Dodaj do ulubionych

Wątpliwości okołotarczycowe

29.07.19, 16:25
Ok. 25 lat temu zaczęłam się leczyć na niedoczynność tarczycy. Po kilku latach zaszłam w ciążę i przez pierwszy miesiąc w swojej niewiedzy przyjmowałam Eltroxin. Jeszcze w czasie ciąży po odstawieniu leku moje wyniki się unormowały.
I tak jest... do dziś!
Wyniki pozostają w normie od kilkunastu lat. (Teraz: TSH 0,74 (0,55-4,78), FT4 1,27 (0,89-7,76), FT3 3,03 (2,30-4,20).
Niestety nie moje samopoczucie, które wygląda na typową niedoczynność. Wszystkie objawy to sugerują, naprawdę trudno bardzo mi funkcjonować na codzień. Natomiast lekarze widząc wyniki, nie chcą rozmawiać.
Mam 47 lat, nie mam poza tym problemów ze zdrowiem. Nie biorę innych leków, prócz suplementów A+E oraz Bcomlex, zwłaszcza B12, która mnie w miarę stawia na nogi.
Muszę z tym żyć, tak po prostu?
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 29.07.19, 17:07
    jestes pewna ze dobrze wpisałaś poziom ft4 i jego normy?

    Jesli tak tonie dziwne ze się czujesz niedoczynnosci bo masz bardzo niski poziom ft4, który związany koreluje wprost z dawka hormonu jaka bierzesz.

    Jaka dawkę przyjmujesz obecnie?

    Ps. to raczej dobrze ze przyjmowalas hormon w ciąży, bo niedoczynnosc ciążowa jest niebezpieczna dla rozwijającej się ciąży.
  • vidacara 30.07.19, 10:54
    Tak, rzeczywiście, dziękuję za zwrócenie uwagi. Norma ft4 powinno być: 0,89-1,76.
    Nic w tej chwili nie przyjmuję, bo wszystko w normie mam...

    Za leki w ciąży zostałam przez lekarza obhukana wtedy porządnie smile
  • laura.phys 30.07.19, 21:26
    Za hormon rączych?


    Poczytaj forum , postaraj się zrozumieć chorobę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka