprócz kortyzolu. Krzywe miałam bardzo dobre. Dzisiaj byłam u rodzinnej w innym celu, ale przy okazji pokazałam jej wyniki badań. Stwierdziła, że może to być zapalenie tarczycy i kazała zrobić nowe usg i z nim do endo. Bo w morfologi wyszła mi spora leukocytoza. To może mieć sens? USG miałam robione w listopadzie i tylko delikatnie urosły guzki, ale nie było żadnych zmian ogniskowych...
  • staraczka25 27.03.19, 16:57
    Jeżeli masz guzki na tarczycy to powinnaś kontrolować to częściej. Z takich guzków mogą się zrobić złośliwe. Powinno być to pod stałą opieką specjalisty. Na wszelki wypadek zrób badanie kortyzolu. Jeśli lekarz rodzinny nie da ci skierowania a będziesz miała długi termin do endokrynologa to zapytaj w laboratorium o cenę takiego badania z krwi i jeśli dasz radę to zrób to badanie prywatnie i będziesz wiedziała jaki masz wynik. A pójść do endokrynologa już z jakimiś wynikami to już coś. Lekarz będzie miał jakiś obraz i jeśli będzie coś nie tak to na pewno zacznie leczyć od początku.
  • nauterx3 28.03.19, 21:10
    Na prawdę z guzków 6x6mm (lewy płat) i 5x4mm (prawy płat) może wyjść coś złośliwego? Lekarz stwierdził na ostatnim usg żebym zrobiła kolejne dopiero za 8-10 miesięcy.
  • laura.phys 28.03.19, 21:25
    skoro w usg nie było nic podejrzanego i lekarz polecił zrobić usg za 10 miesięcy, to zrób w tym terminie. Poczytaj forum, tutaj wiele osob ma guzki na tarczycy.
  • nauterx3 28.03.19, 21:47
    A jest jakieś sensowne wyjaśnienie dlaczego od trzech lat tsh nie chce być w normie? A teraz wręcz rośnie? mimo przyjmowania sporej dawki euthyroxu
  • staraczka25 29.03.19, 10:21
    Najwidoczniej dawki leków nie masz porządnie dobranych, bo przy zażywaniu leków nie powinno TSH rosnąć. A jeśli się już tak stanie to znaczy że dawka leków już jest za mała i trzeba ją podnieść i zwiększona dawka na pewno obniży wynik TSH też biorę euthyrox. Na ten lek nigdy nie narzekałam, ale pewnie w Niemczech zmienią mi lek całkiem i dawkę po badaniach hormonalnych jeśli wyjdą wyniki złe. Ale lekarz nie dzwoni więc wyniki z pierwszego testu muszą być dobre, bo powiedział że jak będzie coś nie tak to na pewno zadzwoni i mnie o tym poinformuję bo by musiała być przyspieszona wizyta by zmienić leki i dawkę aby jak najszybciej zmniejszyć wynik TSH
  • nauterx3 18.04.19, 15:25
    Robię podbicie postu, ponieważ dzisiaj robiłam samo badanie TSH, żeby zobaczyć czy coś się zmieniło. Wynik to 2,99 (norma 0,51-4,30).
    Gdy wcześniejsze wyniki konsultowałam tylko z rodzinnym, bo morfologia wyszła brzydka, to stwierdził, że morfologia i skok tych wyników tarczycy może być od zapalenia tarczycy. W morfologi miałam bardzo wysokie Leukocyty i Neutrocyty, mimo braku infekcji.
    Nie zrobiłam USG, bo nie było w ogóle terminów, nawet prywatnie...
    I dziś (po ponad trzech tygodniach od poprzednich badań) już TSH i morfologia w normie. Czy to możliwe, abym wcześniej miała jakieś zapalenie tarczycy? Jeżeli tak, to jak to wychwycić i kiedy zrobić USG?!
