Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

08.08.19, 10:04
Cześć!
Proszę o interpretację wyników tarczycy:
TSH - 3,694 ulU/ml (norma 0,358 - 3,700)
FT3 - 2,5 pg/ml (norma 2,18 - 3,98)
FT4 - 1,00 ng/dl (norma 0,76 - 1,46)
ATPO - 17,27 IU/ml (norma < 34)
ATG - 10,29 IU/ml (norma 0-115)

Czy dobrze myślę, że prawdopodobnie jest niedoczynność? Wizyta u endokrynologa umówiona, ale chciałabym wiedzieć czego się spodziewać zanim doczekam tongue_out

A jeśli chodzi o objawy, to które skłoniły mnie do zbadania tarczycy, to częste uczucie zimna, sucha skóra (i nie tylko skóra, bo mimo że pilnuję picia wystarczającej ilości wody ciągle czuję że zasycham na wiór wink ), no i brak możliwości zrzucenia kilogramów mimo zdrowej diety i aktywności (jakieś 10 kg próbuje zrzucić chyba od wieków). Poza tym brak energii - szczególnie dotkliwe jest to rano, mimo wysypiania się nie mogę się zebrać do działania wink

Będę wdzięczna za pomoc! smile

Edytor zaawansowany
  • elayne-trakand 08.08.19, 16:07
    U gory forum masz link do przeliczania wynikow na procenty, to bardzo ulatwia interpretacje. TSH nie musisz przeliczac.

    Ja bym powiedziala, ze wyniki i objawy moga wskazywac na niedoczynnosc ale lekarz nie koniecznie musi tak uwazac. Dla niektorych jesli wyniki sa w normie to wszystko jest ok i wtedy trzeba szukac innego lekarza ktory zainteresuje sie bardziej objawami niz cyferkami.

    Jelsi masz mozliwosc to nalegaj na USG tarczycy z podanymi 3 wymiarami/objetoscia, to tez bardzo pomoze w diagnozie.

    Proponowalabym rowniez zbadac poziom zelaza oraz ferrytyny (uczucie zimna) jak rowniez wit b12 i D3 bo to jedne z najczestszych niedoborow przy problemach z tarczyca.

    Ja mam od zawsze sucha skore ale dieta bogata w dobre tluszcze (glownie zwierzece i rybie) pomaga nie pekac wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka