Dodaj do ulubionych

badania w normie - a organizm swoje

16.08.19, 13:39
Prośba o pomoc w interpretacji wyników tarczycowych. Jest to dla mnie czarna magia a szukam przyczyny kiepskiego samopoczucia. Wrzuciłam te wyniki w 2 różne kalkulatory i jeden "stwierdził", że wszystko jest w normie - co widzę z zakresu z laboratorium. Drugi, forumowy, pokazał mi wartości % i teraz kompletnie nie rozumiem jak to ugryźć i czy jest ok, czy nie jest.
Do tej pory lekarze kierowali mnie (chyba całe 3 razy w moim życiu) na badanie samego TSH (i zawsze było w laboratoryjnej normie - odkąd pamiętam wynik powyżej 2, więc temat nie był nigdy ruszany). Teraz przy okazji innych badań zrobiłam sobie też te poniżej.

Kobieta l. 33

TSH 3,270 mU/l (norma 0,27 - 4,2)
FT4 12,48 pmol/l (norma: 12-22)
FT3 4,6 pmol/l (norma: 3,1 - 6,8)
antyTPO 15,91 IU/ml (norma < 34)

I zgodnie z kalkulatorem:
FT4 4.80%
FT3 40.54% .
I teraz nie wiem czy mam szukać dobrego endokrynologa, czy wszystko jest ok i warto odwiedzić innego specjalistę. Bo moje samopoczucie mówi, że nie do końca jestem "w normie".

Pozdrawiam smile
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 16.08.19, 13:47
    Szukać endokrynologa, jesteś młoda osoba i te wyniki nie są dobre. Usg tarczycy, poziom b12, d25oh, ferrytyna, Krzywe insulinowa i glukozowa, badanie w kierunku tezyczki u neurologa- to warto wykonać już przed pierwsza wizyta u endo.
  • zola19 16.08.19, 14:14
    Laura.phys, dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj zrobiłam jeszcze krzywą insulinową i glukozową, dołożę do tego badania, o których napisałaś.
  • trombabomba 08.09.19, 13:50
    Chciałabym po prostu wiedzieć, czy ktoś miał podobną sytuację - jeden guz na tarczycy przy dobrych wynikach? Czy od razu spisywać się na straty. Poszłam do endo żeby zobaczył wyniki, wszyscy mówili że mam dobre wyniki i niepotrzebnie się tam wybieram, ale coś mnie tknęło - mimo dobrych wyników mam guza. Moja mama ma to samo, tylko że trzy guzy i dobre wyniki, ale tego nie leczy - mówi że lepiej nie ruszać.
    Męczy mnie to czekanie na biopsję.
    Od czasu dowiedzenia się o tym guzie nie robię nic innego tylko wertuję internet = czasem nawet zajmuje mi to z 2 h jednorazowo. Podam jeszcze swoje wyniki, te ostatnie:
    TSH - 1,510 (norma 0,270-4,200)
    FT3 - 3,43 ( 2,00 - 4,40) 59.58%
    FT4 - 1.33 (0,93-1,71) 51.28%