  • staraczka25 18.04.19, 22:35
    Wynik z TSH niby w normie, ale endokrynolog może stwierdzić, że trochę jest zawyżony. Wiesz co nie mam pojęcia czy to by było spowodowane tarczycą, a w szczególności krew i bardzo wysokie leukocyty i neutrocyty. Ja choruje na tarczycę od ponad 8 lat i krew i te leukocyty i neutrocyty mam w porządku. Nigdy nie miałam problemów z tym przy tarczycy. A też na początku powiedzieli mi, że mam zapalenie tarczycy. Przeważnie leukocyty i te drugie są podwyższone jak się ma jakąś infekcje lub było się chorym i brało się antybiotyk. Jeżeli chodzi o USG tarczycy to ja mam kontrolowane 2 razy do roku chyba, że USG się polepsza to raz na rok mam kontrolę i robione USG. Teraz miałam 12 marca i wyszło ok. Następne USG pewnie za rok, chyba że coś w wynikach wyjdzie nie tak to jeszcze endokrynolog mi zrobi USG w maju na wizycie omówienia wszystkich wyników z testów hormonalnych. Co jest bardzo możliwe, że będzie chciał skontrolować tarczycę przez USG... Myślę, że zapalenie tarczycy również by wyszło w wyniku TSH i nie trzeba specjalnie USG zrobić. Ale jak masz zamiar iść z wynikami do endokrynologa to możesz zrobić, aby iść już z jakimiś wynikami do specjalisty i żeby wiedziała w razie wu że ma Cię nie męczyć USG u siebie i następnymi badaniami krwi na TSH ft3 ft4 tylko musisz pamiętać, że takie wyniki są ważne tylko miesiąc czasu i po miesiącu czasu ma prawo znowu skierować na badania z krwi. USG jest ważne chyba od 6-12 miesięcy. A do endokrynologa na NFZ na pewno nie dostaniesz się w ciągu miesiąca tylko max 6 miesięcy trzeba czekać, chyba że gdzieś znajdziesz prywatnie na szybko wizytę, aby zasięgnąć opinii od specjalisty, bo lekarze rodzinni się mało co znają na takich rzeczach. Wiem sama po sobie.
  • nauterx3 28.04.19, 20:06
    Chodzę do mojego endo prywatnie (na NFZ to u nas terminy po 14 miesięcy) i zazwyczaj umawiam się z tygodniowym wyprzedzeniem, ale akurat wtedy gdy miałam te dziwne wyniki to on był na półtoramiesięcznym urlopie indifferent i teraz nie wiem czy iść i mu pokazać te badania z ostatniego miesiąca, czy na razie odpuścić i kontrolować dalej, bo niby jest ok. Bo nawet gdyby rodzinna miała rację, i coś się mogło dziać wtedy w tej tarczycy (jakieś zapalenie) to to i tak teraz nic nie wyjdzie na USG.
    Te wyniki w morfologii były dziwne, bo nie miałam żadnej infekcji wcześniej, ani później, ani nie przyjmowałam żadnych innych leków.. A były znacznie podwyższone, więc raczej to nie byłoby od czegoś, czego nawet nie odczuwałam (typu infekcja).
    I tak za miesiąc mam robić nowe badania do dietetyka, to może lepszym rozwiązaniem będzie zobaczyć za miesiąc co w trawie piszczy i dopiero wtedy iść do endo.
  • staraczka25 28.04.19, 22:11
    To tak zrób. Bo takie wyniki są ważne tylko miesiąc czasu i po miesiącu specjalista będzie kazał powtórzyć badania żeby były świeże. I nie weźmie ich w ogóle pod uwagę. Ja niby wszystkie wyniki w porządku a w tym cyklu miesiączka się spóźniła aż 8 dni i nie wiem z jakiego powodu. Wczoraj po południu zauważyłam w pochwie śluz z dodatkiem krwi a dzisiaj się okres rozkręcił. Więc nie wiem czy warto wierzyć tym badaniom. Zobaczę co za 12 dni mi mój endokrynolog powie jak mu powiem, że miesiączka w tym cyklu spóźniła mi się aż o 8 dni.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.