Dodaj do ulubionych

Ft4 9,09%, Ft3 42,86% proszę o pomoc

17.07.19, 20:39
Witam. Dziś odebrałam takie wyniki:
Tsh 3,09 (0,27-4,2)
Ft4 1(0,93-1,7) - 9,09%
Ft3 3(1,8-4,6) - 42,86%
Do tego mam powiększoną tarczyce i 3 guzki na prawym płacie (największy 7*8mm)
Czy te wyniki wskazują na niedoczynność? Proszę o pomoc bo lekarza mam dopiero za 2 tygodnie. Z góry dziękuje
Edytor zaawansowany
  • elayne-trakand 18.07.19, 08:14
    Wyniki moga wskazywac na niedoczynnosc.
    Powiekszona tarczyca moze wskazywac na niedobor jodu.
    Jaka jest struktura reszty miazszu tarczycy?
    Jakie masz objawy?
    Robilas jakies inne badania?
  • szysza8787 18.07.19, 08:52
    Dziękuje za odpowiedz. Oto cały opis USG: tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo. Płat prawy powiększony wielkości 23*23*52mm nieco niejednorodny z guzkami normoechogenicznymi wielkości 7*8mm, 4,5*5mm, 3*6mm. Cieśń szerokości 5mm. Płat lewy wielkości 12*19*41mm nieco niejednorodny. Powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się. Unaczynienie w normie.
    Z innych badań ze wczoraj wyniki takie:
    anty Tpo 13 (<35)
    anty Tg <10 (<115)
    Ob 19 (<12)
    Testosteron 0,42 (0,06-0,82)
    LH 11,4
    FSH 5,8
    Estradiol 36. Badania z 4 dc
    Z miesiąc temu robiłam test obciążenia glukoza i wynik taki: glukoza na czczo 96, po dwóch godzinach obciążenia 75g glukozy wynik 88. Średnie stężenie glukozy z 3 miesięcy 101. Z objawów to ciagle zmęczenie i brak chęci życia, trądzik, zimne dłonie i stopy, mocne napięcie przedmiesiączkowe, suche szare łokcie, mrowienie i drętwienie nóg, budzenie się rano z bólem głowy, przebudzenie się częste w nocy, waga nie spada pomimo trzymania diety, zaparcia. Dziękuje za każdą odpowiedz
  • elayne-trakand 18.07.19, 10:26
    Z takich podstawowych badan warto byloby przebadac:
    Ferrytyne (zmeczenie, zimne dlonie i stopy)
    B12 (mrowienia i dretwienie)
    D3
    Magnez choc zwykle poziom we krwi jest ok ale w tkankach wystepuja niedobory

    Prawy plat masz nieco powiekszony ale lewy jest malutki
    wymiary i objętość prawego płata: 23 mm x 23 mm x 52 mm → 13.754 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 12 mm x 19 mm x 41 mm → 4.674 ml

    objętość całej tarczycy: 18.428 ml


    Mam nadzieje ze znajdziesz dobrego endo ktory Cie poprowadzi
  • szysza8787 18.07.19, 11:16
    Dziękuje za podpowiedzi. Za dwa tygodnie idę prywatnie do edno z bardzo dobrymi opiniami. Mam nadzieje ze pomoże. Jestem po porodzie przedwczesnym i po 2 poronieniami. Ginekolog obstawia ze to zespół antyfosfolipidowy ale badan nie zlecił a ja mam wrażenie ze to jednak tarczyca. Mam 32 lata wiec muszę działać szybko.
  • alfa36 16.08.19, 22:16
    Szysza, napisz proszę do mnie na meila gazetowego. Gdzie znalazłaś dobrego endo?
  • iwonz 19.08.19, 07:37
    No i co lekarz zdiagnozował? Napisz czy coś już więcej wiesz?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka