Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w odczytaniu wyników

16.05.19, 20:54
Witam,

Mam 29 i wykonałam badania w kierunku tarczycy.
Zdecydowałam się na wykonanie ich ponieważ od około roku borykam się z dolegliwościami typu: bóle mięśni/kości (wrażenie braku siły w rękach), drżenie rąk, wypadanie włosów, rozdrażnienie, zmęczenie. Wykonałam również badania w kierunku anemii ale wyszły w porządku.
TSH 1,239 µIU/ml 0,350 - 4,940 N
FT3 2,80 pg/ml 1,88 - 3,18 N
FT4 1,13 ng/dl 0,70 - 1,48 N
anty-TPO anty-TPO 3,01 IU/ml 0,00 - 5,61 N
anty-TG anty-TG 73,39 IU/ml 0,00 - 4,11 H
Planuję wybrać się do lekarza, czy powinnam przed wizytą wykonać badanie USG tarczycy? Jestem totalnym laikiem w tej kwestii i nie wiem czy moje objawy mogą być związane z wynikami czy też z czym innym.
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 20.05.19, 22:12
    A jakie badania w kierunku anemii? Robilas ferrytyne?

    Sa przeciwciala odpowiadajace za limfocytarne uszkodzenie tarczycy mozesz wiec zrobic jesscze usg zeby zobaczyc jak ona wyglada. Wyniki hormonow sa ok.
  • j1ustynka 22.05.19, 08:03
    tak robiłam ferrytyne i mój wynik to: 28,00 ng/ml norma: 15,00 - 160,00, wydaje się, że wynik w normie

    wykonałam również badanie wit D metabolit 25(OH) i wyszło 21,30 ng/m
    niedobór <10 ng/m
    poziom niewystarczający 10-30 ng/m

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.