Dodaj do ulubionych

wyniki FT3 i FT4 - jak zinterpretować

12.04.19, 10:22
Witam Was,

Pisałam na forum hashimoto ale piszę również tutaj.

Co sądzicie o takich wynikach, jestem obecnie na Novothyral 100, połowa dawki oraz euthyrox 75 ug, co daje 125 FT4 oraz 10 FT3.

FT3 48,33% wynik 3,16 (2-4,40)
FT4 44,16 % wynik 1,27 (0,93-1,70)

Mam takie objawy jak wypadania włosów oraz trudność w utracie wagi, nie jestem jakoś bardzo gruba, ale trudno mi zgubić nawet jeden kilogram przy jeździe na rowerze 15 km dziennie w obie strony do pracy.

Teraz nie wiem, czy zwiększyć dawkę FT4 czy FT3? jestem na diecie bez glutenu, podobno on utrudnia konwersję. Jak kiedyś próbowałam zwiększyć dawkę Ft3 do 15 to raczej niedobrze to znosiłam. Nie ma jak tych tabletek dzielić bo jest tylko możliwość 10 ug FT3 oraz 7,5 ug, no chyba że się weźmie cytomel, który w Polsce nie jest dostępny.

Nie wiem, co teraz robić, może jednak zwiększę te FT4? Chyba FT3 nie mogę zmniejszyć, bo to główny hormon aktywny w organiźmie, Ft4 jak się podniesie to wyrówna się do FT3 oraz część pewnie się przekonwertuje. No nie wiem sama.
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.