    I opis USG, robiony u endo
    " Płat prawy 15.7x19x49 w dolnym biegunie przyśrodkowa obecny obszar hetrogenny 20,6x 15,2 mm z delikatną otoczką typu halo
    Cieśń 6 mm"
    Za dwa tygodnie mam biopsję, ale zastanawiam się czy ją robić. Może lepiej tego nie ruszać.
    Ponadto mam podejrzenie choroby Addisona, to są moje objawy:
    Ataki paniki, które udaje się opanować. Wypadanie włosów na dużą skalę, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, wzrokiem i pamięcią, no i takie, nie wiem jak to nazywać - momenty otępienia, które miałam nagle i utrzymywały się przez np. półgodziny i przy których kręciło mi się w głowie. Dużo schudłam. No i duży problem z cerą i bardzo podkrążone oczy. I ogólne przygnębienie. A przede wszystkim okrutne zmęczenie, drzemki po pracy są normą, a rano jak budzik zadzwonił przeżywam katusze. No i ból pleców a od jakiegoś czasu sztywność karku i rozpalenie na buzi - jakbym miała gorączkę, ale po zmierzeniu nie miałam, 36'7. Jestem też po rehabilitacji odcinka szyjnego - miałam robione rtg ale podobno wszystko dobrze i nie mam zwyrodnień. Chodzę też co jakiś czas na masaże. Ogólnie mam wrażenie, że mój organizm nie wydziela już serotoniny i nawet jak zdarza się jakaś sytuacja, z której powinnam się cieszyć to ona mnie przygnębia. No i przede wszystkim bardzo duży problem radzenia sobie ze stresem, a stresują mnie bardzo błahe rzeczy.
    Wszystkie wyniki mam dobre. Co robić? Mam 25 lat.
  • laura.phys 08.09.19, 15:25
    Na jakiej podstawie masz sugerowanego addisona?
    Badalas przeciwciała atpo i atg? B12, d25oh?
    Jak w twojej sytuacji wyglada krzywa insulinowa i glukozowa.

    Czy to jedyne wyniki trójki tarczycowe jakie masz?

    Sugeruje założenie swojego wątku na tym forum.
    Guzy tarczycy są w przewadze niegroźne są jedynie objawem tego ze cos z uklademhormonalnym jest nie halo, ale oczywiście jęli masz możliwość skontrolowania guza to nie ma się co zastanawiać.

    Konsultowałas się jeszcze z innym endokrynologiem?
  • laura.phys 08.09.19, 15:47
    Aha z tego co piszesz o kręgosłupie i sztywnienieto co często sie zdarza przy np ponieważ często problemom z tarczyca towarzyszy tezyczka.

    Mogę tobie gorąco polecić badanie w kierunku tezyczki u neurologa oraz zapoznanie się z objawami tezyczki na forum tezyczka utajona i na stronie dr toruńskiej.
  • trombabomba 08.09.19, 16:23
    Dziękuję za odzew!
    Badałam jeszcze anty TPO i wyszło <9 przy normie 0,00-35,00
    Po wizycie u endo kazał mi zrobić badanie na kortyzol,Ca i Ca+.
    Nie wiem dlaczego podejrzewa Addisona. Byłam w takim szoku po tym USG, że mało co pamiętam z dalszej wizyty.
    Nie konsultowałam u innych, ten u którego byłam jest podobno najlepszy w regionie. Poza tym jestem nowa w temacie, dwa lata temu byłam bardzo osobą aktywną fizycznie i nie miałam żadnych objawów - oprócz zmęczenia, to mi towarzyszyło zawsze ale jakoś umiałam sobie z tym radzić. Nie wspominałam o tym, że mam też jeszcze problemy tolerowaniem zimna. Jak tylko jest mi troszkę zimno to od razu mnie trzęsie.
    A co do kręgosłupa to rok temu spadłam ze schodów na bark, ale w sumie nie byłam u ortopedy, ale od tamtego czasu mam takie wrażenie, jakby coś weszło mi w lewą łopatkę i to promieniuje do barku. A sztywnienie karku zawsze mam kiedy się zestresuję - szyja z tyłu aż mnie parzy a potem jak zejdzie to mam to sztywnienie i uczucie ciepła. A po masażach mam na dzień lub dwa spokój.
    Otworzyłam wątek, ale niestety pozostał bez odzewu, dlatego napisałam w komentarzu.
  • trombabomba 08.09.19, 16:25
    Po prostu nie rozumiem tego, że przy dobrych wynikach można mieć problemy z tarczycą. Jak to jest możliwe?
  • laura.phys 08.09.19, 16:48
    Większość osob na forum ma wyniki w normie i problemy z tarczyca oraz autoimmunologiczne, nic nadzwyczajnego
  • trombabomba 08.09.19, 17:02
    rozumiem, dziękuję. Ale najbardziej martwi mnie ten guz.
    A co do tężyczki - jakie badania zrobić?
  • laura.phys 08.09.19, 17:29
    Emg

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka