Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

08.07.19, 21:04
Mężczyzna 32l.
Od 3 miesięcy leczę się na subkliniczną niedoczynność tarczycy moje początkowe TSH wynosiło 5.7 po 4 tygodniach stosowania euthyroxu 25mg TSH spadło do 4,14. Na tej dawce czułem się świetnie, lecz po zmianie dawki 4 tygodnie temu na 50mg zrobiłem się strasznie senny oraz znów pojawiło się zaćmienie umysłowe, oraz nerwowość smile
Kolejną wizytę mam planowaną dopiero na listopad do tej pory mam przyjmować 50mg.

I tu moje pytanie, czy czekać do listopada na wizytę?, czy wybrać się wcześniej do endo, jeśli objawy nie ustąpią np po 2 miesiącach?

Moje aktualne wyniki:

Objętość tarczycy: 10ml - brak guzków
TSH - 3,97 (Norma 0,26-4,70)
FT3 - 3,07 (Norma 2,05-4,43)
FT4 - 1,14 (Norma 0,71-1,57)
Cholesterol całkowity 180 (Norma 140-200)
Ferrytyna 114,43 (Norma 21,81 - 274,66)
TPO - 8.0 (Norma 0 - 8)
TG - 6,4 (Norma 0 - 18)
Edytor zaawansowany
  • dyrdymzlom 08.07.19, 21:24
    Wyniki z kalkulatora:
    FT4 50.00% [ wynik 1.14, norma (0.71 - 1.57)]
    FT3 42.86% [ wynik 3.07, norma (2.05 - 4.43)]
  • laura.phys 09.07.19, 14:04
    Przy braniu hormonu tsh powinno być mniejsze od 1 a ft4 i ft3 w górnej granicy normy.
    Zrobiłabym krzywa insulinowa i glukozowa i poszła do dobrego endo który pomoże tobie ustawić dawkowanie.
  • jurmik 11.07.19, 21:57
    Dlaczego TSH ma być mniejsze od 1,0? Gdzie są podane takie zalecenia? A jak ma się to zalecenie do tego, że u zdrowych TSH zależy od wieku, więc jeśli leczy się chorych, to tez powinno się chyba brać pod uwagę wiek, prawda?
  • laura.phys 12.07.19, 00:06
    Mężczyzna 32 lata
  • jurmik 12.07.19, 21:47
    Czyli co? Każdy facet lat 30-parę musi mieć TSH poniżej 1,0, bo jak ma 1,4 albo 1,9 to znaczy że chory i musi brać tyroksynę?
    Mojej kumpeli z Hashimoto, prowadzonej przez dobrego endokrynologa, ginekolog kazał zmienić lekarza, bo planując ciążę miała TSH 1,4, co jej endo zaakceptował, a gin stwierdził, że jak planuje ciążę, musi mieć TSH 1,0 i ani grama więcej.
  • laura.phys 13.07.19, 15:08
    Nie nie każdy, tylko to są wyniki— tsh=3.6 —przy braniu tyroksyny, przed leczeniem tsh tego Pana wynosiło 5.7 jak podaje w pierwszym poście. Przy takich wynikach otrzymał leczenie tyroksyna i mimo obniżenia tsh do 3.6 nadal złe się czuje.

    Poczytaj wątek zanim się zirytujesz na wypowiedz.
  • jurmik 13.07.19, 21:24
    Tylko jak wytłumaczyć, że na mniejszej dawce, przy TSH 4,14 czuł się świetnie? Gdy mu zwiększono dawke i TSH jeszcze spadło, poczuł się gorzej...
  • laura.phys 14.07.19, 03:44
    Przecież całe forum jest o tym....
    każdy chory doświadczył, ze wprowadzamy hormon stopniowo do ustalenia dawki docelowej, nie patrzymy na samo tsh tylko na poziom ft4 ft3 i tsh,a najważniejsze na samopoczucie...
  • takse 13.08.19, 00:38
    Bo sztuczne hormony tak działają, że u sporej części osób nie znoszą objawów niestety.

  • takse 13.08.19, 00:37
    Mnie dr, prof hab, endokrynolog powiedziała, że TSH do 10 nie trzeba brac sztucznego hormonu. Leczyłam się naturalnie i TSH mi spadło po roku z 12 do 4,5 potem do 5 potem do 2,50 utrzymywalo sie i teraz wzroslo ( ale podejrzewam ze przez infekcję, bo przy infekcjach TSH czasowo wzrasta)

    Sztuczny hormon powoduje że tarczyca przestaje wydzielac swoje naturalne po jakims czasie
  • takse 13.08.19, 00:43
    Nie musi mieć poniżej 1... to bzdura

    W ogóle przy subklinicznej niedoczynności z takim niskim TSH jak 5, kiedy nie ma haszimoto, to nie powinno sie podawać sztucznego hormonu tylko uzupełnic jod z płynu lugola ale najpierw wit D3 + K2, do tego dita, mikroelementy... Hormony sie podaje od 10 THS ale powinno się i tak sprawdzić czy [rzyczyną nie jest niedobór jodu, czemu żaden endokrynolog tego nie sprawdza tylko odrazu podaje sztuczny hormon????

    To tak jak iśc do wróżki....

    Poczytajcie choćby ksiązkę dr. Zięby.
  • laura.phys 13.08.19, 08:59
    A na myśle ze warto wykonać usg tarczycy iść do endo i poczytac forum.
  • takse 13.08.19, 16:45
    Poczytać na pewno warto, nie tylko forum ale i naukowe prace np. na temat jodu i tarczycy, przede wszystkim zrozumieć te zależności przysadka-tarczyca-nadnercza, bo czasem nadnercza sa zmęczone i podawanie w takiej sytuacji sztucznego hormonu nie jest dobre.

    Co do usg to nie zawsze to jest rzetelnie robione, u mnie lekarz póki nie wiedział że robiłam wyniki krwi, to nic nie widział a jak powiedziałam że mam podwyższone tsh to na siłę chciał coś w tym usg zobaczyć....część diagnoz jest pewnie błędna tak jak w przypadku mammografii.

    Dlatego kierować się należy rozsądkiem, rozumem własnym i zdobytą wiedzą i nie opierać na jednym lekarzu, czy nawet na dwóch, najpierw próbować sposobami naturalnymi, by poprawić pracę tarczycy i wydzielanie własnych hormonów, zwłaszcza jak ktoś nie ma hashimoto to jest to do zrobienia. Zmienić tryb życia itd i brać pod uwagę, że naturalne metody nie działają tak szybko jak chemiczne, więc cierpliwość i nie poddawać się.

  • laura.phys 14.08.19, 18:49
    Niestety mam hashimoto i przyjmowanie jodu powoduje u mnie nasilenie choroby, wiec każdy ma swą metodę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka