Dodaj do ulubionych

Tarczyca, wyniki anty tpo

30.06.19, 16:20
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu boryka się że złym samopoczuciem jak kołatania serca, wysokie tętno, wypadajace włosy, drzace i mokre dłonie, nerwowość, skape miesiaczki, potliwosc i inne. Lekarz rodzinny bagatelizuje problem. Ja jednak nie poddaje się i za namową kardiologa postanowiłam pójść do endokrynologia, ktory zlecil mi wykonanie nizej podanych badan. O czym moga one świadczyć?
Dodam, że do ok. 20-go roku życia leczylam się na tarczyce wówczas miałam niedoczynność przchodzaca w nadczynność. Obecnie mam 36 lat.

Tsh - 1.39 norma 0.270-4.200
Ft3 - 3.54 norma 2.00-4.400
Ft4 - 1.13 norma 0.93-1,71

Anty tpo - 367 norma 35
Anty tg - 135 norma 115
TRAb - 2.26 osoby zdrowe <1.22
osoby chore < 1.58

Bardzo proszę o informację na temat moich wyników.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 01.07.19, 13:20
    Prawdopodobnie hashimoto w początkowej fazie, wtedy mogą tez występować podwyższone traby. Bez leczenia się nie obejdzie.

    Byłaś leczona wcześniej i przerwała leczenie? Czy tez przyjmujesz wciaz leki ?

    Na forum polecamy tez oznaczać poziom b12,d25oh, ferrytyne i zainteresować się problemem tezyczki: niedoborem magnezu lub/i wapnia.

    Na wizycie endo poproś o wynik usg tarczycy.
  • aga370 01.07.19, 17:22
    Dzięki. Porobie badania o których wspominałaś smile.
    Niestety na wizycie Pani dr nie miała sprzętu usg, przy okazji następnej mam mieć zrobione, ale teraz odnalazłam super stare usg sprzed 15 lat a w opisie: "tarczyca o gladkich obrysach i oobniżonym niezupelnie jednorodnym echogramie miazszu - zapalenie? "
    Jako dziecko chorowalam na nadczynność tarczycy przez kilkanaście lat byłam leczona. Już nie pamiętam, ale pewnieblekaez stwierdził, że z tarczyca wszystko ok, więc miałam zaprzestać dalszego zażywania lekarstw. Obecnie nic nie biorę.
    Ok rok temu tsh miałam 0.46 - lekarz rodzinny stwierdził, że jest ok, bo w normie.
  • magda13lena 13.07.19, 12:06
    Coś mi się wydaje że Hashimoto się zaczyna. Ja miałam podobne wyniki, tarczyca na USG bez zmian, ale Euthyrox 50 przepisała mi endokrynolog i od razu lepiej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka