22.08.19, 23:21
Witam, choruję na niedoczynność tarczycy. W chwili obecnej biorę eutyroks w dawce 25 mg i 37,5. Dziś odebrałam wyniki tsh 0,84 (norma 0,40-4,20),ft 3 3,15 (norma 2,00-4, 40, 47,92%), ft4 0, 98 (norma 0,93-1,70 6,49%). Wiem, że konwersja jest zaburzona, ale nie rozumiem o czym to świadczy tak niskie ft4 do ft3. Mam też za wysoki poziom żelaza 190 przy normie od 50 do 170. Do tego insulinoopornosc i cukrzycę. Proszę Was o wytłumaczenie mi o czym świadczy ta konwersja.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 23.08.19, 02:08
    Trudno tu mówić o konwersji, konwersja polega na tym ze t4 przechodzi w t3. Ty masz po prostu za mało hormonu t4 (tego z tabletki lub wytworzonego przez własna tarczyce), skrajnie mało bo 6%, stad twoje problemy.

    Dawki 25-50 są to dawki zaledwie wprowadzające, stad powinnaś się skonsultować ze swoim lekarzem wcelu ustalenia dawki leku i leczenia.

    Po ustawieniu ft4 na przyzwoitym poziomie można się martwić o konwersje.

    Bierzesz metformine?
  • aniaz3112 23.08.19, 09:32
    Zaczynam brać. Dawka docelowa 3x1 formetic. 4.09 jadę do nowego endo bo stary patrzył tylko na tsh. Nowa Pani dr podchodzi do problemu całościowo. Zajmuje się i tarczyca i cukrzycą i insulinoopornością. Mnie martwi tez to żelazo.
  • laura.phys 23.08.19, 15:24
    Spokojnie z żelazem, to górna norma i kozę świadczyć ze masz duża podaż zelaza w diecie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka