Dodaj do ulubionych

TSH w normie a FT3 i FT4 wysokie

03.04.19, 11:46
Moi drodzy, wiem że najlepiej udać się do lekarza, ale z doświadczenia wiem że ilu lekarzy tyle opinii często bywa. Dlatego chciałbym się tutaj dopytać czy może ktoś spotkał się z czymś takim, zanim pójdę do lekarza.
Otóż jestem mężczyzną. 33 lata - mam jeszcze lekko cholesterol podwyższony i wyszły mi takie wyniki :

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,010 μIU/ml

Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) ­ 4,43 pg/ml

Wolna tyroksyna (FT4) (O69) ­ 2,74 ng/dl

czyli wysokie FT3 i FT4 przy TSH w normie. Pytałem w pracy znajomych ale jak już mieli podwyższone to TSH.
Co mogę dodać więcej : od ponad roku nie biorę żadnych lekarstw. Wcześniej leczyłem się na nerwicę - i miałem preparat parogen. Ale już nie biorę tego. Alkoholu w zasadzie też nie piję.
Nie wiem czy faktycznie miałem nerwicę czy to może dolega mi coś z tarczycą raczej.
Jakie objawy dziś mam :
a) trochę za duża waga ok 10-12 kg ale to raczej niezdrowy tryb życia ( siedzenie przed kompem w pracy )
b) szybko się męczę
c) sucha skóra
d) często bywa mi zimno
e) ogólne przygnębienie ( nie że mam depresje bo jest ok tylko po prostu tak jaby brakowało chęci do działania )
f) czasem takie poczucie niepokoju, szybsze kołatanie serca, pocenie się.

I w zasadzie tyle. Myślałem że to może coś od cukrzycy więc zrobiłem badania i w tym kierunku i tam wszystko w normie. Powyższe objawy wujek gogle w swojej zawartości łączy z problemami tarczycy. Czy ktoś wie jak to się leczy, czy w ogóle z tego da się wyleczyć ? czy całe życia musze coś brac ? z góry dziękuję za wypowiedzi
Edytor zaawansowany
  • artur.k987 03.04.19, 14:22
    zeby ktos sie wypowiedzial to podaj normy twojch badan.normy sa w kazdym labolatorium inne
  • maciej666 03.04.19, 20:46
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,010 μIU/ml 0,550 — 4,780

    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) ­ 4,43 pg/ml 2,30 — 4,20

    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) ­ 2,74 ng/dl 0,89 — 1,76


  • laura.phys 03.04.19, 15:27
    Podaj wyniki krzywej glukozowej i insulinowej jesli masz , bo w normie nie oznaczają ze prawidłowe.

    Wykonywałas usg tarczycy kiedykolwiek?
    Badales kiedykolwiek przeciwciała atpo i atg?

    Usg tarczycy dużo wyniosłoby, wiec jesli nie wykonywałes to myśle ze warto, można u wielu endo w gabinetach wynikać juz usg. Jesli ft4 i ft3 masz ponad normę a tsh ok. 2 to poszłabym do endokrynologa bo taki rozjazd hormonalny występować może w zapaleniu tarczycy nphashimoto
  • maciej666 03.04.19, 20:48
    Krzywą robiłem 2 lata temu - zanim leczyłem się na nerwice bo psychiatra podejrzewał że to może cukrzyca. Ale wyszło że nie.
    Nie wykonywałem usg tarczycy - jutro mam ogólnego. Zobacze co powie i dam znać. Bo może ktoś ma podobną przypadłość.
  • madami 03.04.19, 21:56
    Czasem wystepują aktywne hormonalnie guzki, które powodują nadprodukcję ft3 i ft4 - warto zrobić USG< ocenić tkankę, wielkość i ew. obecność guzków.
  • laura.phys 04.04.19, 08:38
    Powtorzylabym krzywa insulinowa i glukozowa tym bardziej ze już było podejrzenie problemów z cukrem. Spadki cukru dają objawy nerwicy, lekowe wiec warto to sprawdzic. Trzeba pamiętać ze cukier i insulina w normiebto nie jest gwarancja ze nie ma hiperinsulemii lub insulinooporności, dlatego ważne jest robienie krzywych i chociażby obliczenie indeksu homa ir.
  • maciej666 04.04.19, 13:31
    Na chwilę obecną sytuacja jest taka :
    1. Dostałem skierowania do endokrynologa.
    2. Powtórzymy badania krwi z FT3 i FT4.
    3. USG Tarczycy
    4. Dodatkowo płatne mam zrobić witamina 25, ATG, ATPO

    o cukrze nic nie mówiła. W sumie chyba pójdę płatnie do alabu zrobić te badania od razu. To tak się zastanawiam - czy nie zrobić tej krzywej insulinowej i glukozowej na własną rękę - czy nawet na płatne też skierowanie potrzebne na to ?
  • laura.phys 04.04.19, 14:52
    Kiedyś było potrzebne ale teraz można odpłatnie bez skierowania. Przynajmniej tak mnie pani w diagnostyce informowała. Musisztylko kupic w aptece 75g glukozy i zarezerwować sobie rano 2 godziny na badanie. Insulinę pobierają rownolegle z glukoza na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach.
    Jesli się już klujesz. To zrobiłabym tez poziom b12 do kompletu, bo niedobór tez daje neurologiczne- psychiczne objawy.
  • laura.phys 04.04.19, 14:54
    Podpunk f oraz a z twoich objawów przemawiają za zrobieniem krzywych. Jak będziesz miał wyniki to możesz w necie obliczyć swój wskaźnik homa ir.
  • maciej666 04.04.19, 21:15
    120 zł kosztuje krzywa insulinowo - glukozowa w Alabie. Jak mam badania glukozy nie starsze niż 30 dni to można robić bez skierowania u nich.. Jeszcze te B12 dopisze na kartce sobie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.