Dodaj do ulubionych

Pomoc w odczytaniu wyników

17.08.19, 11:00
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w odczytaniu wyników. Nie mam pojęcia czy są dobre czy jednak wskazują na problemy z tarczycą. Za każdą radę i pomoc serdecznie dziękuję.

TSH 1,51 norma 0,27-4,20
FT3 3,16 (47,30 %) norma 2,02 - 4,43
FT4 1,780 (109,00%) norma 0,932- 1,71
TPO <9,0 norma <34,0
TG <10 norma <115

Bardzo proszę o pomoc.
Edytor zaawansowany
  • elayne-trakand 19.08.19, 12:06
    Wyniki nie koniecznie musza wskazywac na problemy z tarczyca jako taka ale widac ze konwesja T4 do T3 kuleje. Gdyby organizm ciut lepiej konwertowal to T3 by wzroslo a T4 by spadlo do normy.

    Warto zainteresowac sie czy nie ma w organizmie niedoborow takich jak zelazo (badamy glownie zelazo i ferrytyne), Magnez (czesto nie wychodzi niedobor w badaniach ale w tkankach brakuje i pojawiaja sie objawy) B12 (powinno byc powyzej 500) D3, selen oraz inne
  • tsht3t4domi 19.08.19, 16:59
    Dziękuję za odpowiedź.
    Dodatkowo jeszcze robiłam d3 48 oraz homocysteine która jest ponad normę wynosi 14

    Czyli najlepiej dodatkowo zrobić jeszcze inne badania i wtedy można coś stwierdzić.
    Badania robiłam kontrolnie gdyż mój organizm zaczął dawać znaki że coś jest nie tak a dodatkowo w rodzinie są choroby tarczycy i choroby krążeniowe i uderzyła w te dwa punkty.

    A proszę mi powiedzieć czy wyniki są bardzo złe i trzeba udać się do lekarza czy spróbować na własną rękę poprawić wyniki?
  • laura.phys 21.08.19, 18:18
    Wysoka homocysteina może mieć związek z brakiem witamin z grupy B.
  • laura.phys 19.08.19, 13:21
    Te wyniki są na hormonie czy bez?
  • tsht3t4domi 19.08.19, 17:00
    Nie nie brałam prędzej żadnych leków. Badania zrobiłam kontrolnie i nie wiem jak je zinterpretować
  • laura.phys 19.08.19, 23:02
    Wybrałabym się na usg tarczycy. Bo moim zdaniem niemedyka, ale osoby z hashimoto moze cos się dziać z tarczyca. A co z objawami?
  • tsht3t4domi 20.08.19, 19:17
    Objawów jako takich nie ma, jestem może bardziej przemeczona ale to też przez to że więcej pracuje, wypadają mi włosy dość mocno od dłuższego czasu i na szyji pojawiać się zaczęły chrostki tak jakby od hormonów. Oprócz tego zaczęły mi puchnąc nogi i pękac naczynka.
  • julkaskomarcelina 21.08.19, 09:50
    Internetowy test na niedoczynność warto zrobić. Na forum znajdziesz w informacjach początkowych, na niebiesko pod 6.
    Niektórych objawów możesz nie kojarzyć z tarczycą. Też tak miałam bo początkująca w temacie jestem. Otwierałam oczy ze zdziwienia że te objawy ktoś łączy z tarczycą. A miałam je od dawna niestety np. czerwienienie twarzy w wysiłku nawet niewielkim

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka